نگاهی به حضور ناوگان نظامی آمریکا در خلیج فارس به خوبی نشان میدهد که حد اقل در یک دهه اخیر ناوهای هواپیمابر آمریکایی به جز مواردی معدود حضوری مستمر در خلیج فارس داشتهاند.
به گزارش تسنیم، سه روز پیش آمریکاییهای از اعزام ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن به خلیج فارس در پی آنچه آنها تشدید تنشها با ایران خواندند، خبر دادند.
در همین رابطه جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفت که دولت ترامپ در حال استقرار یک گروه از ناوهای جنگی و بمبافکنها در منطقه خاورمیانه است که این اقدامات در واکنش به "نشانهها و هشدارهای" ایران خواهد بود و واشنگتن قصد دارد با این اقدام نشان دهد که با نیروی بیرحمانهای در برابر هرگونه حملهای واکنش نشان خواهد داد.
بولتون همچنین گفته است: ایالات متحده بهدنبال جنگ با ایران نیست، ولی کاملاً برای پاسخ دادن به هرگونه حملهای از سوی نیروهای ایرانی یا نیروهای نیابتی آنها آماده هستیم.
از سوی دیگر برخی رسانههای آمریکایی مانند وال استریت ژورنال در گزارشی مدعی شده اند که دلیل اعزام این ناو گروه به خلیج فارس مطلع شدن آمریکاییها از قصد حمله ایران به مواضع نیروهای آمریکایی در عراق سوریه است. همچنین این رسانه در گزارش خود مدعی شده است که ایران قصد دارد با تحریک نیروهای تحت حمایت خود در یمن حملاتی را در تنگه باب المندب علیه منافع آمریکا ترتیب دهد.
اما آیا اعزام این ناو به خلیج فارس جنبهی تهدیدآمیز و بر آغاز فاز جدیدی از آمریکا درباره ایران دلالت دارد؟
از اواسط دهه ۶۰ و در اثنای دفاع مقدس آمریکا ناوگان خود را به صورت جدی برای حمایت از ارتش صدام در جنگ با ایران وارد خلیج فارس کرد.
نگاهی به سابقه حضور ناوگان آمریکا در خلیج فارس نشان میدهد که در طول ۳۰ سال گذشته ناوگان نیروی دریایی ارتش آمریکا حضور مستمری در خلیج فارس داشته و در این بین ناوهای هواپیمابر آن نیز جز مواردی معدود که برای تعمیر و اورهال به آمریکا اعزام شدهاند از این حضور مستمر مستثنی نبودهاند.
از سرگیری فعالیت ناوگان پنجم ارتش ایالات متحده در بحرین از سال ۱۹۹۵ خود گویای این امر است. چه اینکه حضور نیروهای آمریکایی در منطقه خلیج فارس از سال ۲۰۰۱ به بعد به دلیل جنگهای عراق و افغانستان پررنگتر هم شده است.
در یک دهه گذشته همواره ناوهای هواپیمابر آمریکایی در خلیج فراس حضور داشتهاند و طولانیترین غیبت این ناوها مربوط به سال ۱۳۹۷ است که طی آن پس از خروج ناو تئودور روزولت در ۲۹ فروردین سال ۹۷ از خلیج فارس، تا دی ماه همان سال هیچ ناو هواپیمابری به خلیج فارس اعزام نشد تا اینکه در اول دیماه سال ۹۷ ناو هواپیمابر جان سی استینس همزمان با رزمایش نیروی زمینی سپاه در خلیج فارس وارد این منطقه شد.
در یک دهه گذشته همواره ناوهای هواپیمابر آمریکایی در خلیج فراس حضور داشتهاند و طولانیترین غیبت این ناوها مربوط به سال ۱۳۹۷ است که طی آن پس از خروج ناو تئودور روزولت در ۲۹ فروردین سال ۹۷ از خلیج فارس، تا دی ماه همان سال هیچ ناو هواپیمابری به خلیج فارس اعزام نشد تا اینکه در اول دیماه سال ۹۷ ناو هواپیمابر جان سی استینس همزمان با رزمایش نیروی زمینی سپاه در خلیج فارس وارد این منطقه شد.
ناو هواپیمابر جان سی استینس
این یعنی در طول ۱۰ سال گذشته طولانیترین عدم حضور ناوهای هواپیمابر آمریکایی در خلیج فارس تنها ۱۰ ماه بوده است و به غیر از آن ناوهای هواپیمابر آمریکایی حضور مستمری در خلیج فارس داشتهاند.
ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن ۱۲ فروردین ماه سال جاری (۱ آوریل) بندر نوروفولک ویرجینیا را برای طی یک ماموریت ۶ ماهه ترک کرد. اما ۱۵ اردیبهشت ماه به این ناو ماموریت داده شد تا با گذر از کانال سوئز و دریای سرخ، به خلیج فارس اعزام شود. اما این اولین حضور ناو آبراهان لینکلن در خلیج فارس نیست و این ناو از سال ۱۹۹۰ به بعد ۷ مرتبه برای ماموریت به خلیج فارس اعزام شده است که آخرین آن در سال ۲۰۱۲ بوده است.
ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن
حالا قرار است این ناو مانند سایر ناوهای هواپیمابر آمریکایی که طی سالیان گذشته همواره در منطقه خلیج فارس تردد داشتهاند به خلیج فارس بیاید. این حضور البته از دید نیروهای ایرانی پنهان نمانده است و سخنگوی شورای عالی امنیت ملی گفته است که براساس رصد دقیق نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن ۲۱ روز قبل (۲۶ فروردین) وارد دریای مدیترانه شده است و بیانیه بولتون استفاده ناشیانه از یک رویداد سوخته برای جنگ روانی است.
موقعیت ناوهای هواپیمابر آمریکایی، روسی، فرانسوی، انگلیسی و چینی؛ ناو هواپیمابر آبراهام لینکن تا دو روز پیش در دریایی مدیترانه بوده است
از سوی دیگر حضور ناوهواپیمابر آمریکا در خلیج فارس خود گذارهای از عدم میل آمریکاییها برای آغاز جنگ در خلیج فارس است، زیرا در صورتیکه آمریکا بخواهد جنگ جدیدی در خلیج فارس علیه ایران آغاز کند ناوهای هواپیمابر خود را از خلیج فارس و نزدیکی سواحل ایران دور میکند تا آسیب پذیری آنها را کاهش دهد.
علاوه بر این اگر مقصود آمریکا از اعزام ناو هواپیمابر به خلیج فارس آغاز جنگ باشد، میبایست ناوگان پنجم خود که در بحرین مستقر است را به جایی دروتر از برد موشکهای ضد کشتی ایرانی منتقل کند و همچنین تغییراتی در وضعیت استقرار نیروهای خود در پایگاههای منطقهایاش به منظور کاهش آسیب پذیری در قبال پاسخهای ایران ایجاد کند که تا کنون هیچیک از این اتفاقات روی ندادهاست.
به این گزارهها باید پیام رسمی مقامات آمریکایی به مقامات عالی ایرانی را اضافه کرد که در آن تصریح شده است که آمریکا تحت هیچ شرایطی قصد حمله به ایران را ندارد.
نظر شما