شناسهٔ خبر: 29664648 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

الاخبار: وزيران دفاع و امور خارجه آمريکا از وليعهد عربستان همچنان دفاع مي کنند

صاحب‌خبر -
خبرگزاري آريا - مسئولان آمريکايي، کاهش سطح روابط با عربستان سعودي را اشتباهي در قبال امنيت ملي مي دانند.
پايگاه الاخبار لبنان روز پنج شنبه در مقاله اي با اشاره به حرف و حديث هايي که در خصوص معاملات ميان رياض و واشنگتن و قيمت نفت مطرح است، نوشت، «جيمز متيس» وزير دفاع و «مايک پمپئو» وزير امور خارجه آمريکا تمام تلاش خود را براي رفع اتهام از «محمد بن سلمان»، وليعهد عربستان در قضيه قتل «جمال خاشقجي» منتقد عربستاني، به کار گرفتند.
در ادامه اين مقاله آمده است، تلاش اين دو وزير آمريکايي اما با دو انگيزه اصلي يکي حفظ امنيت اسرائيل و ديگري مقابله با نفوذ ايران در منطقه کليد خورد.
هر چند که تلاش ها براي رفع اتهام از وليعهد عربستان تا حدودي از بي توجهي نخبگان آمريکايي به اولويت «امنيت ملي آمريکا» حکايت دارد، اما هنوز قطعي نيست که دفاع از «محمد بن سلمان» در سايه خشم روبه گسترش افکار عمومي از عملکرد وليعهد عربستان، به نتيجه مورد نظر برسد.
«محمد بن سلمان» مهره اي مهم براي اجراي طرح هاي آمريکا در خاورميانه
آنچه بديهي است اينکه وزيران دفاع و امور خارجه آمريکا تمام ابزار کلامي خود را براي دفاع از عربستان و رويارويي با خشم روبه گسترش در درون کنگره آمريکا از وليعهد عربستان به کار گرفته اند. دفاع از وليعهد عربستان کاملا صريح و با هدف تبرئه وليعهد عربستان از دخالت در قتل جمال خاشقجي صورت گرفت.
وزيران دفاع و امور خارجه آمريکا در سخنان ديروز خود بر ضرورت حفظ روابط با «محمد بن سلمان» تاکيد کردند و او را مهره اي مهم براي اجراي طرح هاي آمريکا در منطقه خاورميانه دانستند.
چنين دفاعيه اي بي سابقه و پيش از اين تنها از سوي، «دونالد ترامپ» رئيس جمهوري آمريکا براي بي گناه جلوه دادن وليعهد عربستان در قضيه قتل خاشقجي مطرح شده بود.
سرپوش نهادن بر جنايت هاي بن سلمان
متيس و پمپئو نيز همانند ترامپ به صراحت اعلام کردند، اسرائيل همچنان در صدر اولويت هاي دولت آمريکا قرار دارد و بدون آل سعود، اسرائيل در معرض خطر قرار خواهد گرفت.
اين دو وزير، ايران را به صدر فهرست تهديدها انتقال دادند که رويارويي با آن بدون رياض امکان پذير نيست.
بر خلاف رئيس جمهوري آمريکا، وزيران دفاع و امور خارجه آمريکا ديروز در سخنان خود در برابر مجلس سناي آمريکا به معامله هايي که ميان واشنگتن و رياض در جريان است، نپرداختند؛ چرا که اشاره بي وقفه ترامپ به اين معامله ها خود باعث افزايش شک و ترديد اعضاي کنگره آمريکا و رسانه ها در قبال دلايلي شده است که ترامپ را به سرپوش نهادن بر جنايت هاي بن سلمان سوق مي دهد.
از همين رو وزيران دفاع و امور خارجه آمريکا در چارچوب دفاعيه خود از بن سلمان، بر ضرورت حفظ منافع آمريکا و نه منافع کاخ سفيد تاکيد داشتند.
پمپئو کاهش سطح روابط با عربستان را اشتباهي دانست که به امنيت ملي آمريکا آسيب وارد مي کند. وي براي توجيه اين ادعاي خود بر دو نکته تاکيد کرد اول اينکه عربستان نقش محوري در حفظ امنيت منطقه و اسرائيل دارد. البته اين سخنان جديد نيست و سخنان چند روز قبل ترامپ را در ذهن تداعي مي کند که گفت: اگر عربستان نبود اسرائيل در باتلاقي بزرگ گرفتار بود.
واشنگتن بر اهميت حضور بن سلمان در راس قدرت در عربستان براي اجراي طرح موسوم به «معامله قرن» که با هدف نابود کردن قضيه فلسطين شکل گرفته، واقف است.
«داني دانون» نماينده اسرائيل در سازمان ملل ديروز اعلام کرد که بندهاي مندرج در اين طرح در اوايل سال آينده ميلادي ارائه خواهد شد.
بنابراين دولت ترامپ نمي خواهد قطع کننده روند نزديک سازي روابط با اسرائيل باشد؛ آنهم پس از آنکه عربستان بخش اعظم اين مسير را طي کرده است.
لذا آمريکا آمادگي انجام هر اقدامي را در راستاي تسهيل در اجراي طرح معامله قرن دارا مي باشد.
نکته ديگري که پمپئو در دفاعيه خود از محمد بن سلمان بر آن متمرکز شد، رويارويي با نفوذ ايران و وحدت بخشيدن به صفوف اسرائيل و عربها در اين عرصه بود.
طبق گفته پمپئو عربستان همپيمان آمريکا در رويارويي با ايران است؛ همپيماني که بايد آن را براي مهار ايران در منطقه و جلوگيري از گسترش نفوذ تهران، حفظ کرد.
وزير امور خارجه آمريکا ديروز تلاش کرد به قانونگذاران آمريکايي چنين وانمود کند که دولت ترامپ هيچ گاه اجازه نمي دهد حوادث غير منتظره، باعث انحراف تلاش کاخ سفيد از مساله تضعيف ايران و مقابله با نفوذ اين کشور در منطقه شود.
در قضيه يمن نيز متيس با اتخاذ موضعي دو پهلو تلاش کرد، نشان دهد که هم موافق توقف جنگ در يمن و هم موافق ادامه اين جنگ است. به عبارت ديگر سخنان متيس حکايت از آن داشت که دولت ترامپ تاکتيک هاي خاصي براي هماهنگي در عمليات عقب نشيني از باتلاق يمن دارد؛ تاکتيک هايي که با شتابزدگي کنگره منافات دارد.
وزيران امور خارجه و دفاع آمريکا اعلام کردند، اکنون زمان مناسبي براي تصويب قانون در مجلس سناي آمريکا ضد عربستان سعودي نيست.
متيس و پمپئو: دليل محکمي مبني بر دست داشتن بن سلمان در قتل خاشقجي وجود ندارد
به کار گيري عبارت «زمان نامناسب» به معني آن است که دولت آمريکا تلاش دارد راه گريزي براي عربستان ايجاد کند که در عين جلوگيري از شکست کامل اين کشور، حداقل دستاوردها نيز براي آن از جنگ در يمن حاصل شود. لذا ترامپ و مشاوران وي نمي خواهند تدابيري اتخاذ شود که موضع عربستان را، آنهم در آستانه مذاکراتي که قرار است اوايل ماه آينده در سوئد برگزار شود، ضعيف تر کند.
دفاع وقيحانه متيس و پمپئو از حمايت آمريکا از ائتلاف سعودي
اين دو وزير بر اين باورند که هر گونه تصميمي در شرايط کنوني براي توقف حمايت آمريکا از ائتلاف سعودي جنگ ضد يمن «اشتباه» است.
درخواست آمريکايي ها از شوراي امنيت براي به تعويق انداختن زمان تصويب لايحه پيشنهادي انگليس در خصوص يمن، نيز در همين راستا شکل گرفته است؛ چرا که تصويب اين لايحه و صدور قطعنامه قبل از مذاکرات استکهلم به نفع جنبش «انصارالله» خواهد بود و عملا باعث بسته شدن صفحه مربوط به قطعنامه 2216 مي شود؛ قطعنامه اي که دولت مستعفي «عبد ربه منصور هادي» حامي رياض، اصرار دارد به عنوان مرجع قانوني در مذاکرات و حل سياسي بحران يمن بر آن استناد شود.
سئوالي که مطرح مي شود اينکه آيا دولت ترامپ در متقاعد کردن کنگره به چشم پوشي از مساله مجازات عربستان موفق خواهد شد و همچنان مي تواند با نادديه گرفتن سياست هاي وليعهد عربستان، از رياض در اجراي طرح هاي «معامله قرن» و «ناتوي عربي» سود ببرد؟
واکنش نمايندگان آمريکا به سخنان متيس و پمپئو و تلاش اين دو براي تبرئه بن سلمان در قضيه قتل خاشقجي به گونه اي نبوده که حکايت از آن داشته باشد که اين دو وزير آمريکايي توانسته اند تاثير مطلوب را روي نمايندگان کنگره بگذارند.
اين واکنش ها اگر در ساعات و روزهاي آينده گسترش يابد احتمالا به تصويب لايحه توقف حمايت آمريکا از ائتلاف سعودي منجر شود و موانع بيشتري را در مسير تلاش دولت آمريکا براي حفظ راس قدرت رياض (بن سلمان) ايجاد مي کند؛ بويژه اينکه سخنان ترامپ و مشاوران وي نتوانسته است نهادهاي قدرت در آمريکا را قانع کند که منافع آمريکا ارتباطي با شخص وليعهد عربستان دارد.
اما تلاش بيشتر کاخ سفيد و نهادهاي حامي آن نتيجه اي جز افزايش خشم و انزجار جهاني عليه بن سلمان نخواهد داشت و آخرين تلاشي که دال بر اين مدعاست، بيانيه دادستاني کل آرژانتين براي پيگيري دخالت بن سلمان در جنايت هاي ضد بشري در يمن به درخواست سازمان ديده بان حقوق بشر است.
مترجم:جعفري
133/112
کليدواژه امريکا عربستان

نظر شما