شناسهٔ خبر: 32757636 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

توصيه‌هاي سلامت‌محور رئيس دانشکده علوم پزشکي آبادان به مناسبت آغاز ماه مبارک رمضان

صاحب‌خبر -

خبرگزاري آريا-رئيس دانشکده علوم پزشکي آبادان براي حفظ سلامتي روزه‌‎داران در ايام ماه مبارک رمضان، بر مواردي تاکيد کرد.

دکتر شکراله سلمان‎‌زاده در گفتگو با خبرنگار خبرگزاري آريا در آبادان اظهار داشت: افراد روزه‌دار مي بايست همانند زماني که روزه نيستند، 3وعده غذا بخورند که اين وعده‌ها شامل سحر، افطار و شام است، همچنين توصيه مي‌شود در آخر شب يک ميان وعده آخر شب شامل انواع ميوه‌ها ميل شود. صرف غذا در دفعات کمتر از2 بار، در سال‌هايي که ماه مبارک رمضان در فصل تابستان است، به هيچ عنوان توصيه نمي‌شود.

رئيس دانشکده علوم پزشکي آبادان در به اهميت وعده سحري اشاره کرد و گفت: بايد توجه داشت که خالي ماندن دستگاه گوارش و نداشتن منبع انرژي براي مدت زمان طولاني بسيار مضر است زيرا روند ترشح اسيد و آنزيم‌هاي گوارشي، عدم در دسترس بودن آب براي فعل و انفعالات حياتي و اتمام انرژي به علت مصرف يک وعده غذا دچار اختلال شده و عوارض مختلفي چون سوزش سردل، زخم معده، عدم تمرکز فکري، بي‌خوابي و عصبانيت را به دنبال دارد.

وي گفت: بهتر است غذاي مصرفي در وعده سحري خصوصيات و ويژگي وعده صبحانه کامل يا  ناهار را داشته باشد تا از ايجاد گرسنگي در طول روز پيشگيري شود همچنين در وعده سحري مصرف سالاد که شامل خيار، گوجه، هويج، جوانه غلات، غذاهاي حاوي کربوهيدرات‌هاي پيچيده و فيبر مثل نان، برنج و ماکاروني کم چرب، حبوبات و خصوصاً کاهو باشد توصيه مي شود زيرا کاهو در مقايسه با ساير سبزي‌ها داراي آب بسيار زيادي است از احساس تشنگي در طول روز کم مي‌کند.

دکتر سلمان‌زاده گفت: روزه‌داران از مصرف غذاهاي پرچربي و پرکالري، غذاهاي شور و تند، سوسيس و کالباس، سس‌هاي چرب مانند سس مايونز و نوشيدني‌هايي مانند قهوه، نسکافه و نوشابه در وعده سحري به شدت پرهيز کنند زيرا باعث تشنگي شديد در طول روز مي‌شود. همچنين مصرف آب به مقدار زياد در وعده سحري و مخصوصاً بين غذا به هبچ عنوان توصيه نمي‌شود زيرا موجب رقيق شدن شيره معده وآنزيم‌هاي گوارشي شده و روند هضم غذا مختل مي‌شود:

 رئيس دانشکده علوم پزشکي آبادان افزود: مردم عزيز افطار خود را با شير گرم يا کمي آب گرم و يا چاي کمرنگ به همراه خرما يا کشمش آغاز کنند و توصيه مي‌شود به جاي مصرف انواع شيريني‌ها مثل زولبيا و باميه که فقط حاوي انرژي و فاقد مواد مغذي (ويتامين ها و املاح) هستند، از مواد غذايي طبيعي شيرين مثل خرما،کشمش و انواع ميوه استفاده شود. همچنين در ادامه افطار مصرف غذاهاي سبک و مختصر مانند نان و پنير و سبزي توصيه مي‌شود. مصرف شير گرم و فرني و يــا شير برنج در هنگام افطار نيز مناسب است.

وي ادامه داد: بهتر است در فاصله افطار تا سحر يک وعده غذايي مانند شام سبک را ميل کرد. وعده شام در ايام گرم سال بهتر است به فاصله نيم تا يک ساعت بعد از افطار و در ايام سرد سال که روز کوتاه است به فاصله يک تا 2ساعت بعد از صرف افطار ميل شود. که مشابه شام در ايام معمولي سال باشد. شام مي‌تواند در برگيرنده انواع گوشت، نان، غلات، لبنيات و سبزيجات باشد. مصرف ماست و سالاد بدون سس چرب که داراي کاهو باشد نيز بسيار مفيد است.

اين مقام مسئول بيان کرد: در مواقعي که ماه مبارک رمضان با روزهاي بلند تابستان مقارن مي‌شود، يکي از مشکلات اساسي روزه داران، بروز تشنگي در طول روز است در اين ماه روزه‌داران به منظور پيشگيري از کم آبي بايد مايعات فراوان بين افطار تا سحر مصرف کنند، به طوري که حدود 8 تا 10 ليوان آب آشاميدني بهداشتي و مايعات سالم ديگر در فاصله افطار تا سحر بايد بنوشند. در وعده سحري هم روزه داران بايد يک فنجان چاي و قبل از آن ميوه‌هايي همچون هندوانه و سالاد مصرف کنند تا املاح مورد نياز بدن تامين شود.

وي افزود: به منظور حفظ سلامتي، روزه‌داران در ايام ماه مبارک و بقيه ايام سال از مصرف نوشابه‌هاي گازدار، رژيمي، آبميوه‌هاي مصنوعي، دوغ گازدار و دلستر خصوصاً در وعده سحري پرهيز کنند.

رئيس دانشکده علوم پزشکي آبادان گفت: خرما ميوه بسيار مغذي و کاملي است که به همـراه شير يا چاي کمرنـگ يا آب جوش در زمان افطار صـرف مي‌شود. خرما منبع بسيار خوب قند، فيبر و کربوهيدرات است و در متون مذهبي به عنوان ماده غذايي مناسب افطار توصيه شده است زيرا با مصرف خرما ويتامين و نمک موردنياز بدن که طي ساعات روزه‌داري از دست رفته و نيز انرژي مورد نياز بدن، تامين مي‌شود و براي عملکرد ماهيچه‌ها، ساخت عضله و بافت‌هاي عصبي و پيشگيري از کم‌خوني موثر است.

وي ادامه داد: برخي از قنادي‌ها براي سرخ کردن زولبيـا و باميه از روغن نباتي جامـد استفاده مي‌کنند که اين روغن‌ها به علت داشتـن مقادير بالاي اسيـدهاي چرب اشبـاع و ترانـس عامل مهمي در بروز بيماري‌هاي قلبـي- عروقي مـي‌باشنـد؛ استفاده مکرر از اين روغن‌ها توليد ماده‌اي به نام پراکسيد مي‌کند که سرطان‌زا است، همچني کالري بالاي زولبيا و باميه به علت داشتن قند و روغن زياد زمينه‌ساز چاقي و اضافه وزن است و خوردن اين ماده غذايي موجب سيري زودرس، کاهش اشتها و حذف وعده اصلي مي‌شود و فرد نمي‌تواند مواد مغذي مورد نياز بدن را دريافت کند و در درازمدت دچار کمبودهاي تغذيه‌اي مي‌شود.

وي با اشاره به اينکه به علت مصرف آب و مايعات بسيار بعد از خوردن زولبيا و باميه، غذا ديرتر هضم خواهد شد خاطرنشان کرد: از مصرف زولبيا و باميه در وعده سحري خودداري شود زيرا به علت داشتن قند بالا، سبب افزايش سريع قند خون و به دنبال آن ايجاد گرسنگي زودرس در ساعات ابتدايي روز مي‌شود. توصيه مي‌شود در ماه مبارک رمضان کشمش و خرما که از سودمندترين قندهاي طبيعي هستند، جايگزين زولبيا و باميه شود. همچنين در صورت تمايل به مصرف زولبيا و باميه بايد به مقدار و در دفعات کم مصرف شده و از فروشگاه‌هايي که به مواد اوليه آنها اطمينان داريم و خود توليدکننده هستند،تهيه شود.

پايان پيام./