مقامهای ارشد دولت آمریکا گفتهاند که اعزام ناوگروه "یواساس آبراهام لینکلن" به آبهای خلیج فارس در واکنش به "تحرکات و رفتارهای نگرانکننده ایران" صورت میگیرد.
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا که در راه اروپا برای دیدار با چند وزیر خارجه اروپایی است، در هواپیما به خبرنگاران گفته است ایالات متحده که شاهد افزایش تحرکات ایران در منطقه بودهاند و اعزام ناوگروه آبراهام لینکلن به خلیج فارس به همین دلیل است.
او تاکید کرد که هر حملهای به منافع آمریکا در منطقه را از چشم ایران میبیند و افزود حتی اگر گروههایی مثل حزبالله (لبنان) یا حوثیها (یمن) چنین اعمالی انجام دهند آمریکا، ایران را مقصر میداند.
پتریک شاناهان، وزیر موقت دفاع آمریکا، هم حوالی ساعت یک و نیم بعد از ظهر دوشنبه به وقت واشنگتن در توییتی نوشت که اعزام این ناوهواپیمابر و گروهی از بمب افکن ها به ناحیه تحت مسئولیت سنتکام که "من دیروز تایید کردم، جابجایی خردمندانه نیروها در واکنش به نشانه های قطعی تهدیدی از سوی نیروهای رژیم ایران است."
او افزود: "ما از رژیم ایران می خواهیم به همه تحریک ها پایان دهد. ما رژیم ایران را مسئول هر گونه حمله ای به نیروهای آمریکایی یا منافع آمریکا می دانیم."
پیش از آن جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، گفته بود که این کشور در واکنش به رفتارهای نگران کننده ایران، در حال استقرار ناو آبراهام لینکلن و شماری بمب افکن در منطقه تحت نظارت "سنتکام" (فرماندهی مرکزی آمریکا) است.
آقای بولتون هم گفت هدف از این کار فرستادن "پیامی روشن" برای حکومت ایران است که "هر گونه حمله به منافع آمریکا یا متحدان این کشور با نیرویی بیامان روبرو خواهد شد."
آقای بولتون در بیانیهای نوشت: "آمریکا قصد جنگ با رژیم ایران را ندارد اما کاملا آماده واکنش نشان دادن به هرگونه حملهای چه از سوی سپاه پاسداران، نیروهای نظامی متعارف ایران یا گروههای نیابتی (ایران) است."
کیوان خسروی، سخنگوی شورای عالی امنیت ملی ایران در واکنش به بیانیه جان بولتون او را "فاقد فهم نظامی و امنیتی" خوانده و گفته است که اظهارات او "بیشتر جنبه خودنمایی دارد."
۵۶۸۰ نفر ظرفیت کامل خدمه و پرسنل دریایی و هوایی
۳۳۲/۸۴ مترطول ناو
سال ۱۹۸۹ناو لینکلن وارد ناوگان نیروی دریایی آمریکا شد
خلیج فارستا کنون بارها محل ماموریت ناو آبراهام لینکلن بوده است
ناو آمریکایی آبراهام لینکلن در یک نگاه:
ناو هواپیما بر آبراهام لینکلن (USS Abraham Lincoln) که به اسم شانزدهمین رئیس جمهور آمریکا نامگذاری شده در یازدهم نوامبر سال ۱۹۸۹ کار خود را آغاز کرد. این ناو به عنوان یک ناو هواپیمابر کلاس نیمیتس پنج دستهبندی میشود. این کشتی نظامی ظرفیت حدود شش هزار پرسنل دارد.
طول آن کمتر از ۳۳۳ متر است و عرض آن در پهنترین نقطه حدود ۷۷ متر. ناو آبراهام لینکلن با وزنی در حدود صد هزار تن میتواند با سرعتی معادل ۳۰ گره دریایی (۵۶ کیلومتر در ساعت) حرکت کند.
این ناو پیش ازاین هم چند بار به خلیج فارس و دریای عمان اعزام شده است. در جریان عملیات توفان صحرا در اوایل دهه ۱۹۹۰ که با هدف بیرون راندن عراق از خاک کویت انجام شد، این ناو برای عملیات شناسایی عازم منطقه شد. در سالهای ۱۹۹۵ و ۱۹۹۸ و ۲۰۰۰ هم ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن برای شرکت در عملیات "نظارت بر جنوب" به خلیج فارس رفت.
بار دیگر این ناو در اواخر سال ۲۰۰۲ و در آستانه حمله آمریکا و متحدانش به عراق که در ماه مارس ۲۰۰۳ آغاز شد، به منطقه رفت. آخرین ماموریت آبراهام لینکلن در خلیج فارس به سال ۲۰۱۲ برمیگردد. در آن زمان ایران به دلیل برنامه هستهایش با تحریمهای نفتی آمریکا و اروپا روبرو بود و همزمان تنش میان ایران و آمریکا بر سر تنگه هرمز بالا گرفته بود.
هیچ یک از این دو مقام ارشد ایران جزییات بیشتری درباره آنچه اقدامات تحریکآمیز یا رفتار نگرانکننده ایران خواندهاند ارائه نکردهاند.
یکی از خبرنگارانی که در هواپیما با آقای پومپئو همسفر بود، از او پرسید که آیا میتواند بگوید دقیقا چه تحرکاتی افزایش پیدا کرده است. او به این سوال پاسخ مشخصی نداد اما اطمینان داد که آمریکا شاهد تحرکاتی بوده است.
از وزیر خارجه آمریکا پرسیدند که آیا درباره این تهدید با ایران صحبت کرده و به آنها گفتهاند که منظورشان چیست. آقای پومپئو گفت که ایران به خوبی منظور آمریکا از تهدید علیه منافع این کشور را متوجه میشود. او حاضر نشد توضیحات بیشتری در این باره بدهد.
آقای پومپئو همچنین پاسخ به سوالهایی درباره زمان رسیدن این ناوگروه به خلیج فارس و مدت زمان توقفش در این آبها را به وزارت دفاع آمریکا ارجاع داد.
آقای بولتون هم نگفت که به کدام اقدامات تحریک آمیز ایران اشاره دارد. با این حال تنش لفظی میان دو کشور در چند هفته اخیر در پی گنجاندن نام سپاه پاسداران در فهرست "سازمانهای تروریستی خارجی" از سوی آمریکا بار دیگر اوج گرفته است.
یک مقام وزارت دفاع آمریکا در مورد علت اعزام ناو آبراهام لینکلن به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت که "نشانه های روشنی" وجود داشت که ایران و گروه هایی که به نیابت از آن عمل می کنند برای حمله ای احتمالی به نیروهای آمریکایی در منطقه آماده می شدند.
این مقام که نخواست نامش فاش شود گفت گمان میرود نیروهای آمریکایی در دریا و خشکی هدف بالقوه باشند و پنتاگون استقرار این ناوگروه را تایید کرده است.
بعد از آن در روز دوشنبه یک مقام وزارت دفاع آمریکا به نیویورک تایمز گفت که درخواست تغییر مسیر این ناوگروه به منطقه روز یکشنبه از سوی ژنرال کنت مکنزی، فرمانده جدید سنتکام، صادر شد که پس از مرور اطلاعات امنیتی دایر بر حرکاتی بود که می تواند پیش درآمد حمله ای به منافع یا نیروهای آمریکایی تعبیر شود.
این روزنامه می نویسد که خاطرات جنگ عراق و شعارهای تند آقای بولتون علیه ایران که سابقه ای طولانی دارد، مقام های کاخ سفید را واداشت که شواهد تهدیدی فوری را ارائه کنند. مقام های وزارت دفاع گفتند انتظار دارند که پنتاگون روز دوشنبه جزییات بیشتری ارائه کند.
نیروی دریایی آمریکا پیشتر در اوایل ماه آوریل در بیانیهای اعلام کرده بود که این ناو در یک ماموریت از پیش برنامهریزی شده در اول آوریل آمریکا را ترک کرده است.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا روز ۸ آوریل در بیانیهای اعلام کرد که این کشور سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست گرووهای تروریستی قرار داده است. او در بیانیه اش سپاه را "ابزار اصلی دولت ایران برای هدایت و بهکارگیری فعالیتهای تروریستی خود در دنیا" معرفی کرد.
آمریکا سپاه پاسداران را مسئول توسعه برنامه موشکی ایران میداند و معتقد است این نیرو در برنامه هستهای، صنعت کشتیرانی و بانکداری ایران نیز دخالت دارد.
حق نشر عکس Getty Images Image caption جان بولتونتصمیم آمریکا یک روز پیش از "روز پاسداران" اعلام شده بود.
به فاصله کوتاهی پس از آن، شورای عالی امنیت ملی ایران دولت ایالات متحده را "حامی تروریسم" و نیروهایش در غرب آسیا را "گروه تروریستی" معرفی کرد.
در بیانیه شورای عالی امنیت ملی ایران آمده بود که "فرماندهی مرکزی ایالات متحده" (سنتکام) را به خاطر آنکه مسئول اجرای "سیاستهای تروریستی دولت امریکا" در منطقه غرب آسیا است که امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران و جان افراد بیگناه ایرانی و غیرایرانی را برای "تحمیل سیاستهای خصمانه ایالات متحده" به خطر انداخته یک گروه تروریستی می خواند.
محمدعلی جعفری فرمانده وقت سپاه، روز هفتم آوریل گفته بود با قرار دادن نام سپاه در لیست سازمان های تروریستی، نیروهای آمریکایی در غرب آسیا "دیگر آرامش امروز را نخواهند داشت."
به علاوه ایران در هفته های اخیر تهدید کرده است که در صورت لزوم تنگه هرمز را خواهد بست.
سرلشکر محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران، هفته پیش گفت: "... اگر نفت ما از این تنگه عبور نکند حتما نفت دیگر کشورها نیز از این تنگه عبور نخواهد کرد."
حیطه عملکرد سنتکام خاورمیانه، شمال آفریقا و آسیای میانه است که نقش اصلی را در حمایت از عملیات در جنگ های عراق و افغانستان داشته است.
گزارش می شود که ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن و ناوگروه همراهش در ماه آوریل در منطقه مدیترانه بود.
- آمریکا به سوی رویارویی با سپاه میرود؟
- بازخوانی روابط محرمانه سپاه و آمریکا
- قاسم سلیمانی درباره مذاکره با آمریکا: تن به این ذلت نمیدهیم
- وزارت خارجه ایران بحرین را به 'مگس' و ایران را به 'عقاب' تشبیه کرد
- ستاد کل نیروهای مسلح ایران: در مبارزه با سنتکام از هیچ تلاشی فروگذار نخواهد شد
- آمریکا سپاه پاسداران را در فهرست گروههای تروریستی قرار داد
- وزیر خارجه آمریکا: قاسم سلیمانی یک تروریست است
- هشدار فرمانده سپاه: در صورت تحریم سپاه نیروهای آمریکایی در منطقه آرامش نخواهند داشت