به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، هفتهنامه "اشپیگل" در گزارشی به تشریح برخی نکات درباره سازوکار جدید مالی اتحادیه اروپا با ایران پرداخته نوشت: "پر فیشر" از مدیران برجسته بانکی آلمانی این سیستم مالی جدید را ریاست میکند. این شغلی حساس است که فیشر آن را بهعهده گرفته است.
فیشر که مدیریت "کامرز بانک" آلمان را بهعهده داشته 69 سال سن دارد و باید سریعاً ریاست این سیستم مالی جدید را برای تسهیل مبادلات تجاری با ایران بهعهده گیرد.
بهنوشته هفتهنامه اشپیگل INSTEX در واقع مخففInstrument in Support of Trade Exchanges است که بهمعنای "ابزار پشتیبان مبادلات تجاری" است. وظیفه این جامعه هدف باید مشاوره و خدمات مالی، قانونی و حسابداری برای شرکتها در مبادلات تجاری با ایران باشد. هدف این سازمان حمایت از تجارتهای قانونی با ایران است.
این سیستم مالی ویژه و مستقل اروپایی توسط کشورهای آلمان، فرانسه و انگلیس تأسیس شده است. در شورای نظارت این تشکل دیپلماتهای بلندپایهای از این سه کشور اروپایی حاضرند. "میگوئل برگر"، رئیس بخش اقتصادی وزارت امور خارجه از آلمان، موریس گورداول ــ مونتان که تا به حال سفیر فرانسه در پکن بوده از طرف فرانسه و "سیر سیمون مکدونالد"، رئیس دفتر خدمات دیپلماتیک در وزارت امور خارجه لندن در هیئت نظارت این سیستم مالی حضور دارند.
سیستم تبادلات مالی Instexباید این تضمین و اطمینان را ایجاد کند که شرکتهای اروپایی که بهصورت قانونی با ایران مبادلات تجاری انجام میدهند از اقدامات تنبیهی و تحریمی آمریکا آسیب نمیبینند. از دید اروپاییان بعد از خروج آمریکا از توافق هستهای ایران چنین سازوکاری ضروری است. ترامپ بعد از خروج از توافق هستهای شدیدترین تحریمهای همه زمانها را بهگفته خود علیه بهویژه صنعت نفت ایران صادر کرده است.
در واقع شرکتهای اروپایی مجاز هستند همه کالاهایی را که در لیست تحریمها قرار ندارند به ایران صادر کنند. اما مسئله این است که تقریباً همه بانکها در اروپا حاضر به پرداخت و مبادلات پولی برای این گونه تجارتها با ایران نیستند. آنها نگرانند که در این صورت با تحریمهای آمریکا مواجه شوند.
سیستمInstex یک نوع سازوکار مبادلهای است که در آن حسابهای شرکتهای ایرانی و اروپایی با یکدیگر تسویه میشود، بهعنوان مثال پولی که ایران بهازای صادرات نفت به اروپا باید دریافت کند میتواند مستقیماً بهسمت شرکتهای اروپایی جریان یابد که تولیدات خود را به ایران میفروشند. در روز دوشنبه وزرای امور خارجه آلمان، فرانسه و انگلیس در بروکسل درباره آخرین جزئیات این سازوکار مالی توافق کردند.
بهنوشته هفتهنامه اشپیگل، فیشر بهمدت شش ماه بهعنوان مدیرعامل این سیستم ویژه مالی منصوب شده است. پیش از آن وی بهمدت 29 سال در مسئولیتهای بالای متفاوت در کامرز بانک آلمان فعال بوده است. وی بعد از عهدهداری این سمت حساس باید انتظار اقدامات تنبیهی آمریکا علیه شخص خود را داشته باشد. همچنین اعضای شورای نظارت این سازوکار ویژه مالی هم باید انتظار چنین تحریمهایی را داشته باشند. البته آنها با گذرنامههای دیپلماتیک که مصونیت قضائی دارد در سراسر جهان محفوظ هستند. اما آمریکا یا دیگر کشورهای خارج اروپا میتوانند آنها را بهعنوان شخصیت نامطلوب معرفی و برای آنها ممنوعیت سفر ایجاد کنند.
بر اساس گزارشها،این کانال مالی میان اتحادیه اروپا و ایران، در مرحله نخست اقلام غذایی و دارویی و ابزار پزشکی را در بر میگیرد و میتواند دامنه فعالیت آن گسترش یابد.
قرار است وزیران خارجه سه کشور آلمان، فرانسه و بریتانیا روز پنجشنبه در حاشیه نشست بوداپست یک بیانیه مشترک در این باره صادر کنند.
انتهای پیام/*