خبرگزاري آريا-ربوده شدن خاشقچي خطر از بين رفتن ائتلاف عربستان و ايالات متحده را که عمر آن چند دهه است، به دنبال دارد.
به گزارش خبرگزاري آريا،جمال خاشقچي 59 ساله، بعد از انتخاب بن سلمان به عنوان وليعهد عربستان، اين کشور را ترک کرد و به آمريکا رفت. وي در مقالاتي که در روزنامه واشنگتن پست نوشته بود، از جنگ عربستان در يمن، بحران اقتصادي با کانادا و دستگيري مدافعان حقوق زنان عربستان انتقاد کرده بود.
واکنش دولت ترامپ به قتل جمال خاشقجي
ناپديد شدن عجيب و غريب روزنامه نگار عربستاني، جمال خاشقجي، به ناگهان وجهه پادشاهي و شاهزاده، که قرار است پادشاه بعدي باشد، را تغيير داد. روز يکشنبه، روزنامه واشينگتن پست عکس در ورودي کنسولگري عربستان را در يک صفحه کامل چاپ کرد و در بالاي آن نوشته شده بود:" روز سه شنبه، 2 اکتبر، ساعت 1:14 ظهر، مقاله نويس واشينگتن پست، جمال خاشقجي، وارد کنسولگري عربستان سعودي شد." و در پايين آن نوشته شده بود:" از آن زمان هيچ خبري از او نيست. ما به دنيال پاسخ هستيم،"
در اوايل کار، شاهزاده وجهه مثبتي در ميان محافل افکار عمومي آمريکا به دست اورده بود، چون او را يک رهبر بسيار متفاوت از پادشاهان گذشته عربستان مي دانستند. اما با دستگيري فعالان حقوق زنان، رهبران تجاري و ساکت کردن منتقدان، جرياني تيره در حال وقوع بود. اتفاقي که براي خشوفي افتاد باعث شد تا اين جريان منفي در بخش هاي گسترده اي از افکار عمومي آمريکا جايگزين آن وجهه مثبت شود.
ترامپ واکنش هاي مختلفي از خود نشان داده است. روز يکشنبه اعلام کرد که اگر ثابت شود عربستان در ناپديد شدن و يا مرگ خاشقجي مقصر است، به شدت مجازات خواهد شد. اما روز شنبه گفت که قرار داد هاي ميليارد دلاري فروش سلاح به پادشاهي را لغو نخواهد کرد و در ادامه گفت:" اينها بهترين تجهيزات در دنيا است، اما اگر اين ها را از ما نخرند، از روسيه خواهند خريد و يا از چين يا ساير کشور ها خواهند خريد،"
واکنش کنگره آمريکا به قتل روزنامه نگار سعودي
رويترز نيز در گزارشي آورده است به نظر مي رسد ديدگاه کنگره متفاوت است. يکي از اعضا کميته روابط خارجي سنا اعلام کرده است:" اگر صحت اين ماجرا تاييد شود، کنگره در مقابل واکنشي جدي نشان خواهد داد." اين عضو کميته معتقد است که تسليم شدن در برابر پادشاهي عربستان، به منزله چراغ سبزي براي ساير ديکتاتور ها خواهد بود. کنگره از کاخ سفيد خواسته است تا در مورد ناپديد شدن خاشقجي تحقيق کند.
قتل خاشقچي روابط ترامپ و بن سلمان را به تنگنا مي برد
از سويي ديگر پايگاه خبري `اينترسبت` در گزارشي به فشارهايي که روابط آمريکا و عربستان با آن مواجه است، اشاره مي کند. در اين گزارش آمده است که ربوده شدن خاشقچي خطر از بين رفتن ائتلاف عربستان و ايالات متحده را که عمر آن چند دهه است، به دنبال دارد. عربستان سعودي چه در زمينه سياسي و چه نظامي چک سفيد امضاء به آمريکا داده و خواستار بازنگري در روابط قديمي دو کشور بوده، اما اين روابط اکنون محل پرسش قرار گرفته است.
وي در مقاله خود با اشاره به اين که قضيه خاشقچي آخرين نشانه افراط گري هاي دولت عربستان در سايه وليعهدي بن سلمان بوده، تاکيد کرد که روابط آمريکا و عربستان هيچگاه بر اساس ارزش هاي مشترک نبوده و سياست عربستان سعودي منافع ايالات متحده را تهديد مي کند.
سياست داخلي عربستان از يک سو با سلطه نهادهاي ديني مبارزه مي کند و به زنان اجازه رانندگي مي دهد و از سويي ديگر در سياست خارجي در قبال يمن و قطر سياساتي خطرناک و سختگيرانه پيش مي گيرد. اما ترامپ در اين ميان مانع افراط گري هاي بن سلمان نشده است.
اين تحليل گر در ادامه تاکيد مي کند، دولت ترامپ از يک سو عربستاني با ثبات مي خواهد و از سويي ديگر نمي خواهد عربستان خود تهديدي براي ثبات منطقه باشد.
انزجار اتحاديه اروپا از محمد بن سلمان در پي قتل روزنامه تگار منتقد
اين انزجار نسبت به محمد بن سلمان و کشورش، به شکلي بين المللي فراگير شده است. روز يکشنبه، انگليس، فرانسه، و آلمان، سه کشور قدرتمند اروپايي، در بيانيه اي مشترک، در مورد سرنوشت خاشقجي، ابراز نگراني شديد کردند. آنها خواستار انجام تحقيقي مستدل و موثق شدند که نتيجه اي کامل و با جزئيات به همراه داشته باشد.
برخي از شرکت هاي بزرگ آمريکايي فعال در تجارت، تکنولوژي و انرژي، همکاري شان را با پادشاهي قطع کرده اند و اين باعث سقوط هفت درصدي بازار سهام عربستان شد. جذب سرمايه گذار خارجي، لازمه تحقق هدف شاهزاده سلمان براي تنوع بخشيدن به اقتصاد متکي به نفت عربستان است.
فدريکا موگريني مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا در واکنش به قتل روزنامه نگار مشهور سعودي و منتقد رياض اعلام کرد: خواستار شفافيت از سوي عربستان در اين خصوص هستيم.
مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا در اين خصوص گفت: از مقامات رياض مي خواهيم تا از طريق تحقيق و تفحص در اين خصوص به شيوه شفافي عمل کنند.
وي در ادامه افزود: در اين موضوع با مايک پمپئو وزير خارجه آمريکا موافق هستيم.