شناسهٔ خبر: 29236973 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه دنیای‌اقتصاد | لینک خبر

واکنش اتحادیه اروپا به تصمیم سوئیفت علیه ایران

ایرنا : اتحادیه اروپا با صدور بیانیه‌ای از تصمیم امروز (چهارشنبه) شبکه بین بانکی سوئیفت علیه ایران اظهار تأسف کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش رویترز، کمیسیون اتحادیه اروپا روز چهارشنبه ۱۶ آبان طی بیانیه‌ای از تصمیم شبکه بین بانکی سوئیفت برای تعلیق دسترسی برخی از بانک‌های ایرانی اظهار تأسف کرد.

ماجا کوسیجانس سخنگوی کمیسیون خارجی اتحادیه اروپا طی سخنانی گفت، این تصمیم بسیار ناشایست و تأسف آور است.

بر اساس بیانیه امروز (چهارشنبه) شبکه بین بانکی سوئیفت، تصمیم تعلیق دسترسی بانک‌های ایرانی به سیستم پیام آور در راستای نفع ثبات و یکپارچگی سیستم مالی جهانی گرفته شده است.

جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی معروف به سوئیفت یک انجمن تعاونی غیرانتفاعی است که در ماه مه ۱۹۷۳ میلادی توسط ۲۳۹ بانک از پانزده کشور اروپایی و آمریکای شمالی راه‌اندازی شد و هدف از آن جایگزینی روش‌ های ارتباطی غیراستاندارد کاغذی یا از طریق تلکس در سطح بین‌المللی با یک روش استاندارد شده جهانی بود.

در حال حاضر بیش از ۹ هزار و ۷۰۰ بانک و مؤسسه مالی در ۲۰۹ کشور جهان عضو این شبکه مالی می‌باشند.

گفتنی است، اتحادیه اروپا به ‌زودی طرح &#۳۹;خودروی اهداف ویژه&#۳۹;، مکانیسمی را که به ‌منظور تبادل کالا و خدمات با ایران با هدف دور زدن تحریم‌های آمریکا تهیه شده رونمایی خواهد کرد.

طرح مزبور شبیه ساز و کاری است که اتحاد جماهیر شوروی در جنگ سرد از آن استفاده می ‌کرد که البته اتحادیه اروپا از این طرح سه هدف را دنبال می‌کند؛ حفظ صادرات نفت خام ایران، تأمین کالاهای مورد نیاز این کشور و حفظ برجام.

در همین حال روس ها هم که نگران اعمال تحریم های مالی آمریکا علیه خودشان به مانند ایران هستند، در یک سال اخیر گام هایی را برای رهایی از دلار و ایجاد سیستم مالی جداگانه با عنوان سوئیفت روسی پیموده اند.

خانم «الویرا نابولینا» رییس بانک مرکزی روسیه چندی پیش با توجه به احتمال گسترش فشارهای تحریمی آمریکا علیه روسیه گفت که همه شرایط برای ادامه فعالیت بانک های روسی در صورت حذف روسیه از سامانه سوئیفت فراهم شده است.

آمریکا از سال ۲۰۱۴ تاکنون در مساله اوکراین و نیز برخی مسائل دیگر چون پرونده اسکریپال بیش از ۶۰ بسته تحریمی در مورد روسیه وضع کرده است.

خانم «اولگا اسکوروباگاتووا» معاون بانک مرکزی روسیه نیز یک ماه پیش اعلام کرد که بانک های خارجی تا پیش از پایان امسال (دی ماه سال جاری) می توانند عضو سیستم شبه سوئیفت روسیه به نام «اس.پ.ف.اس» شوند.

وی در گفت وگو خبرنگاران اضافه کرد: استفاده از سوئیفت روسی به بازیگران خارجی امکان می دهد با شرکت های روسی که در فهرست تحریم های خارجی قرار گرفته اند، همکاری کنند.

معاون بانک مرکزی روسیه گفت: تا یک ماه پیش ۴۱۶ شرکت و موسسه مطرح روسیه از جمله خزانه داری فدرال، شرکت گازپروم نفت و روس نفت به این سیستم ملحق شده اند.

معاون بانک مرکزی روسیه به نقل از پوتین گفت که آمریکا با تحریم اقتصادی روسیه مرتکب اشتباه راهبردی شد.

دیروز نیز بانک مرکزی روسیه در اطلاعیه ای با اعلام آماده شدن سوئیفت روسی (SPFS) اعلام کرد که بانک ها و موسسات اعتباری داخلی و خارجی در صورت آماده بودن شرایط فنی می توانند به سوئیفت روسی وصل شوند.

در گزارش بانک مرکزی روسیه گفته شده است: « خدمات این سامانه شامل انتقال اطلاعات در قالب سوئیفت، انتقال اطلاعات مالی در قالب های ویژه به کاربران، کنترل اطلاعات مالی در قالب سوئیفت و امکان مشخص کردن شرکت کنندگان در (SPFS) برای کاربران و دریافت اطلاعات مالی از آنها است.»

در ادامه این گزارش آمده است: اصول ورود بانک ها و مشتریان آنها به سیستم (SPFS) به این گونه است که این موسسات در صورت آماده بودن خدمات فنی و پس از عقد قرارداد با بانک مرکزی روسیه در آن عضو می شوند.