به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري آريا، ولاديمير پوتين، رئيسجمهوري روسيه اظهار کرد: در حال حاضر در سراسر سوريه تقريبا تعهدي نسبت به سيستم آتشبس و کاهش تنش وجود دارد و اين نتيجه همکاري مشترک ماست.
پوتين افزود: نميتوان در قبال حضور تروريستها در ادلب سکوت کرد و بايد گامهايي براي نابودي آنها برداشته شود.
رئيسجمهوري روسيه گفت: نزديک به يک ميليون آواره سوري نيازمند کمک هستند و ما به کمکهاي سازمان ملل و ديگر نهادهاي انساني اميد داريم.
براساس شبکه الميادين، حسن روحاني رئيسجمهوري ايران نيز تاکيد کرد، هدف مشترک ايران، روسيه و ترکيه مبارزه با تروريسم و کاهش تنش در سوريه است.
رئيسجمهوري ايران تصريح کرد، بايد راههاي اجراي توافقنامه ادلب به خصوص در حالي که النصره بر 90 درصد منطقه تسلط دارد، بررسي شوند.
وي افزود: تمام نيروهايي که بدون مواقت دمشق داخل سوريه شدهاند حاکميت اين کشور را نقض کردهاند.
روحاني ادامه داد، خروج نيروهاي آمريکايي از شرق فرات به نفع ملت سوريه و کردهاي اين کشور است. ما بر لزوم حضور ارتش سوريه در مرزهاي ترکيه و سوريه تاکيد داريم.
رئيسجمهوري ايران گفت: ما از تلاشهاي روسيه براي نزديک کردن ديدگاههاي ترکيه و سوريه حمايت ميکنيم. به نظر ما حملات اسرائيل به سوريه بيپروايانه است.
روحاني تصريح کرد: جامعه جهاني بايد در زمينه بازگرداندن آوارگان سوريه به کشورشان وارد عمل شود.
وي ادامه داد: ما از ماموريت فرستاده سازمان ملل به سوريه حمايت کرده و خواهان حفظ استقلال و حاکميت سوريه هستيم.
اردوغان نيز تاکيد کرد: ترکيه همچنان دست ياري به ملت سوريه دراز کرده است. ملت سوريه از ما انتظار تصميماتي دارند که به نفع آنها و در جهت دستيابي به صلح در سوريه باشد.
تاکيد اردوغان بر ضرورت تشکيل کميته قانون اساسي سوريه
رئيسجمهور ترکيه بر ضرورت تشکيل کميته قانون اساسي سوريه تأکيد کرد.
«رجب طيب اردوغان» رئيسجمهور ترکيه در ديدار با «ولاديمير پوتين» رئيسجمهور روسيه تأکيد کرد، موانع در مسير تشکيل کميته قانون اساسي سوريه بايد هر چه سريعتر برطرف شود.
وي افزود، «خروج نيروهاي آمريکا از سوريه اين فرصت را فراهم کرده تا تلاشهاي مشترک ما در اين منطقه به آزمون گذاشته شود».
اردوغان در ادامه تأکيد کرد: «در حال حاضر تلاشهاي مشترک ما در ميدان نبرد در سوريه بيش از هر زمان ديگري اهميت دارد... بدون از بين بردن تروريستها و تضمين کنترل تمام بخشهاي اين کشور توسط نيروهاي سوري نميتوان ثبات را در سوريه برقرار کرد».
روحاني: از انتقال بخش از داعشي ها به افغانستان از سوي آمريکايي ها نگران هستيم
روساي جمهور ايران، روسيه و ترکيه پس از پايان اجلاس سوچي در نشستي مطبوعاتي مشترک شرکت کردند.
حجت الاسلام و المسلمين حسن روحاني عصر پنجشنبه و در پايان اجلاس سه جانبه ايران، روسيه و ترکيه به خبرنگاران گفت: جلسه امروز روساي جمهوري ايران ، ترکيه و روسيه جلسه اي بسيار مفيد و صريح بود.
رئيس جمهور افزود: در اين جلسه بر لزوم مبارزه با تروريسم در مناطق باقيمانده از جمله ادلب تأکيد شد و کاملاً مورد توافق همه بود که کاهش تنش و حضور نيروهاي ضامن در اين منطقه به صورت موقت است و ادلب جزيي از کشور سوريه است و بايد پاکسازي شود و تروريستها تحت هر نام و هر عنواني هستند، بايد از اين کشور خارج شوند.
وي افزود: نگرانيهاي بسيار زيادي در خصوص آينده اين تروريستها وجود دارد چرا که تعدادي از اينها در سوريه زنداني هستند و اگر به کشورهاي خودشان برگردند بار ديگر آشوب و ترور را در بسياري از مناطق مي گسترانند. همچنين از اينکه آمريکاييها بخشي از داعشي ها را به افغانستان منتقل ميکنند بسيار نگران هستيم چرا که چنين حرکتي ميتواند براي کل منطقه آسياي مرکزي و ساير قسمتها خطرناک باشد.
روحاني تصريح کرد: ما نبايد به ظاهر ادعا کنيم که با تروريسم مبارزه ميکنيم و در باطن به آنها کمک کنيم. نگراني دوم ما از آمريکا اين است که اگر هم به ظاهر نيروهايش را از سوريه خارج کند، اطلاعات ما ميگويد آمريکاييها همچنان به روند مداخله در سوريه ادامه ميدهند.
رئيس جمهور با بيان اينکه مهم اين نيست چند آمريکايي در خاک سوريه حضور دارند بلکه مهم اين است که بگذاريم مردم سوريه براي آينده کشور خودشان تصميم بگيرند، افزود: آمريکاييها بايد باور کنند که کردها جزئي از سوريه هستند و سوريه داراي يک ملت و نه دو ملت است و تماميت ارضي سوريه مورد احترام همگي ما است و در اجلاس امروز بر تماميت ارضي تأکيد کرديم.
روحاني با تاکيد براينکه البته همه ما معتقديم امنيت کشورهاي همسايه سوريه از جمله امنيت ترکيه بايد حفظ شود، گفت: ترکيه بايد از سوريه احساس امنيت کند و ما خواستار يک روابط برادرانه و دوستانه بين همه همسايگان سوريه با کشور سوريه هستيم و اين ميتواند امنيت بلند مدت را براي سوريه بسازد. رئيس جمهور با تاکيد براينکه بايد بر تماميت ارضي سوريه، به حقوق کردهاي سوريه، نابودي تروريسم و امنيت ترکيه توجه کنيم، تصريح کرد: دخالتهاي غيرقانوني از طرف رژيم صهيونيستي در سوريه مايه نگراني ملت اين کشور و ساير ملتهاي منطقه است.
روحاني خاطرنشان کرد: اسرائيليها هر موقع که مي خواهند در منطقه، خاک لبنان و سوريه پرواز و هر نقطهاي را بمباران ميکنند و متأسفانه سازمان ملل و مقامات مسئول در جهان نسبت به اين تجاوزات مکرر در سوريه ساکت هستند و اين سکوت به آن معنا است که طالب امنيت کامل در منطقه و در سوريه نيستند.
رئيس جمهور ادامه داد: بسيار خوشحاليم سه کشور ضامن، همه تلاش خودشان را براي کاهش تنش و آينده با ثبات سوريه ادامه خواهند داد و همانطور که از ابتدا معتقد بوديم، راهحل سوريه در نهايت يک راهحل سياسي است و راهحل نظامي نخواهد داشت.
روحاني اظهار اميدواري کرد: مردم سوريه بعد از تحمل سالها رنج و مشقت، آيندهاي در صلح و آرامش داشته باشند و به همين دليل جامعه بينالمللي بايد براي بازگشت سريع آوارگان و همچنين بازسازي سوريه تلاش کند.
رئيس جمهور با بيان اينکه همکاري سه کشور مهم در اين منطقه براي بازگشت ثبات به سوريه فوقالعاده اهميت دارد، افزود: شايد چند سال پيش کسي فکر نميکرد امنيت به سوريه برگردد و دمشق بتواند بر حاکميت خودش ادامه دهد و همه روزنههاي اميد به روي مردم سوريه گشوده شود.
روحاني خاطر نشان کرد: همکاري سه کشور براي امنيت منطقه و جهان بسيار ارزشمند است؛ البته نيازمند کمک همه کشورها و سازمان ملل براي رسيدن به گام نهايي در سوريه هستيم و اين مدل ميتواند مدل بسيار خوبي براي رفع مشکلات منطقه باشد.
رئيس جمهور تصريح کرد: علاقمند هستيم سه کشور راجع به امنيت کل منطقه نيز با هم تلاش کنند و بتوانيم همکاريهاي سه کشور را غير از سوريه در ساير مسايل مورد علاقهمان گسترش دهيم.
روحاني در پاسخ به پرسشي درباره آينده ادلب بويژه شرق فرات در سوريه با توجه به مباحث مطرح شده در اجلاس سوچي، گفت: آنچه نظر سه کشور و به نظر من ، نظر جامعه جهاني است، بايد کل سرزمين سوريه چه بخش ادلب و چه بخش شرق فرات، تحت حاکميت دولت قانوني سوريه قرار بگيرد. بنابراين کل سوريه تعلق به ملت سوريه دارد و تماميت ارضي، حاکميت ملي سوريه مورد تأکيد همه ما است و هم در اين اجلاس و هم در اجلاسهاي گذشته بر اين مسأله تأکيد کرده ايم.
رئيس جمهور افزود: در اجلاس قبلي بحث بر سر اين بود که چگونه ادلب پاکسازي شود که مردم عادي دچار صدمه نشوند و چگونه تروريستها را از مردم جدا کنيم و سازو کاري پيشبيني شد که اين ساز و کار تاکنون تأثير چنداني نداشته است و در اين جلسه مجدداً بحث کرديم که آنچه به معني آتشبس و کاهش تنش در ادلب وجود دارد ، موقت است و ادلب حتماً بايد از تروريست ها پاکسازي شده و به دامن حاکميت ملي سوريه بازگردد.
روحاني با بيان اينکه در شرق فرات مداخلات آمريکا تا کنون نگرانکننده بوده، گفت: هنوز گروهي از تروريستها در اين منطقه فعاليت ميکنند و ما نگران آن هستيم که َآمريکاييها به فکر يک توطئه بلند مدت براي سوريه باشند. اين نگراني ما همچنان وجود دارد حتي اگر آمريکا از خاک سوريه هم خارج شود مي تواند به تجاوزهاي هوايي خود ادامه دهد.
رئيس جمهور اظهارداشت: بنابراين نظر ما اين است که بايد شرق فرات و ادلب پاکسازي و به دولت سوريه برگردانده شود و مردم کرد در سوريه به عنوان بخشي از ملت سوريه بايد از حقوق عادلانه خودشان در آينده سوريه برخوردار و نقش خودشان را در حاکميت آينده سوريه داشته باشند.
رئيس جمهور در پاسخ به سوالي درباره اعلام خروج آمريکا از سوريه، اظهار داشت: اصلاً به حرفهاي آمريکاييها خوشبين نيستيم؛ گر چه چنانچه آمريکا از سوريه به طور کامل خارج شود، حتماً يک خبر خوشحالکنندهاي براي مردم سوريه خواهد بود، کما اينکه يک روزي اگر آمريکا از عراق، افغانستان و ساير کشورهاي منطقه هم تصميم بگيرد و خارج شود، حتماًبراي ملتهاي اين کشورها خبرهاي بسيار خوشحالکنندهاي است.
روحاني خاطرنشان کرد: مهم اين است که آمريکا در طول 20 سال گذشته در منطقه چه در افغانستان چه در عراق، سوريه و چه امروز در يمن هميشه نقش مخرب داشته و همواره نقش آمريکا نقش مثبت نبوده است.
رئيس جمهور ادامه داد: معتقديم آمريکا بايد نظر خودش را تغيير دهد و بفهمد راه نفوذ در منطقه، مسيري نيست که تاکنون انتخاب کرده و اين راه نادرست است و همواره ميبينيم که اقدامات آمريکاييها نه به نفع ملت آمريکا و نه به نفع مردم منطقه است.
روحاني با اشاره به اينکه نتيجه نشست ورشو هيچ و پوچ است، تصريح کرد: آمريکا به دنبال سرگرداني است و نميداند بايد چه بکند و آنچه انجام ميدهد چه در اين دولت و چه در دولتهاي قبلي تاکنون منافع منطقه و ملتهاي منطقه را تضمين نکرده است؛ اميدواريم آمريکا در سياستهاي خودش نسبت به منطقه تجديد نظر کند.
رئيس جمهور در پاسخ به سوالي درباره تنش هاي ترکيه در مناطق مرزي با سوريه، گفت: ترکيه نگراني دارد که به حق است.
روحاني ادامه داد: ملت ايران، ملت قرباني تروريسم بوده و در طول 40 سال گذشته ترورهاي فراواني را شاهد بوديم که بسياري از اين تروريستها توسط خارجيها و بويژه توسط صهيونيستها و آمريکاييها حمايت شدند و از جمله آن ترور و اقدام انتحاري بود که عليه مرزبانان و پاسداران مرزي ايران انجام شد.
رئيس جمهور با بيان اينکه تروريسم يک خطر براي منطقه است و بايد به تروريست ها پاسخ دهيم، اظهار داشت: فکر نميکنم ترکيه از دولت و آينده سوريه و يا از کردها نگراني داشته باشد؛ نگراني ترکيه از گروههاي تروريستي است و بايد با گروههاي تروريستي تحت هر نامي که هستند مبارزه شود؛ در عين حال تماميت ارضي سوريه هم بايد مورد توجه قرار بگيرد.
بيانيه مشترک ايران، روسيه و ترکيه
سران ايران، روسيه و ترکيه بر استقلال، وحدت و تماميت ارضي سوريه و اهداف و اصول منشور ملل متحد تأکيد کردند
اين بيانيه مشترک که عصر پنجشنبه و در پايان اجلاس سوچي، در پايتختهاي سه کشور منتشر شد، به امضاي حسن روحاني، ولاديمير پوتين و رجب طيب اردوغان رسيده است.
متن بيانيه مشترک روساي جمهوري ايران، فدراسيون روسيه و جمهوري ترکيه به اين شرح است:
رييس جمهوري اسلامي ايران جناب آقاي حسن روحاني، رييس جمهور فدراسيون روسيه جناب آقاي ولاديمير پوتين و رييس جمهوري ترکيه جناب آقاي رجب طيب اردوغان در تاريخ 14 فوريه 2019 مطابق با 25 بهمن 1397 در سوچي براي شرکت در يک نشست سه جانبه سران گردهم آمدند.
روساي جمهور؛
1- وضعيت ميداني کنوني در سوريه را مورد بحث قرار دادند. تحولات پس از آخرين نشست خود در تهران مورخ 7 سپتامبر 2018 را مورد ارزيابي قرار دادند و بر عزم خود مبني بر تقويت همکاري هاي سه جانبه در سايه توافقات خود تاکيد کردند.
2- بر پايبندي مستحکم و مستمر خود به حاکميت، استقلال، وحدت و تماميت ارضي جمهوري عربي سوريه و همچنين اهداف و اصول منشور ملل متحد تأکيد کردند.
3- تصريح نمودند که اين اصول بايد از سوي همگان مورد احترام قرار گيرد و هيچ اقدامي، فارغ از عامل/عاملان آن، نبايد اين اصول را تضعيف نمايد.
4- تمامي تلاش ها به منظور ايجاد واقعيات جديد در صحنه ميداني به بهانه مبارزه با تروريسم را مردود شمرده و اراده خود براي ايستادگي در برابر مقاصد تجزيه طلبانه با هدف تضعيف حاکميت و تماميت ارضي سوريه و همچنين امنيت ملي کشورهاي همسايه را ابراز نمودند.
5- در اين زمينه، تصريح نمودند که تصميم ايالات متحده مبني بر خروج نيروهايش از سوريه، درصورت اجرا، گامي به منظور کمک به تقويت ثبات و امنيت در کشور در پايبندي نسبت به اصول فوق الذکر خواهد بود.
6-وضعيت ناحيه کاهش تنش ادلب را به طور مفصل بررسي کردند و محکوميت و نگراني جدي خود در ارتباط با تلاش هاي سازمان تروريستي “هيات تحرير الشام” براي گسترش کنترل بر اين منطقه را ابراز نموده و توافق کردند به طور موثر با اين تلاش ها مبارزه و براي کاهش موارد نقض در ناحيه کاهش تنش ادلب از طريق اجراي کامل توافقات در خصوص ادلب از جمله تفاهم نامه تثبيت وضعيت منطقه کاهش تنش ادلب مورخ 17 سپتامبر 2018 گام هاي واقعي بردارند.
آنها همچنين بر عزم خود مبني بر ادامه همکاري براي نابودي نهايي داعش، جبهةالنصره و تمامي ديگر افراد، گروهها، تشکلها و موجوديتهاي وابسته به القاعده يا داعش که از سوي شوراي امنيت سازمان ملل شناسايي شدهاند، تصريح کردند.
7- وضعيت در شمال شرق سوريه را مورد بحث قرار دادند و توافق کردند فعاليت هاي خود را به منظور اطمينان از امنيت، ايمني و ثبات در اين مناطق از جمله بر پايه توافقات موجود با احترام به حاکميت و تماميت ارضي آن کشور هماهنگ نمايند.
8- بر اين باور خود تصريح نمودند که منازعه سوريه هيچ راهحل نظامي نميتواند داشته باشد و تنها از طريق يک فرايند سياسي سوري سوري با تسهيل سازمان ملل در راستاي قطعنامه 2254 شوراي امنيت سازمان ملل ميتوان به آن پايان داد.
9- بر عزم خود براي تسهيل راه اندازي کميته قانون اساسي در اسرع وقت ممکن از جمله از طريق توافق بر سر ترکيب آن و نيز ارايه توصيه هايي براي تدوين آيين کار بر پايه فعاليت سه ضامن تاکيد کردند.
آنها در اين راستا بر اهميت ادامه تعامل و هماهنگي با طرفهاي سوري و فرستاده ويژه دبيرکل سازمان ملل در امور سوريه، گير پدرسون، تاکيد نمودند.
10- از انجام موفقيت آميز دومين آزادي متقابل بازداشت شدگان در چارچوب تلاش هاي گروه کاري مربوطه استقبال کردند. آزادي بازداشت شدگان مورخ 24 نوامبر 2018 و 12 فوريه 2019 دستاوردي مهم از فرمت آستانه براي اعتمادسازي ميان طرفهاي سوري و مهيانمودن شرايط براي پيشبرد فرايند سياسي محسوب مي شود.
11- بر نياز به ادامه تمامي تلاشها براي کمک به تمامي سوريها به منظور اعاده به زندگي عادي و صلحآميز و نيز تسکين آلام آن ها تأکيد کردند. در اين ارتباط، آن ها از جامعه بينالمللي، به ويژه سازمان ملل و نهادهاي بشردوستانه آن خواستند تا کمک هاي خود به سوريه را از طريق ارائه کمکهاي انساندوستانه بيشتر، احياي امکانات زيربنايي انسان دوستانه از جمله تأسيسات آبرساني و برق رساني، مدارس و بيمارستانها افزايش دهند.
12- بر اهميت ايجاد شرايط لازم به منظور بازگشت ايمن و داوطلبانه آوارگان و اشخاص بي خانمان شده داخلي به اقامتگاه هاي اصلي خود در سوريه تاکيد کردند. آنها همچنين تعامل ميان تمامي طرف هاي ذيربط از جمله دفتر کميسارياي عالي پناهندگان سازمان ملل را مثبت ارزيابي نموده و بر آمادگي خود براي ادامه اين هماهنگي تاکيد ورزيدند.
13- توافق نمودند به نمايندگانشان مسوليت برگزاري نشست بعدي بين المللي سوريه در آستانه را در آوريل 2019 واگذار کنند.
14- علاوه بر موضوع سوريه، تحولات اخير در جهان و نيز همکاري شان در زمينه هاي مختلف را مورد بحث قرار داده و تصميم گرفتند همکاري مشترک اقتصادي و بازرگاني شان را گسترش دهند.
15- اقدام تروريستي اخير در ايران (استان سيستان وبلوچستان) را محکوم کردند. رييس جمهور فدراسيون روسيه جناب آقاي ولاديمير پوتين و رييس جمهوري ترکيه جناب آقاي رجب طيب اردوغان به خانواده هاي قربانيان تسليت گفته و با مردم و دولت جمهوري اسلامي ايران ابراز همدردي کردند.
16- تصميم گرفتند نشست سه جانبه سران بعدي را در جمهوري ترکيه به دعوت رييس جمهور ترکيه جناب آقاي رجب طيب اردوغان برگزار نمايند.
17- روساي جمهوري اسلامي ايران و جمهوري ترکيه تشکر صميمانه خود را به جناب آقاي ولاديمير پوتين رييس جمهور فدراسيون روسيه به منظور ميزباني نشست سه جانبه سران در سوچي ابراز نمودند.