مسعود حکمي روز چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگار ايرنا با تشريح وضعيت سدهاي خوزستان پس از سيلاب اخير، بيان کرد: هم اکنون حجم ذخيره سد کرخه 6.17 ميليارد مترمکعب و تراز مخزن آن 224.3 متر است که 4.3 متر از تراز نرمال بالاتر است.
وي افزود: ورودي به مخزن سد کرخه سه هزار مترمکعب برثانيه و خروجي آن 2 هزار مترمکعب برثانيه است، اين در حاليست که متوسط خروجي اين سد در حالت عادي 400 تا 500 مترمکعب برثانيه است.
حکمي توضيح داد: خروجي سد کرخه در سال هاي اخير بسيار کم بود و با توجه به خشکسالي طولاني در 10 سال گذشته، براي نخستين بار که خروجي آن به 150 مترمکعب برثانيه رسيده بود، نيز با مشکل روبه رو شده بوديم.
وي گفت: با توجه به عبور سد کرخه از تراز نرمال و نيز با توجه به ورودي و خروجي ها، کميته مشورتي براي خروجي اين سد تصميم گيري مي کند، که هم اکنون در تراز 224.5 متر برنامه اين است که خروجي روي 2 هزار مترمکعب برثانيه باشد.
به گفته وي خروجي سد کرخه بسته به ورودي سد کرخه، بارش هاي بالادست و خروجي سد سيمره (در بالادست )تعيين مي شود.
وي با بيان اينکه سد سيمره در استان ايلام هم اکنون به حداکثر تراز خود نزديک مي شود، بيان کرد: تراز اين سد هم اکنون 706.6 متر است، در حالي که تراز نهايي آن 707.2 متر است که در صورت رسيدن به تراز نهايي، ورودي و خروجي تقريبا يکسان شده و به اين ترتيب 700 مترمکعب برثانيه آب ورودي به سد کرخه اضافه مي شود.
حکمي با بيان اينکه خروجي سد کرخه از ساعت 14 روز 13 فروردين به 2 هزار مترمکعب برثانيه افزايش يافته افزود: پيش بيني مي شود که اين افزايش دبي تا فردا تاثير خود را در عبدالخان نشان دهد و 24 تا 30 ساعت پس از آن به حميديه برسد.
** خروجي سد دز بيش از پنج برابر شد
مشاور مديرعامل سازمان آب و برق خوزستان همچنين با اشاره به اينکه ورودي سد دز 2 هزار و 600 مترمکعب برثانيه است، اضافه کرد: خروجي اين سد سه هزار و 300 مترمکعب برثانيه است، اين در حاليست که در گذشته متوسط خروجي اين سد 600 تا 700 مترمکعب برثانيه بوده، که با توجه به در پيش بودن بارندگي در حوضه هاي بالادست، به ناچار خروجي بيش از ورودي به سد است.
وي ادامه داد: ذخيره فعلي سد دز 2.6 ميليارد مترمکعب و تراز آن 350.4 متر است که تنها 1.6 متر براي ذخيره سازي ظرفيت دارد.
حکمي در ادامه بيان کرد: دبي کارون در محل تلاقي با دز در ملاثاني به 2 هزار و 945 مترمکعب برثانيه رسيده و دبي اين رودخانه در شهر اهواز در روز چهارشنبه 2 هزار و 793 مترمکعب برثانيه است.
وي همچنين درباره شرايط حوضه کارون گفت: ورودي به سد کارون 4 (مرز خوزستان و چهارمحال) که يکي از کانون هاي حساس است يک هزار و 690 مترمکعب برثانيه و خروجي آن يک هزار و 556 مترمکعب برثانيه است که اين حجم وارد مخزن سد کارون 3 مي شود.
حکمي ذخيره مخزن سد کارون 3 (ايذه) را 2.6 ميليارد مترمکعب بيان کرد و افزود: ورودي سد کارون 3 (در ايذه) يک هزار و 556 و خروجي آن 2 هزار و 450 مترمکعب برثانيه است که به سد شهيد عباسپور منتقل مي شود و خروجي اين سد نيز با يک هزار و 142 مترمکعب برثانيه خروجي وارد سد گتوند عليا مي شود.
وي با بيان اينکه هم اکنون ذخيره سد گتوند عليا به 4.2 مترمکعب رسيده، بيان کرد:ورودي اين سد 2 هزار و 283 و خروجي آن يک هزار و 490 مترمکعب برثانيه است و اين سد در حال افزايش ارتفاع به صورت کنترل شده است، به طوري که مقدار آب ذخيره، کاهش دهنده خسارت سيلاب وارد شده به کارون باشد.
** فعال شدن همزمان حوضه سه رودخانه
حکمي با بيان اينکه سيل جزو بلاياي طبيعي خارج از کنترل است، افزود: پس از يک دهه خشکسالي، سدهاي خوزستان کاملا خالي بوده و نخستين بارندگي ها همه را خوشحال کرد، اما ضريب پيش بيني بارش هاي بهاره پايين است، اگر چه تاکنون به پيش بيني هاي هواشناسي توجه شده است.
وي خاطرنشان کرد: مسير سيلاب ها کنترل شده اما در پايين دست رودخانه دز به دليل ورود به حريم و بستر رودخانه با مشکل آبگرفتگي در بامدژ(در اهواز) و شعيبيه(در شوشتر) روبه رو بوديم.
حکمي ادامه داد: تمام حوضه هاي رودخانه هاي خوزستان (کارون، کرخه و دز) در تمام استان هاي بالادست (ايلام، لرستان، کرمانشاه، اصفهان و چهارمحال) به صورت همزمان فعال شده اند، که اين امري نادر است، چنانکه به طور نمونه سيلاب ورودي به سد کرخه تا هشت هزار و 800 مترمکعب برثانيه نيز رخ داده که رکوردي کم سابقه است.
وي گفت: از سوي ديگر گذراندن يک دوره خشکسالي طولاني باعث شده که رواناب ها تشديد شوند، به همين دليل ميزان رواناب توليد شده از بارندگي هفته جاري و هفته آينده، قابل توجه خواهد بود.
وي اضافه کرد: با توجه به اينکه خوزستان دشت و داراي شيب کم است، سرعت آب در آن همانند استان لرستان زياد نيست.
در پي افزايش خروجي سدهاي کرخه و دز، استاندار خوزستان از 11 فروردين در اين استان حالت فوق العاده اعلام کرده است.
بر اساس اخطاريه سازمان آب و برق خوزستان، با صدور اطلاعيه هايي نسبت به وقوع سيل در حوضه رودخانه هاي دز، کرخه و کارون هشدار داده و اعلام کرده سه شهر و 51 روستا در حوضه کرخه، 18 روستا در حوضه دز و 18 روستا در حوضه کارون در معرض سيلاب هستند و دستگاه هاي اجرايي بايد آمادگي تخليه آنها را داشته باشند.
بر اساس اين اطلاعيه ها سازمان آب و برق اعلام کرده خروجي سد دز حداکثر به 2 هزار مترمکعب برثانيه و خروجي سد کرخه به يک هزار مترمکعب برثانيه مي رسد.
مديرکل مديريت بحران استانداري خوزستان گفته است: تاکنون 96 روستاي در معرض خطر در خوزستان در حاشيه سه حوضه آبريز دز، کرخه و کارون به صورت جزيي يا کلي تخليه شده و در 35 اردوگاه اسکان يافته اند.
13 روستاي منطقه بامدژ در بخش مرکزي اهواز به دليل سيلاب رودخانه دز، به زير آب رفت.
هواشناسي خوزستان اعلام کرده اين استان تا دوشنبه باراني است.
9754/ 6037
انتهاي پيام /*