لل خبرگزاری فارس: «جمال خاشقچی» روزنامهنگار معارض سعودی و ناپدیدن شدن وی این روزها به خبر اصلی رسانههای دنیا بدل شده است.
کارشناسان بر این باورند که ترکیه تا کنون عملیات مفقود شدن این روزنامه نگار سعودی در سرکنسولگری ریاض در آنکارا را به صورت حرفهای پیش برده است.
«سلامی قران» مدیر گروه حقوق عمومی دانشگاه «مرمره» استانبول تأکید کرد که از زمان مفقود شدن خاشقچی، وزارت خارجه و نهادهای امنیتی ترکیه بسیار محتاطانه عمل کردهاند.
قران به روزنامه «ینی شفق» ترکیه گفت که با وجود جنجالی که رسانههای داخلی و بینالمللی بر سر این مسئله به وجود آورند، ولی ترکیه با آوردن دلایل عینی توانسته است مانع از آن شود که کوچکترین اشتباه حقوقی یا دیپلماتیکی رخ دهد.
وی با بیان اینکه ترکیه و عربستان سعودی طرفین معاهده وین صادره در سال ۱۹۶۱ درباره روابط بین الملل هستند، اعلام کرد که بر اساس این معاهده، «ترکیه نمیتواند صرفا به خاطر شک و گمان، وارد کنسولگری عربستان سعودی شود و باید باید دلایل متقن داشته باشد. این معاهده دیپلماتیک تأکید دارد که باید طرف دیپلمات خارجی اجازه ورود دهد».
قران با بیان اینکه در صورت ثابت شدن جنایت، ماده ۴۱ معاهده وین اجازه تحقیق و مجازات را میدهد، تصریح کرد که «مقامات ترکیه در آن صورت میتوانند سرکنسول عربستان سعودی بازجویی و در صورت لزوم او را بازداشت کنند و این مسئله سایر دیپلماتهای سعودی حاضر در کنسولگری را شامل میشود».
این استاد دانشگاه همچنین اظهار داشت که در صورت وجود یک دلیل عینی مبنی بر وقوع جنایت در کنسولگری، مصونیت دیپلماسی از آن سلب شده و میتوان سرکنسولگری عربستان و هیئت دیپلماتیک حاضر در آن را باز داشت کرد.
ینی شفق در پایان تأکید کرد که نام «محمد العتیبی» سرکنسولگری عربستان سعودی در ترکیه از روز نخست مفقود شدن خاشقچی، با این حادثه گره خورد؛ زیرا وی به کارکنان سعودی مشغول در کنسولگری دستور داده بود که اتاقهای خود را ترک نکنند، ولی به کارکنان ترک اجازه داده بود که ساختمان کنسولگری را صبح زود ترک کنند؛ مسئلهای که با ورود یک هیئت اطلاعاتی ۱۵ نفر عربستانی به استانبول همزمان بود و شک تردیدهای وجود دارد که این هیئت خاشقچی را به قتل رسانده است.