دونالد ترامپ مرگ جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد سعودی را قطعی دانست و آن را بسیار غمانگیز توصیف کرد. او میگوید اگر سران عربستان در این ماجرا دست داشته باشند پیامد آن "بسیار سخت" خواهد بود.
رئیس جمهور آمریکا میگوید منتظر دریافت جزئیات سه تحقیق جداگانه در مورد سرنوشت جمال خاشقجی است که حدود دو هفته پیش پس از ورود به کنسولگری عربستان در استانبول ناپدید شده است.
بنابر گزارشها دونالد ترامپ روز پنجشنبه ۲۶ مهر (۱۸ اکتبر) در پاسخ به این پرسش خبرنگاران که آیا خاشقجی مرده است گفته کاملا این گونه به نظر میرسد و این برای او بسیار غمانگیز است.
خبرگزاری رویترز به نقل از ترامپ نوشته که اگر سران عربستان در این رویداد دخالت داشته باشند پیامد آن "بسیار سخت" خواهد بود.
دولت ترکیه عربستان را به دست داشتن در قتل خاشقجی متهم کرد اما ریاض این اتهام را رد میکند. رسانههای ترکیه از وجود مدارکی گزارش دادهاند که اثبات میکند یک تیم ۱۵ نفره از عربستان جمال خاشقجی را در کنسولگری این کشور در استانبول به طرز فجیعی کشتهاند.
سخنان ترامپ پس از سفر مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا به عربستان و ترکیه برای بررسی سرنوشت روزنامهنگار منتقد سعودی ابراز شده است.
گفته میشود شماری از نزدیکان و چند نفر از محافظان شخصی محمد بن سلمان، ولیعهد مقتدر عربستان عضو تیم اعزامی ۱۵ نفره به استانبول بودهاند.
احتمال ناکامی کنفرانس سرمایهگذاری ریاض
اثبات دست داشتن دربار سعودی در قتل جمال خاشقجی میتواند برای عربستان پیامدهای سیاسی و اقتصادی سنگینی در پی داشته باشد که برخی از نشانههای آن هم اکنون نیز آشکار شده است.
استیو منوچین، وزیر خزانهداری آمریکا در یک پیام توئیتری نوشته که پس از ملاقات با ترامپ و پومپئو تصمیم گرفته در کنفرانس سرمایهگذاری که قرار است هفته آینده در ریاض برگزار شود شرکت نکند. وزیر بازرگانی بریتانیا نیز برنامه خود برای شرکت در این کنفرانس را لغو کرده است.
عربستان انتظار دارد در کنفرانس سه روزه ریاض موفق به جذب سرمایهگذاری بینالمللی برای طرحهای کلان و بلندپروازانه اقتصادی مورد نظر محمد بن سلمان شود.
برخی از بانکهای مهم آمریکا نیز از شرکت در کنفرانس ریاض انصراف دادهاند. همچنین غول رسانهای موسوم به "شبکه فاکس بیزینس" که قرار بود اسپانسر این اجلاس باشد خود را کنار کشیده است.
مایک پومپئو میگوید سران عربستان با انجام "تحقیقات اساسی و کامل" در مورد ناپدید شدن خاشقجی موافقت کردهاند و او به همین دلیل به ترامپ توصیه کرده که چند روزی به آنها فرصت داده شود تا این تحقیقات به نتیجه برسد.
ترامپ پیش از این ضمن تاکید بر اهمیت سیاسی و اقتصادی رابطه با عربستان، درباره نقش احتمالی سران این کشور در ناپدید شدن و قتل جمال خاشقجی محتاطانه سخن گفته بود.
زیگمار گابریل، وزیر خارجه پیشین آلمان در گفتوگو با نشریه "بیلد" خواستار اتخاذ مواضع شفاف و صریح در برابر ریاض شده و تاکید کرده که غرب و به خصوص کشورهای اروپایی نباید به خاطر نگرانی از پیامدهای دیپلماتیک و اقتصادی چشم بر واقعیتها ببندند.
گابریل که زمانی سران عربستان را به "ماجراجویی سیاسی" متهم کرده بود میگوید قتل با انگیزه سیاسی بسیار فراتر از این ماجراجویی خواهد بود.
ریاض پیشتر ادعا کرده بود که روزنامهنگار منتقد سعودی که دوم اکتبر برای ثبت مدارک ازدواج خود وارد کنسولگری این کشور در استانبول شده بود، این محل را ترک کرده است.
سناریوی نقش "عوامل خودسر"
دوربینهای مداربسته اطراف کنسولگری تصویر خاشقجی هنگام ورود به این ساختمان را ثبت کردهاند اما عکسی از خروج او منتشر نشده است. افزون بر این برخی رسانههای ترکیه و آمریکا از وجود نوارهای صوتی و تصویری خبر میدهند که لحظات شکنجه شدن و قتل خاشقجی را ضبط کردهاند.
شماری از رسانههای آمریکا میگویند مایک پومپئو در سفر به ترکیه به این اسناد دسترسی پیدا کرده و نوار صوتی لحظه کشته شدن جمال خاشقجی را شنیده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، روزنامه نیویورکتایمز در شماره پنجشنبه خود از احتمال وجود طرحی خبر داده که مطابق آن عربستان ممکن است، ژنرال احمد العسیری را مسئول قتل جمال خاشقجی معرفی کند.
ژنرال العسیری یکی از مقامهای ارشد امنیتی عربستان و از افراد نزدیک به محمد بن سلمان معرفی شده است. او مدتی سخنگوی ائتلاف به رهبری عربستان در جنگ علیه شورشیان یمن بود. ترامپ پیش از این سناریوی احتمال دست داشتن "عوامل خودسر" در ناپدید شدن روزنامهنگار منتقد سعودی را مطرح کرده است.