در پی افزایش فشارها بر عربستان سعودی در واکنش به ناپدید شدن جمال خاشقجی، روزنامهنگار سعودی، شمار بیشتری از سرمایهداران برجسته گفتهاند که در یک نشست اقتصادی بینالمللی در عربستان شرکت نخواهند کرد. نشست "ابتکار سرمایهگذاری آینده" قرار است در روزهای ۲۳ تا ۲۵ اکتبر (اول تا سوم آبان) در ریاض برگزار شود.
جیمی دایموند، رئیس بانک جیپی مورگان و بیل فورد رئیس شرکت خودروسازی فورد اعلام کردهاند که به دلیل اتهامات اخیر علیه دولت عربستان در این نشست شرکت نمیکنند.
جمال خاشقجی، ستوننویس واشنگتنپست و روزنامهنگار سعودی که از محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان به شدت انتقاد میکرد، در تاریخ دوم اکتبر پس ورود به کنسولگری عربستان در استانبول ناپدید شد.
پس از آن احتمال "قتل" او در داخل این کنسولگری مطرح شد. دولت عربستان اما این اتهام را "دروغ و بیاساس" میخواند.
اما ترکیه میگوید شواهدی در دست دارد که نشان میدهد آقای خاشقجی داخل کنسولگری کشته شده است.
دیروز یکشنبه (۱۴ اکتبر) بیبیسی مطلع شد که دولتهای بریتانیا و آمریکا هم در حال بررسی گزینه تحریم نشست اقتصادی ریاض هستند.
منابع دیپلماتیک به جیمز لاندل، خبرنگار بییسی، گفتهاند که استیو منوچین، وزیر دارایی آمریکا و لیام فاکس، وزیر تجارت بینالملل بریتانیا، شاید در نشست ریاض شرکت نکنند.
در روزهای اخیر شماری از شرکتها، سرمایهداران و رسانههای غربی نیز اعلام کردهاند که در این نشست شرکت نخواهند کرد. دارا خسروشاهی٬ مدیرعامل شرکت اوبر، استیو کیس٬ از بنیانگذاران شرکت ایاوال (AOL) و باب بکیش٬ مدیر عامل شرکت ویاکام، از جمله آنهاست.
- جمال خاشقجی؛ احتمال تحریم کنفرانس ریاض توسط آمریکا و بریتانیا
- جمال خاشقجی؛ عربستان: هرگونه تحریمی را تلافی میکنیم
- پرونده خاشقجی؛ ترامپ عربستان را به 'تنبیه شدید' تهدید کرد
- ترکیه از عربستان خواست توضیحی 'قانعکننده' درباره سرنوشت جمال خاشقجی ارائه کند
از رسانههای غربی هم روزنامههای نیویورک تایمز و فایننشیال تایمز و شبکه هایی مثل سیانان و سیانبیسی از شرکت در این کنفرانس انصراف دادهاند.
در همین حال دیپلماتهای ایالات متحده و اتحادیه اروپا در حال تهیه متن یک بیانیه مشترک هستند که در صورت تایید خبر قتل جمال خاشقجی صادر خواهد شد.
حق نشر عکس AFP Image caption آقای خاشقجی از بیم جانش در تبعیدی خودخواسته مقیم آمریکا شده بودروز شنبه (۱۳ اکتبر) دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، هشدار داد که اگر روشن شود حکومت عربستان سعودی در قتل احتمالی جمال خاشقجی دست داشته، این کشور با مجازات شدیدی روبرو خواهد شد.
رئیس جمهوری آمریکا در عین حال گزینه لغو قراردادهای میلیاردی فروش اسلحه به عربستان سعودی را رد کرد.
روز یکشنبه هم یک مقام سعودی گفت هر عملی که علیه این کشور انجام شود، با واکنشی بزرگتر پاسخ داده خواهد شد.
خاشقجی کیست؟
جمال خاشقجی در تبعیدی خودخواسته در آمریکا به سر میبرد و منتقد سیاستهای دولت عربستان سعودی به ویژه برنامههای محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان بود. آقای خاشقجی که قبلا سردبیر روزنامه الوطن و یک کانال تلویزیونی عربستان سعودی بود، برای روزنامه واشنگتن پست ستون مینوشت و در برنامههای بیبیسی درباره عربستان سعودی و خاورمیانه نیز همکاری داشت.
او به عنوان مشاور خانواده سلطنتی عربستان کار کرد و سالها به عنوان فردی "خودی" حساب میشد.
او همچنین به خاطر ارتباط نزدیکش با اسامه بن لادن شناخته شده بود. او همراه با بن لادن در دهه ۱۹۸۰ به افغانستان سفر کرد.
بعد از آن، آقای خاشقجی عملا ایدئولوژیهای بن لادن را رد کرد و مدتها قبل از حملات سال ۲۰۰۱ به آمریکا، ارتباط خود را به او قطع کرده بود.