صاحبخبر - معصومه معظمی
طبق آخرین خبرها قرار بود رئیسجمهوری امروز یکشنبه چهار وزیر پیشنهادی کار، اقتصاد، صمت و راه را به مجلس معرفی کند ولی روز جمعه نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس اعلام کرد که برخلاف گمانه زنیها مبنی بر معرفی چهار وزیر پیشنهادی، طبق اخبار واصله تنها 2 وزیر پیشنهادی کار و اقتصاد به مجلس معرفی میشوند. چرا که ظاهرا رئیسجمهوری درباره دو گزینه نهایی وزارتخانههای راه و صمت به جمعبندی نرسیده است. این در حالی است که طبق اظهارات حسینی شاهرودی عصر روز گذشته خبر رسید رئیسجمهوری با استعفای شریعتمداری و آخوندی موافقت کرده و رحمانی را به عنوان سرپرست وزارت صمت و اسلامی را به عنوان سرپرست وزارت راه و شهرسازی معرفی کرده است.
گفتنی است از مدتها پیش محمد شریعتمداری به عنوان وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی و دژپسند به عنوان وزیر پیشنهادی اقتصاد به طور جدی مطرح شدند ولی تکلیف 2 وزارتخانه صمت و راه که وزرای آنها از سوی مجلس در حال استیضاح بودند هنوز مشخص نشده بود. یک روز خبر استعفای وزیر صمت از سوی الیاس حضرتی، نماینده نزدیک به او اعلام شد و عدم حضور شریعتمداری در جلسه بررسی استیضاحش در کمیسیون صنایع مجلس این موضوع را تقویت کرد ولی پس از مدت کوتاهی با تکذیبیه وزارت صمت مواجه شد. از طرفی هم استعفا یا کنارگذاشتن آخوندی، وزیر راه با تشدید استیضاحش در مجلس مطرح شده بود ولی برخی نزدیکانش این موضوع را رد میکردند تا بالاخره روز گذشته متن استعفای او که برای سومین بار در شهریور ماه به رئیسجمهوری نوشته شده بود این نکته را به اثبات رساند. بنابراین انتشار این نامه تا حدی از دلیل تعلل رئیسجمهوری برای معرفی چهار وزیر پیشنهادی به مجلس پرده برداری کرد.
رئیسجمهوری با انتخاب سرپرست راه و صمت آب پاکی را روی دست همه ریخت
در حالی که شهابالدین بیمقدار، نماینده تبریز تاکید داشت رئیسجمهوری درباره گزینههای صمت و راه هنوز به جمعبندی نهایی نرسیده است ولی برخی دیگر از جمله رمضانعلی سبحانیفر، نماینده نزدیک به دولت و سخنگوی حزب اعتدال و توسعه افشانی، تقیزاده خامسی، اسلامی و رزمحسینی را گزینههای وزارت راه میداند و معتقد است که امروز یکشنبه چهارگزینه به مجلس معرفی می شوند. ولی در ساعات پایان روز شنبه رئیسجمهوری با اعلام خبر تعیین سرپرست برای وزارت راه و صمت به همه گمانهزنیها درباره این دو وزارتخانه خاتمه داد.
سبحانیفر در گفتوگو با «ابتکار» پیشبینی میکرد که رئیسجمهوری برای وزارت صنعت، معدن تجارت انصاری، رحمانی، افخمی و ویسه را به عنوان گزینههای احتمالی معرفی خواهد کرد در حالی که غلامعلی جعفرزاده، به «ابتکار» گفت که ویسه از این سمت و مسئولیت شانه خالی کرده است.
در رای استمزاجی مشخص شد نمایندگان موافق شریعتمداری و دژپسند نیستند
جعفرزاده هم درباره گزینههای پیشنهادی دولت برای چهار وزارتخانه به «ابتکار» گفت که گزینههای مناسبی برای این وزارتخانهها درنظر گرفته نشده است چرا که در رای استمزاجی درباره شریعتمداری برای وزارت کار و دژپسند برای وزارت اقتصاد نمایندگان اقبال خوبی نشان ندادهاند و انتخاب دژپسند یک اشتباه و شوخی بوده است.
او تاکید دارد: «انتخاب این گزینهها نتیجهاش از پیش در مجلس مشخص است و رقبتی درباره این افراد وجود ندارد مگر اینکه خودشان با لابیگری و رایزنی و ارائه برنامهای خاص بتوانند نتیجه را تغییر دهند.» شهابالدین بیمقدار، عضو فراکسیون امید هم در گفتوگو با «ابتکار» معتقد است: «سه وزارتخانه اقتصاد، کار و صمت وزارتخانههای حساسی هستند که اقتصاد و اشتغال بر پایه این سه وزارتخانه میچرخد و انتخاب در این باره سخت است. بنابراین رئیسجمهوری باید بهترین گزینه را برای این وزارتخانه درنظر بگیرد.»
او درباره گزینه پیشنهادی وزارت کار تاکید کرد: «درباره شریعتمداری برای وزارت کار باید در فراکسیون امید تصمیمگیری کنیم ولی درباره او با برخی همکاران صحبت کردم و معتقدند اگر شریعتمداری وزیر خوب و توانمندی بود که میتوانست چند وزارتخانه بزرگ ادغام شده را با هم مدیریت کند، باید از پس مدیریت وزارت صمت هم برمیآمد. در حالی که یک بار استعفا کرد و در جلسه استیضاح در کمیسیون حاضر نشد.» او درباره گزینه مدنظر وزارت اقتصاد هم اظهار کرد: «دژپسند هم برای وزارت اقتصاد کارایی لازم را ندارد و گزینه مناسبی نیست. پس اگر رئیسجمهوری فضا و جو را بسنجد بعد گزینههای خود را برای وزارتخانههای بی وزیر معرفی کند بهتر است.»
گرفتن رای اعتماد برای این گزینهها از مجلس سخت است
البته جعفرزاده هم با تاکید بر اینکه «گزینههای معرفی شده دولت برای وزارتخانههای کار و اقتصاد رای آوری نیستند»، گفت: «به نظر میرسد دولت کار سختی را برای گرفتن رای اعتماد برای وزرای پیشنهادی خود پیش رو دارد، چرا که گزینههای قوی نیستند.» او درباره گزینههای احتمالی این چهار وزارتخانه گفت: «درباره دژپسند بحث زیادی وجود دارد، او معاون یک سازمان بود و برکنار شد و اینکه حالا بخواهد وزیر شود اصلا با منطق جور در نمی آید. حتی انتخاب شریعتمداری که در حال استیضاح از وزارت صمت بود و انتخابش برای وزارت عریض و طویلی مثل کار تعاون و رفاه اجتماعی منطقی ندارد. این جابهجاییها و گزینههای تعیین شده به مذاق مجلس خوش نمیآید.» عضو هیات رئیسه فراکسیون مستقلان مجلس یادآور شد: «حاجی محمدی هم انتخابش برای وزارت راه بیشتر شبیه شوخی بود چون وزارت راه و شهرسازی 16 معاون و چهار رئیس سازمان دارد؛ یعنی در بین20 معاون آقای رئیسجمهوری نتوانستهاند یک نفر وزیر پیدا کند و کسی که حتی سابقه یک مدیرکلی هم ندارد را به عنوان وزیر انتخاب می کند؟ این مسائل اشتباهات رئیسجمهوری است و چالش بزرگی را برای این وزارتخانه ایجاد میکند.» عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس همچنین با بیان اینکه «اگر افراد مناسبی به مجلس معرفی نشوند، نمایندگان به این گزینهها رای نمیدهند»، به «ابتکار» گفت: «قرار نیست مجلس به بهانه شرایط بحرانی کشور به هر کسی برای وزارت رای اعتماد بدهد. متاسفانه رئیسجمهوری درباره گزینههای پیشنهادی با مجلس مشورت نمیکند و اگر گزینههای مناسبی معرفی نشوند، مجلس هم به این افراد اعتماد نمی کند.»
در این شرایط بهترین گزینهها برای وزارتخانهها معرفی شدهاند
البته سبحانیفر به عنوان موافق انتخاب رئیسجمهوری برای گزینههای چهار وزارتخانه مورد بحث به دفاع از این انتخاب پرداخت و به «ابتکار» گفت: «دژپسند همه سوابقش در حوزه اقتصادی است و سوابق اجرایی بالایی دارد و از نظر علمی هم در سطح خوبی است و از نظر عملکردی هم فرد منضبطی است. شریعتمداری هم مدیری است که از گذشته سوابق مدیریتی خوبی داشته و در بحث بازرگانی فرد توانمندی است و وزارت کار و رفاه هم که بخش قابل توجهی از آن بخش رفاهی مردم است میتواند مدیریتی خوب داشته باشد و در این شرایط بهترین انتخابها صورت گرفته است.»
حکمت انتشار یک استعفا
البته در کنار معرفی وزرای پیشنهادی نباید از حکمت انتشار نامه استعفای عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی در شرایطی که به واسطه قانون منع به کارگیری بازنشستگان، شهردار تهران بازنشسته میشود غافل شد. نامه استعفایی که ظاهرا شهریور ماه برای سومین بار برای رئیس جمهوری نوشته شده و حالا در این شرایط منتشر شده است. ضمن اینکه به گفته سبحانیفر یکی از گزینههای جدی برای وزارت راه و شهرسازی افشانی شهردار فعلی و بازنشسته تهران است. هر چند که در شرایط فعلی روحانی، محمد اسلامی را به عنوان سرپرست این وزارتخانه معرفی کرده است.∎