شناسهٔ خبر: 28882239 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

واکنش ها در اروپا به دروغ سعودي ها درباره قتل خاشقچي/ اعمال فشار مقامات اروپايي به رياض؛ روشنگري کنيد

صاحب‌خبر -
خبرگزاري آريا- اعمال فشار مقامات اروپايي به رياض در مورد سرنوشت  «جمال خاشقچي» روزنامه‌نگار منتقد سعودي، و روشن شدن واقعيت يک جنايت هولناک از سوي رژيم آل سعود ادامه دارد.

واکنش آلمان
«آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان خواستار روشنگري بيشتر در اين مورد شد.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري آريا به نقل از شبکه خبري «بلوم‌برگ»، مرکل  امروز شنبه در سخناني خطاب به هم‌حزبي‌هاي خود (دموکرات‌مسيحي) در شرق آلمان گفت: «آنها هنوز روشنگري نکرده‌اند و البته ما مي‌خواهيم که در اين زمينه شفاف‌سازي صورت گيرد.»

واکنش هلند
«مارک روته» نخست‌وزير هلند امروز شنبه، انجام تحقيقات بيشتر در زمينه مرگ «جمال خاشقچي» روزنامه‌نگار منتقد سعودي را خواستار شد.
وي افزود: «مسايل زيادي همچنان نامعلوم مانده‌اند. چه شده است؟ او چطور مرده است؟ چه کسي مسئول است؟ من انتظار دارم و اميدوارم که همه مسايل مربوط به زودي روشن شوند. به همين منظور تحقيقات ضروري است.» وي مرگ خاشقچي را شوکه کننده توصيف کرد.

واکنش دانمارک
«لارس لوکه راسموسن» نخست‌وزير دانمارک هم گفت: «اين واقعيت که سعودي‌ها ديشب مرگ او را تائيد کردند. آنهم پس از اينکه قبلا تاکيد داشتند که وي در کنسولگري زنده است. اين نشان مي‌دهد که همه حقيقت به ما گفته نشده است و ما بايد براي دستيابي به آن تاکيد داشته باشيم.»

واکنش انگليس
دولت انگليس تاکيد کرد قتل جمال خاشقجي روزنامه نگار سعودي اقدام وحشتناکي است که عاملان آن بايد محاکمه شوند.
سخنگوي وزارت امور خارجه انگليس روز شنبه ضمن تسليت به خانواده جمال خاشقجي اعلام کرد:" ما گزارش عربستان سعودي را درباره کشته شدن خاشجقي و همچنين تدابيري را که لندن در ادامه اتخاذ خواهد کرد، بررسي مي کنيم. همان گونه که وزارت امور خارجه انگليس اعلام کرده است، قتل خاشقجي اقدامي وحشتناک است که عاملان آن بايد محاکمه شوند."

تجمع فعالان حقوق بشر در مقابل سفارت عربستان در لندن
تعدادي از فعالان حقوق بشر با تجمع در برابر سفارت عربستان در لندن، ناپديد شدن جمال خاشقجي روزنامه نگار عربستاني را محکوم کردند.
به گزارش شبکه تلويزيوني الجزيره، معترضان از مقامات سعودي خواستند سرنوشت خاشقجي و دهها نفر از افرادي را که به خاطر ابراز عقيده در زندان به سر مي برند يا سرنوشت آنان هنوز مبهم است، مشخص کنند.
معترضان معتقدند، از زماني که تصميم گيري ها در عربستان به صورت انحصاري در اختيار محمد بن سلمان قرار گرفته است بسياري از افراد زنداني شده يا سرنوشت نامشخصي پيدا کرده اند.

نااميدي اسپانيا از گزارش عربستان
دولت اسپانيا روز شنبه 28 مهر اعلام کرد از گزارش رياض درباره مرگ جمال خاشقجي روزنامه نگار مخالف دولت سعودي «نا اميد» شده است.
دولت اسپانيا در بيانيه اي اعلام کرد: «دولت اسپانيا از گزارش اوليه دادستان عربستان سعودي درباره مرگ جمال خاشقجي روزنامه نگار در کنسولگري سعودي در استانبول نا اميد شده است و از صميم قلب به خانواده خاشقجي تسليت مي گويد.»
همچنين شنيده شده که آنتونيو گوترش دبيرکل سازمان ملل متحد خواستار انجام تحقيقاتي کامل و شفاف شده است تا افرادي که مسئول اين حادثه هستند محاکمه شوند، حادثه اي که باعث اعتراض جامعه بين الملل شد.

ديدبان حقوق بشر: جهان بايد عربستان را مسئول ماجراي جمال خاشقجي بداند
پايگاه اينترنتي ديدبان حقوق بشر در گزارشي به قلم اريک گلدشتاين مسئول امور خاورميانه و شمال آفريقا در اين نهاد مستقر در نيويورک نوشت: جهان بايد عربستان را مسئول ماجراي جمال قاشقجي بداند.
وي نوشت: جامعه بين الملل بايد تفکرات اصلاحات بالا به پايين بن سلمان را به چالش بکشد؛ اصلاحاتي که همه ديگر اصلاح طلبان را به استثناي خود بن سلمان در موقعيتي دشوار و تضعيف شده قرار داده است.

يونسکو قتل خاشقجي را به شدت محکوم کرد
سازمان آموزشي، علمي و فرهنگي ملل متحد (يونسکو) روز شنبه قتل جمال خاشقجي، خبرنگار سعودي در کنسولگري عربستان سعودي در استانبول را به شدت محکوم کرد و از مقامات اين کشور خواست عاملان اين قتل تسليم عدالت شوند.

هشدار خبرنگاران بدون مرز
کريستوفر دلوآر دبيرکل سازمان خبرنگاران بدون مرز گفت: در ماجراي مرگ خاشقجي هيچ مصالحه‌ اي نبايد با رياض صورت گيرد.
سازمان خبرنگاران بدون مرز با تاکيد بر اين که در ماجراي تکان دهنده مرگ جمال خاشقجي در کنسولگري عربستان سعودي در استانبول هيچ مصالحه‌ اي نبايد با رياض صورت گيرد، هشدار داد هر گونه سازش با عربستان سعودي در اين قضيه به معناي تاييد کردن رفتار مقامات رياض و اجازه دادن به رژيم آل‌سعود براي ربودن و کشتن روزنامه نگاران است.
کريستوفر دلوآر دبير کل سازمان خبرنگاران بدون مرز در صفحه توئيتر خود تاکيد کرد:" هر گونه تلاش براي برداشتن فشارها از روي عربستان سعودي و اتخاذ يک سياست سازش در قبال رياض به معناي آن است که به رژيم عربستان که روزنامه نگاران و خبرنگاران را منتقد را مي ربايد، بازداشت مي کند، شکنجه مي دهد و حتي مي کشد، اجازه کشتن فعالان مطبوعاتي بيشتري را داده ايم."
دبير کل سازمان خبرنگاران بدون مرز در توئيت ديگري نيز نوشت:" اکنون که مقامات رياض به کشته شدن جمال خاشقجي در کنسولگري عربستان در استانبول اعتراف کرده اند، سازمان خبرنگاران بدون مرز انتظار دارد فشارهاي جدي، دايمي و شديد بر روي عربستان حفظ شود تا همه واقعيات مربوط به اين ماجرا روشن گردد و آن دسته از روزنامه نگاران سعودي که به علت انتقادات و تحقيقات خود بر ضد رياض در دستگاه قضايي عربستان به حبسهاي وحشتناک و جنون‌آميز محکوم شده اند، آزاد گردند."
 
عفو بين الملل: بي طرفي تحقيقات عربستان درباره خاشقچي محل ترديد است
رئيس بخش جنايات جنگي و حقوق بشر سازمان عفو بين‌الملل تحقيقات صورت گرفته از سوي حکومت سعودي در خصوص قتل خاشقچي را غير قابل اعتماد دانست.
«راويه راجح» مسئول تحقيق در خصوص جنايات جنگي و حقوق بشر سازمان عفو بين‌الملل در پي اذعان حکومت سعودي به کشته شدن «جمال خاشقچي» در کنسولگري اين کشور در استانبول و دستور پادشاه سعودي جهت انجام تحقيقات در اين خصوص، تحقيقات صورت گرفته را محل شک و ترديد و جاي سؤال دانست.
او در صفحه توئيتر خود نوشت: سازمان عفو بين‌الملل (در لندن) به همراه ديگر سازمان‌هاي بين‌المللي خواستار تحقيقات بي طرفانه و مستقل از سوي سازمان ملل هستند.
وي تأکيد کرد که بايد تحقيقات مستقل به دور از اعمال نظر حاکماني باشد که احتمال دست داشتن آن‌ها در اين قتل مي‌رود؛ به خصوص پس از اينکه همين حاکمان بيش از دو هفته حقايق را انکار مي‌کردند؛ بنابراين موضع‌گيري‌هاي رسمي نمي‌تواند پاسخ سؤالات متعدد را بدهد و دور از هرگونه شفافيت است.