به گزارش ايرنا، وقوع سه مرحله سيل در سال گذشته بيش از 500 ميليارد تومان خسارت در لرستان به جاي گذاشت و مردم بسياري از شهرهاي لرستان به نحوي با تبعات اين خسارت ها به استقبال سال 98 رفتند.
اما برآورد خسارت موج اول بارش هاي امسال تا 800 ميليارد تومان عنوان شد و در حالي که تلاش براي احياي مجدد استان آغاز شده بود موج بارشي جديدي از ابتداي هفته جاري سراسر استان را در بر گرفته است.
اوج فعاليت اين سامانه از ديشب آغاز شد و به صورت متناوب ادامه دارد، بارش هاي سيل آسايي که چندين رودخانه مرده استان را از خواب خشکسالي بيدار و روانه شهر و وروستاهاي استان کرده است.
هم اکنون سه رودخانه خرم آباد، و رودخانه شهرستانهاي دلفان، کوهدشت، سلسله، پلدختر، معمولان، بروجرد و چگني طغيان کرده، سد مروک دورود سرريز کرده و برخي سدها همچون هاله و کزنار در آستانه سرريز هستند و به صدها هزار نفر از اهالي هشدار داده شده منزل خود را ترک کنند.
برق، آب و گاز بسياري از مناطق شهري و روستايي قطع شده، پل هاي بسياري در مسيرهاي اصلي و فرعي فروريخته و بسياري از روستاهاي سيل زده از جمله در شهرستان پلدختر راه دسترسي ندارند و تاکنون نيز شرايط جوي اجازه پرواز هاي امدادي به اين مناطق را نداده است.
راههاي منتهي به خرم آباد مرکز استان بسته شده و امروز با کشته شدن 2 نفر در معمولان و ويسيان، شمار جان باختگان بارش هاي سيل آسا در لرستان به هفت نفر رسيد.
بارش هاي سيل آسا باند فرودگاه خرم آباد را احاطه کرد و معاون اول رييس جمهوري را مجبور کرد سفر خود به خوزستان را زميني ادامه دهد.
مناطق جنوبي و ساحلي خرم آباد را سيلاب عظيم در برگرفته و روستاهاي جنوب اين شهر دچار آبگرفتگي شديد شده اند، در پلدختر به دليل قطع راههاي زمي و ارتباط تلفني و عدم امکان پرواز امدادي، اطلاعي از روستاهاي سيل زده حاشيه کشکان در دسترس نيست.
چندين روستاي پلدختر همچون بابازيد، چم مهر و ودمرود زير آب رفته اند، بخش غربي شهر با جمعيت حدود 6 هزار نفر و شهر معمولان نيز غرقاب هستند.
ارتباط تلفني شهر پلدختر قطع و هيچ گونه ارتباطي با مردم اين شهر مقدور نيست و مسئولان استاني از اين وضعيت به وجود آمده وبي اطلاعي نگران هستند.
فرماندار دوره چگني هم حجم خسارتها را بالا عنوان کرده و اظهار داشته 60 درصد منازل مسکوني دچار آبگرفتگي هستند.
**تمام جاده هاي استان لرستان بسته شد
رييس پليس راه لرستان گفت: بارش شديد باران ، طغيان رودخانه ها و رانش موجب مسدود شدن جاده تمام هاي برون شهري اين استان شده است.
سرهنگ مرتضي چغلوند اظهار داشت: هم اکنون جاده خرمآباد - کوهدشت، خرمآباد - چگني، خرمآباد - پلدختر، پلدختر - کوهدشت و خرمآباد - بروجرد مسدود مي باشد.
وي افزود: همچنين جاده سپيددشت - خرمآباد، خرمآباد - زاغه، اليگودرز - دورود، ازنا - دورود، اليگودرز - اصفهان و ازنا -شازند نيز بر اثر بارش شديد برف و باران بسته شده است.
رييس پليس راه لرستان افزود: آزادراه خرمآباد- پل زال و همچنين جاده پلدختر به آزادراه نيز بر اثر ريزش کوه قطع شده است.
چغلوند ادامه داد: محورهاي جايگزين اين مسيرها به صورت موقتي بوده و پس از مدتي کوتاه بسته مي شود.
**دبي رودخانه خرم آباد به حدود 2برابر افزايش يافت
مديرعامل شرکت آب منطقه اي لرستان گفت: تاصبح امروز دوشنبه دبي رودخانه خرم آباد به00 7 متر مکعب يعني حدود 2 برابر ظرفيت اين رود افزايش يافت.
رضا ميرزايي افزود: با اين روند و استمرار بارش ها، رودخانه طغيان کرده و آب همچنان در حال ورود به منازل مسکوني است.
وي ادامه داد: دبي سيلابي رودخانه کرگانه نيز به 280 متر مکعب بر ثانيه رسيده که اين حجم سيلاب طي 20 سالگذشته براي اين رودخانه کوچک تجربه نشده است.
وي با بيان اينکه به روستاهاي اين مسير از جمله کهريز براي تخليه اهالي هشدار داده شده گفت: متاسفانه ساخت و سازيهاي غيرمجاز طي سال هاي خشکسالي در بستر اين رودخانه احداث شده که امروز درگير سيلاب و تخريب جدي شده اند.
ميرزايي با اشاره به تشکيل پرونده تخلفاتي اين واحدها طي سال هاي گذشته تصريح کرد: برخي روستاهاي مسير اين رودخانه نيز غرقاب شده است.
**سه رودخانه خرم آباد طغيان کرد/هشدار تخليه به 150 هزار شهروند خرم آبادي
معاون هماهنگي امور عمراني استانداري لرستان گفت: رودخانه هاي خرم رود و کرگانه در ميان شهر و رودخانه ماسور در حاشيه خرم آباد طغيان کرده اند.
احمدمرادپور افزود: متاسفانه منازل و ساخت و سازهاي غيراصولي و غيرمجاز که در بستر کرگانه احداث شده بود دچار سيلاب گسترده و تخريب شده اند که اين روند همچنان ادامه دارد.
وي با اشاره به ضرورت جابجايي بيش از 150 هزار نفر شهروند خرم آباد و ورستاهاي اطراف آن به ويژه در مناطق جنوب شهر بيان کرد: دربسياري از خيابان ها و ميدان هاي اين شهر سيلاب گسترده و پر حجم جاري و وارد منازل و ساختمان ها شده است.
وي ادامه داد: هشدارهاي لازم در روزهاي گذشته به شهروندان براي تخليه داده شده اما متاسفانه برخي همچنان اين تهديد را جدي نمي گيرند.
**طغيان رودخانه 56 روستاي خرم آباد را تهديد مي کند
فرماندار خرم آباد گفت: 56 روستاي اين شهرستان واقع در چهار بخش مرکزي، پاپي، بيرانوند و زاغه به شدت در معرض خطر طغيان رودخانه هستند.
اسد عبداللهي افزود: طغيان رودخانه کرگانه به روستاهاي محمدحسن پروانه، کمالوند غلامعلي، دهنو کمتلوند، هفت چشمه، کهريز جديد و قديم و کرگانه دور از انتظار نيست.
وي با اشاره به اينکه روستاهاي ده باقر، ناصروند، بليلوند؛ دارايي و ديناروند نيز در خطر طغيان رودخانه کرگاه شرقي هستند، اظهار داشت: طغيان رودخانه همچنني روستاهاي رباط دارحوض، چم چقال، مريدآباد، پاپي خالدار عليا، که جو و قلعه سنگي را تهديد مي کند.
وي تصريح کرد: اهالي روستاهاي سهيل بيگي، تلوري عليا و سفلي، بدرآباد عليا و سفلي، ده محسن، ميانگلال، گيلوران عليا، علي محمد بيگي، سراب چنگايي، کاوه کالي، دست به زانو و سرطاق نيز به دليل طغيان رودخانه کرگاه غربي اقدامات ايمني را انجام دهند.
فرماندار خرم آباد افزود: همچنين اهالي روستاهاي پيرجد، دهنو پيرجد، پيرجدپايين، گري سراب، پتک آباد، پاتخت 3 و دهنو چنارکل را طغيان رودخانه کاکاشرف تهديد مي کند.
عبداللهي تصريح کرد: در بخش پاپي نيز اهالي آب شباندر، بخشي از شهر سپيددشت، چمسنگر، کشور، تنگ 7 و تنگ پنج در معرض خطر طغيان رودخانه دورود هستند.
وي ادامه داد: سرريز سد ايوشان و طغيان رودخانه اصلي بخش بيرانوند قلعه کاسيان، کله جو آرين، شهر بيرانشهر، گولاب، عبدي آباد، چغابل، سراب ملکي و رازباشي 1، 2 و 3 را تهديد مي کند.
وي گفت: به دليل احتمال سرريز سد ايوشان نيز روستاهاي کيکمدر، زرين آباد و پل هرو در خطر هستند.
**بخش غربي شهر پلدختر به طور کامل زير آب رفت
بروز سيل و طغيان رودخانه کشکان بخش غربي شهر پلدختر را به طور کامل زير آب برد.
به گزارش ميداني خبرنگار ايرنا طغيان رودخانه کشکان همچنين ، دانشکده پرستاري و ورزشگاه شهيد سرماليان پلدختر را به طور کامل زير آب برده است.
به علت طغيان رودخانه کشکان استخر شناي شهرستان پلدختر نيز به طور کامل همراه با تجهيزات و امکانات زير آب رفته و دچار خسارت صددرصدي شده است.
آب ساختمان اداره جهاد کشاورزي شهرستان پلدختر و خيابانهاي اطراف آن را نيز گرفته است.
هم اکنون اين شهرستان هيچ گونه ارتباطي از نظر راه و تلفن و راه دسترسي با هيچ منطقه اي ندارد و آب، برق و تلفن شهرستان پلدختر بر اثر سيل قطع مي باشد.
روستاهاي حاشيه رودخانه کشکان مانند چم مهر دمرود معمولان، بخش غربي اين شهر، روستاهاي ملاوي، باباخوارزم عليا وسفلي، بابازيد و غيره به طور کامل زير آب رفته اند.
پلدختر هم اکنون در وضعيت کامل اضطراري و نگران کننده قرار دارد و به ساکنان شهر گفته شده منازل خود را ترک کنند.
ساکنان روستاي چم مهر پلدختر براي نجات جان خود از سيل و طغيان رودخانه کشکان به بالاي تپه ها پناه برده و زير باران هستند و نياز مبرم به چادر براي اسکان دارند.
براثر طغيان رودخانه کشکان خيابانهاي شهر معمولان را سيلاب فراگرفته وبخشي ازمدرسه مطهري اين شهروخانه هاي اطراف آن ومنازل روستاييان منطقه گاوزرده اين بخش زيرآب رفته است.
**دبي رودخانه کشکان به 4600 متر مکعب بر ثانيه رسيد
مديرعامل شرکت آب منطقه اي لرستان گفت: دبي رودخانه کشکان هم اکنون به چهار هزار و 600 متر مکعب بر ثانيه رسيده و موجب طغيان رودخانه در شهرهاي پلدختر و معمولان شده است.
رضا ميرزايي بيان کرد: اين ميزان حجم آب در دوره بازگشت 200 سال بي سابقه است.
وي اظهار داشت: در افرينه سه هزار متر مکعب و چولهول هزار متر مکعب بر ثانيه به دبي کشکان افزوده و در نهايت ورودي اين رودخانه به چهار هزار و 600 متر مکعب بر ثانيه رسيده است.
ميرزايي ادامه داد: اين ميزان سيلاب بدون احتساب رودخانه و روان آب هاي خرم آباد و سرشاخه هاي پلدختر است که تا ساعاتي ديگر به کشکان اضافه مي شوند.
مديرعامل شرکت آب منطقه اي لرستان اضافه کرد: در اين صورت دبي کشکان دست کم به پنج هزار متر مکعب در ثانيه افزايش خواهد يافت.
وي افزود: بسياري از پل هاي کشکان را سيلاب از بين برده و راههاي روستايي قطع، ساحل غربي معمولان غرق در اب شده و بخش هايي از روستاهاي زورانتل، چلگه خلج، بابازيد، خرس دره و چم مهر دچار آبگرفتگي شديد و تخريب شده است.
**سيل راه ارتباطي 100 روستاي معمولان راه قطع کرد
بخشدار معمولان پلدختر گفت:سيل راه ارتباطي بيش از 100 روستاي اين بخش را قطع و بخش غربي شهر معمولان و روستاي افرينه را زير آب برد .
سيد حبيب موسوي اظهار داشت: سيل راههاي روستايي و عشايري بخش معمولان و آب آشاميدني اين شهر را قطع کرد.
وي افزود:همچنين سيل راه اصلي معمولان - خرم آباد و معمولان -پلدختر را قطع کرده است.
بخشدارمعمولان گفت: طغيان رودخانه هاي کشکان ، ماديان رود و چولهول باعث تخريب پل هاي زورانتل ،سرنجه،بن لار زيودار، دمرود افرينه و برگلان سوخته شد.
وي افزود: سطح آب رودخانه کشکان نسبت به بارندگي ها و سيل قبل بالاتر افزايش يافته وآسيب هاي فراواني برجاي گذاشته است.
موسوي از مردم خواست به حاشيه رودخانه ها نزديک نشوند و حداقل 100 متر از مسير رودخانه ها فاصله بگيرد.
**سد مروک دورود سرريز کرد
نماينده ويژه استاندار لرستان در شهرستان دورود گفت: شدت بارش ها موجب سرريز شدن سد مروک اين شهرستان شد.
رضا صفي خاني بيان کرد: اکنون تيره رود در آستانه طغيان است و شهر در حالت آماده باش قرار دارد.
وي ادامه داد: فرماندار و عوامل آتش نشاني به صورت حضوري درب منازل مناطق سيل خيز مراجعه کرده و خواستار تخليه شدند که تا پايان وقت ديروز از مجموع 18 هزار و 800 نفر ساکن در محله هاي پرخطر شهر دورد حدود 80 درصد تخليه شده اند.
وي اظهار داشت: محل هاي اسکان با امکانات لازم آماده شده و شهروندان نبايد نسبت به تخليه منازل خود مقاومت کنند.
وي افزود: سد مروک در بالادست رودخانه شهر دورود ( تيره رود) قرار داد که با اتصال رودخانه سيلاخور ( متشکل از دو رودخانه آبسرده و ونايي) به رودخانه دورود، حجم بسياري آب وارد اين رود مي شود.
نماينده ويژه استاندار لرستان در شهرستان دورود گفت: مجموع ظرفيت خروجي تيره رود 400 متر مکعب در ثانيه است که چنانچه 100 ميلي متر بارندگي رخ دهد 700 تا 800 متر مکعب ( حدود 2 برابر ظرفيت) وارد تيره مي شود که اين امر منجر به طغيان رود و ورود آن به منازل حاشيه اي خواهد شد.
18 هزار نفر در شهر دورود و 10 هزار نفر در روستاهاي اين شهرستان بايد منازل خود را ترک کنند.
**بحران جدي در انتظار تيره رود دورود
نماينده ويژه استاندار در دورود گفت: بحران جدي در انتظار تيره رود اين شهرستان است که طي 2 تا 3 ساعت آينده آغاز مي شود.
محمدرضا صفي خاني افزود: در حال حاضر آب رودخانه به بالاترين حد رسيده و با توجه به رهاسازي آب سد مردک در بالادست، رودخانه طغيان مي کند.
وي اظهار داشت: شب گذشته شب سختي در دورود بود و چند ساعت آينده نيز آبگرفتگي منازل رخ مي دهد.
وي با اشاره به تخليه حدود 20 هزار نفر اهالي مناطق پرخطر ادامه داد: چند روستا بخش مرکزي زير آب رفته و اکنون روستايي هستند که با بحران جدي مواجه شده اند.
صفي خاني گفت: مردم به هشدارها توجه کرده و در محيط هاي امن و دور از حاشيه رودخانه ها اسکان يابند.
**سيلاب و خسارت هاي سنگين روي دست روستاييان سلسله
با شروع مجدد بارندگي ها، حجم سيلاب ها در شهرستان سلسله افزايش يافته و به زيرساخت هاي روستاها و اموال روستاييان خسارت هاي سنگين وارد کرده است.
همانگونه که سازمان هواشناسي پيش بيني کرده بود، بارندگي هاي شديد و رعد و برق هاي بسيار مهيب در سلسله شدت گرفته و همين امر باعث ايجاد شرايط اضطراري در شهرستان شده است.
ستاد مديريت بحران شهرستان سلسله از شروع بارندگي ها تاکنون 6 جلسه فوق العاده بحران تشکيل داده و بر اساس تصميم مديريت بحران شهرستان، در آخرين جلسه به دستور فرماندار، شهرستان سلسله به 6 حوزه، مديريت بحران تقسيم و خدمات رساني به مناطق 6 گانه تحت فعاليت مديران حوزه ها زير نظر فرماندار انجام مي شود، با اين وجود به دليل شدت سيلاب ها و کمبود تجهيزات لازم، روستاهاي زيادي از شهرستان دچار آبگرفتگي شده اند و همين امر امدارساني و رفع آبگرفتگي ها را زمان بر کرده است.
متاسفانه در ساليان گذشته به دليل خشکسالي و کم کاري مديران سابق، عده اي از اهالي روستاها اقدام به کاشت درخت در بستر برخي رودخانه هاي خشک شده کرده اند که همين اقدام آنان اکنون باعث انحراف سيلاب ها به اطراف و ورود به منازل مسکوني روستايي شده است.
بسياري از اهالي روستاها مي کوشند با ارسال فيلم و عکس از شرايط و واقعيت هاي روستاي محل زندگي خود، درخواست کمک هاي خود را به گوش مسئولين رسانده و شرايط امدادرساني را به روستاي خود سريعتر فراهم نمايند.
بسياري از کانال هاي تلگرامي شهرستان نيز در اين چندروزه با نمايش عکس و فيلم هايي از سيل لرستان و شهرستان، آمار بازديد و افزايش اعضاي کانال را بسيار داغ کرده اند و هريک مي کوشند به نحوي عمق فجايعي را که سيلاب در لرستان به بار آورده به مخاطبان القا نمايند.
در اين چند روز مديريت بحران شهرستان با صدور اطلاعيه هاي بموقع سعي در پيشگيري از افزايش حجم خسارتها و مديريت بحران موجود را داشته و با توجه به افزايش بارندگي ها در شهرستان، دستور تخليه روستاهاي بسياري در شهرستان صادر شده است.
همچنين چهار خبازي به صورت شبانه روزي مشغول پخت نان در شهر الشتر براي نان موردنياز مردم هستند و شهرداري الشتر از شهروندان خواسته که از تردد در معابر خودداري نمايند.
به علت رعد و برق هاي مهيب، شبکه هاي تلويزيوني در شهرستان قطع شده و مردم تنها از طريق فضاي مجازي امکان دسترسي به آخرين اخبار سيل در مناطق مختلف را دارند.
کليه مدارس، مساجد، حسينيه ها و سالن هاي ورزشي شهرستان براي اسکان اضطراري شهروندان آماده شده اند و هلال احمر شهرستان بسياري از سالن هاي مدارس و سالن هاي ورزشي را به چادر تجهيز کرده است.
هنوز از خسارت هاي سيل اطلاع دقيقي در دست نيست اما آنچه که مبرهن است اين است که زمين هاي کشاورزي، مزارع پرورش ماهي، جاده ها و تاسيسات بسياري آسيب ديده اند که بايد برآورد کارشناسانه اي از ميزان دقيق آنها صورت گيرد.
جاده منطقه بسطام در برخي نقاط به علت شستشوي زياد، دچار رانش شده و سيلاب درختان بلوط بسياري را با ريشه از جا کنده است.
مردم روستاهاي شهرستان سلسله نيازمند امدادرساني هستند و احشام آنها در خطر تلف شدن قرار دارند.
با توجه به اينکه خط دوم آبرساني شهر الشتر در مسيل خرگوشناب قرار دارد، اين خط اکنون به دليل حجم فراوان سيلاب دچار آسيب شده و احتمال قطعي آب در برخي نقاط شهر وجود دارد لذا شرکت آب و فاضلاب شهري در اطلاعيه اي از هموطنان خواسته نسبت به ذخيره آب مورد نياز خود اقدام نمايند.
بارش شديد تگرگ، رعد و برق هاي مهيب و بارندگي شديد وضعيت شهرستان سلسله را اضطراري کرده است و احتمال اينکه رعد و برق هاي مهيب براي عشاير کوچروي شهرستان خطراتي را به همراه داشته باشد دور از انتظار نيست.
7269/6060
انتهاي پيام /*