شناسهٔ خبر: 32499876 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

واردات مواداوليه شرط مهم تداوم توليد در شرايط تحريم

صاحب‌خبر -
خبرگزاري آريا - يک کارشناس اقتصادي با اشاره به اينکه در شرايط فعلي اولويت مهم کنترل تورم است، گفت: يکي از شروط اوليه توليد واردات مواد اوليه است اما با توجه به وجود انتظارات تورمي بايد ترکيب نقدينگي به نفع سپرده‌هاي بلند مدت تغيير کند.
به گزارش خبرگزاري آريا، کامران ندري با بيان اينکه مبناي بحث هدايت نقدينگي در برهه فعلي مشخص نشده است،گفت: تجربه‌هاي قبلي از ورود نقدينگي به پروژه‌هاي توليدي نشان داده است که عمدتا پول چاپ شده بانک مرکزي به اين دست پروژه‌ها تزريق شده و در نتيجه شاهد تورم ناشي از افزايش پايه پولي بوده ايم.
وي با اشاره به اينکه، شکل مستقيم تزريق منابع بانک مرکزي به توليد کمک نکرده است، گفت: اگر تقاضاي کل کاهش پيدا کند بايد به سمت افزايش تقاضا حرکت کنيم اين درحالي است که ظاهرا چنين اتفاقي نيفتاده است.
به گفته ندري، اگر تقاضا با کاهش رو به رو شده است سياستهاي انبساطي پولي ميتواند تقاضاي جديد براي توليد ايجاد کند، اين درحالي است که امروز مشکل تقاضا وجودندارد چراکه به خاطر انتظارات تورمي مردم به دنبال خريد کالا و خدمات در حد توان خود هستند. بنابراين در شرايط فعلي مشکل تقاضا وجود نداشته و سطح تقاضاي کل بالاست.
اين کارشناس اقتصادي گفت: اگر منظور از هدايت نقدينگي اين برداشت است که بانک مرکزي بايد به سمت رشد پايه پولي و نقدينگي حرکت کند نه تنها به رشد اقتصادي کمک نميکند بلکه مي‌تواند اقتصاد را به سمت تورمهاي بالاتر هدايت کند.
وي با بيان اينکه، به اعتقاد بنده در برهه فعلي بايستي نگران تورمهاي بالا باشيم تا افزايش سطح توليد، گفت: به نظرمن بانک در مسير احياي سطح توليد در حرکت است اما وظيفه اصلي بانک مرکزي کنترل تورم است.
ندري گفت: در اقتصاد ونزوئلا با وجود تورمهاي بالا سطح توليد به شدت کاهش يافته است و اندازه اقتصاد آن کشور نيز به اندازه تقريبي 30 درصد کاهش يافته است. به هر حال در آن کشور اقتصاد کوچک شده و سياست گذار پولي تحت تاثير ملاحظات سياسي قرار گرفته است.
تغيير ترکيب نقدينگي به نفع سپرده‌هاي بلند مدت مانع تورم است
کارشناس پژوهشکده پولي و بانکي بانک مرکزي، با اشاره به بحث تغيير ترکيب نقدينگي، گفت: اگر ترکيب نقدينگي به سفع سپرده‌هاي بلندمدت تغيير کند و با افزايش سطح سپرده‌هاي بلند مدت به مهار تورم کمک مي‌شود.
وي افزود، نقدينگي شامل اسکناس و مسکوک، سپرده‌هاي ديداري(جاري)، سپرده‌هاي بلند مدت و سپرده‌هاي کوتاه مدت مي‌شود اگر سطح سپرده‌هاي بلند مدت کاهش يابد منجر به ايجاد تقاضاي جديد در اقتصاد ميشود و با وجود سطح ثابت توليد حاصل اين سياست افزايش تورم خواهد بود.
واردات مواداوليه يکي از شروط مهم تداوم توليد در شرايط امروز
ندري در پاسخ به پرسشي با اين مضمون که دليل ثابت ماندن و احيانا کاهش توليد در برهه فعلي چيست، گفت: حدود 80 درصد واردات کشور مربوط مواد اوليه و واسطه ‌اي است که بر اساس آمارها واردات کشور در سال قبل 25 درصد کاهش يافته است. واردات اين کالاها مشخصا در روند توليد کشور موثر به خصوص در شرايط امروز و همزمان با تحريمهاست.
اقدام ضروري که طيب‌نيا در وزات اقتصاد انجام نداد
وي در پاسخ به سوالي در خصوص تفاوت دوره فعلي و سال 92 گفت: در زمان اقاي طيب نيا در وزارت اقتصاد، بايد تلاش مي‌کرديم نرخ سود سپرده را کاهش دهيم اما اين اتفاق نيافتاد. در آن برهه رکود ناشي از کاهش تقاضا بود، از طرفي بايد توجه کنيم که تنها ابزار اعمال تغيير روي نرخ سود بخشنامه‌هاي بانک مرکزي است و مکانيزمي به غير از دستور نداريم.
ندري گفت: در شرايط فعلي بايستي نرخ سود ‌سپرده‌هاي بلند مدت افزايش يابد تا ترکيب نقدينگي براي جلوگيري از تورم بيشتر به نفع سپرده‌هاي بلند مدت تغيير کند.
وي با بيان اينکه، در شرايط فعلي اولويت اصلي مهار تورم است، گفت: نياز اول توليد مواد اوليه وارداتي است وقتي نمي‌توانيم واردات به اندازه نياز داشته باشيم سطح توليد کاهش مي‌يابد و از طرفي انتظارات تورمي همچنان پابرجا خواهد بود.
ابر تورم چگونه شکل مي‌گيرد؟/ توصيه سياستي به دولت
به گفته اين کارشناس اقتصادي، بعد از افزايش تقاضا در وضعيت توليد ثابت، تورم افزايش خواهد يافت و در ادامه شاهد انتظارات تورمي خواهيم بود با تکرار اين چرخه در دام ابر تورم خواهيم افتاد.
ندري در پاسخ به اين سوال تسنيم که مشکل در اينجا به تثبيت نرخ بالا ارز هم مربوط است، گفت: به غير از نرخ ارز مسئله نقل و انتقالات ارزي هم براي توليد کنندگان حائز اهميت است. ضربه اصلي تحريمها کاهش صادرات نفت کشور نيست بلکه با ايجاد چالش در نقل و انتقالات ارزي توليد به شدت آسيب مي‌بيند. به اعتقاد بنده در اين شرايط نبايد وضعيت اقتصاد را از اين هم خراب تر کرد و در مقام توصيه به دولتمردان بايد گفت که براي حمايت از توليد ابتدا براي رفع مشکلات مربوط به نقل و انتقال ارزي سپس جهت ايجاد رقابت، شفافيت بيشتر، کاهش رانت و بروکراسيهاي اداري بايستي اقدام کنند.
-->