همزمان با ورود هیات مذاکره کننده دولت یمن به سوئد، دفتر یک مقام سازمان ملل متحد اعلام کرد، دور تازه مذاکرات صلح یمن در استکهلم آغاز شد این در حالی است که دفتر مارتین گریفیتس، فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور یمن در توییتی خبر آغاز این مذاکرات غیر مستقیم در سوئد را پیش از این اعلام کرده بود، در این نشست موسوم به یمنی - یمنی هیات ۱۲ نفره دولت مستعفی یمن به ریاست خالد الیمانی، عصر چهارشنبه وارد سوئد شد و هیات مذاکره کننده انصارالله نیز روز سه شنبه با هواپیمای کویتی و به همراه مارتین گریفیتس از صنعا، پایتخت یمن وارد استکهلم شد؛ این دور از مذاکرات صلح یمنی -یمنی پس از شکست دو سال پیش مذاکرات صلح در ۲۰۱۶ برگزار میشود به طوری که در آن مذاکرات طرفهای درگیر پس از ۱۰۶ روز رایزنی به نتیجه مطلوب نرسیدند.
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، پیش از سفر انصارالله به سوئد، دو طرف درگیر در جنگ یمن با تخلیه ۵۰ مجروح انصارالله به عمان موافقت کردند و شماری از اسرا جنگی نیز مبادله شدند.چنانچه رویترز از این دو اقدام در راستای افزایش اعتماد بین طرفهای درگیر در یمن یاد کرد. این مذاکرات که مورد استقبال ایران هم قرار گرفت در شهر ریمبو در ۵۰ کلیومتری شمال استکهلم برگزار شد،نکته قابل توجه در اینجاست که دو هیات مذاکره کننده به صورت رو دررو و مستقیم مذاکره نکردند و در همین راستا فرستاده ویژه سازمان ملل اعلام کرد تلاش خود را برای کسب توافق بر سر یک دولت انتقالی در یمن به کار خواهد گرفت. توافق برای بازگشایی فرودگاه صنعا، مبادله زندانیان و تأمین آتش بس در بندر حدیده تحت کنترل انصار الله از جمله مواردی بوده است که گفتوگو ها بر آنها تمرکز داشته اند، اما از نتایج مذاکرات این طور مشخص شد که جنبش انصارالله یمن با پیشنهاد دولت مستعفی برای راهاندازی دوباره فرودگاه صنعا مخالفت و تاکید کرد، بازگشایی فرودگاه باید بر اساس استانداردهای بینالمللی انجام شود. با توجه به ابهام در سرنوشت مذاکرات یمن و اوضاع انسانی و نامناسب مردم این کشور،گفتوگویی را با اصغر زارعی کارشناس مسائل منطقه ترتیب دادهایم که در ادامه می خوانید؛
اصغر زارعی کارشناس مسائل منطقه با اشاره به مذاکرات یمنی-یمنی در سوئد و سرنوشت اوضاع بحرانی مردم این کشور،اظهار کرد: با توجه به پیگیریهای مارتین گریفتیس نماینده سازمان ملل در امور یمن و حجم فاجعه ای که به سبب طولانی شدن دوره تجاوز عربستان در این کشور ایجاد شده است اجلاسی برای کاهش بحران یمن آغاز و با توافق طرف های درگیر برگزار شد و از آنجایی که طرفین نسبت به نتیجه مذاکرات خوشبین بودند، آنها از نشست استکهلم استقبال کردند.
کارشناس مسائل منطقه بیان کرد:پیروزی مذاکرات و رسیدن به یک نتیجه مطلوب منوط به رسمیت شناختن تمامیت ارضی و حق تعیین سرنوشت برای ملت یمن است که در واقع محور اصلی مذاکرات یمنی-یمنی را شکل می دهد. اما،متاسفانه در دو سال اخیر با وجود برگزاری چنین نشست هایی، سعودی ها به دنبال حذف امتیازات و پیروزی هایی بودند که در صحنه جنگی به آنها دست نیافتند و با زیاده خواهی که داشته اند باعث به بن بست کشیدن شدن مذاکرات گذشته و عدم رسیدن به یک توافق جامع شدند.
وی ادامه داد:در مذاکرات اخیر با توجه به اینکه ائتلاف عربی شکست های سنگینی را متحمل شده است و حتی غربی های حامی آنها هم راه حل دیپلماسی را برای حل بحران یمن مناسب دیده اند و امید بر این است که روند تحولات به سمت کاهش تنش و درگیری در صنعا پیش برود.
زارعی تصریح کرد:رژیم آل سعود با توجه به شرایط بغرنجی که در افکار عمومی جهانی و عرصه میدانی دارد حاضر به پذیرش برخی شروط است تا خود را از باتلاق به وجود آمده نجات بدهد.
وی تاکید کرد: اگرچه سعودیها با شرایط نامطلوبی روبرو هستند اما همچنان به خواسته های نامشروع خود در خاک یمن اصرار می ورزند و این موضوع می تواند روند مذاکرات را تا حدودی فرسایشی و وقت را به نفع بن سلمان تلف کند.
کارشناس مسائل منطقه تشریح کرد:امروز جنگ یمن به یک روند طولانی و بدون نتیجهای مشخص تبدیل شده است و شکست عربستان باوجود انتظاراتش برای رسیدن به نتیجه مورد نظر نظر در مدت زمان کوتاه، باعث شده ابهام زیادی در مورد کارایی مذاکره در این مسئله ایجاد شود.
وی اضافه کرد: از آنجایی که انصارالله پیروزیهای میدانی خوبی را به دست آورده است جنگ قطعا نمی تواند پایان بخش بحران یمن باشد، بنابراین مذاکره به عنوان تنها معبر حل فاجعه انسانی در این کشور بدل شده است.
زارعی تاکید کرد:مقاومت یمن امروز به یک اجماع جهانی علیه متجاوزان دست پیدا کرده است که این امر برای بن سلمان بسیار پر هزینه خواهد بود و بعید به نظر می رسد این فاجعه همچنان تداوم داشته باشد در نتیجه گفتوگو و مذاکره راه فرار از این باتلاق است.
نظر شما