به گزارش روز پنجشنبه ایرنا، هفته گذشته 'جمال خاشقچی' روزنامه نگار مشهور عربستانی و منتقد سرسخت حکومت آل سعود، از زمان مراجعه به سرکنسولگری کشورش در استانبول ناپدید شده و این موضوع با واکنش تند مقامات آنکارا مواجه شده است به طوری با دستور اردوغان، تلاش ها و پیگیری ها برای روشن شدن وضعیت این روزنامه نگار عربستانی همچنان ادامه دارد.
کمال قلیچدار اوغلو رهبر حزب جمهوری خواه خلق ترکیه در این باره طی سخنانی در نشست گروهی نمایندگان تشکیلات سیاسی خود در پارلمان ترکیه به انتقاد از عملکرد دولت آنکارا در این باره پرداخت و اظهار کرد: اگر توان حفاظت از جان یک روزنامه نگار خارجی نداریم، چگونه می توانیم مدعی دولتی مقتدر و دموکراتیک باشیم؟
وی پیگیری وضعیت خاشقچی را وظیفه سنگین دولت ترکیه دانست و خطاب به مقامات آنکارا تاکید کرد: باید بلافاصله در روابط سیاسی ترکیه با عربستان بازبینی و تجدیدنظر شده و دیپلمات های سعودی از کشور اخراج شود و همچنین عوامل دخیل در حادثه ناپدید شدن خاشقچی دستگیر و به مراجع قضایی تحویل داده شوند.
دولت باغچه لی رهبر حزب حرکت ملی ترکیه نیز با محکوم کردن حادثه ناپدید شدن این روزنامه نگار عربستانی گفت: ما نگران وضعیت خاشقچی هستیم و بی گمان ماموران اطلاعاتی ترکیه همه تلاش خود را برای روشن شدن وضعیت وی خواهند کرد.
وی تاکید کرد: ترکیه کشوری برای جولان گروه های مافیایی و ترورهای مخفی آنها نیست.
خاشقچی روزنامه نگار مشهور عربستانی که از اعضای انجمن رسانه های ترک ـ عرب بوده است، از هفت روز پیش و از زمان مراجعه به ساختمان سرکنسولگری عربستان در شهر استانبول ناپدید شد.
به رغم این که مقامات و پلیس ترکیه مدعی بودند که او در ساختمان کنسولگری حضور دارد، ولی رسانه های غربی از جمله 'رویترز' اعلام کردند که وی به قتل رسیده است.
برخی منابع غیررسمی خبری نیز در روزهای اخیر مدعی قتل خاشقچی روزنامه نگار منتقد آل سعود توسط ماموران سرویس امنیتی سعودی پس از شکنجه در کنسولگری عربستان شده اند.
بر اساس شایعه منتشر شده، خاشقچی توسط 15 ماموری که در روز و ساعت حضور او در کنسولگری، از عربستان به استانبول آمده بودند، به قتل رسیده است و قاتلان نیز به کشور خود باز گشته اند.
پلیس ترکیه تصاویر و ویدئوی ورود و ترددهای مشکوک 15 دیپلمات سعودی به استانبول را که به ادعای رسانههای ترکیه تیم ترور 'جمال خاشقچی' هستند، منتشر کرد.
در این تصاویر و ویدئوی منتشر شده، لحظات ورود این اشخاص به فرودگاه 'آتاتورک'، ورود به کنسولگری، خودروهای حامل آنها و همچنین لحظات خروج آنها از فرودگاه استانبول دیده میشود.
همچنین دیروز رسانه های ترکیه اسامی 15 تبعه عربستان را که در پرونده ناپدید شدن خاشقچی روزنامه نگار عربستانی متهم هستند، منتشر کردند.
وبسایت خبری 'استار' ترکیه این افراد را شامل 'مشعل سعد البستانی، صلاح محمد الطبیقی، نایف حسن العریفی، محمد سعد الظهرانی، منصور عثمان اباحسین، خالد عایض الطیبی، عبدالعزیز محمد الحساوی، ولید عبدالله الشهری، ترکی مشرف الشهری، ثائر غالب الحربی، ماهر عبدالعزیز مترب، فهد شبیب البلوی، بدر لافی العتیبی، مصطفی محمد المدنی و سیف سعد القحطانی' اعلام کرد.
این وبسایت نوشت: این افراد که همگی تبعه کشور عربستان هستند، پس از ورود خاشقچی به کنسولگری عربستان وارد ترکیه شده و ساعاتی پس از ناپدید شدن او استانبول را ترک کرده اند.
برخی رسانه ها، الطبیقی و البستانی را از ماموران رده بالای امنیتی و از نزدیکان 'محمد بن سلمان' عنوان کرده اند.
وبسایت خبری استار این افراد را 'تیم سازمان امنیت عربستان' عنوان کرد و نوشت: انتقال جسد احتمالی خاشقچی از طریق فرودگاه با استفاده از تسهیلات مصونیت دیپلماتیک ممکن نیست، چرا که چمدان های افراد هنگام ورود به سالن پرواز فرودگاه آتاتورک در دستگاه 'ایکس ری' کنترل شده است.
پلیس ترکیه هم اعلام کرد که دو فروند هواپیمایی که این تیم 15 نفره عربستانی را به استانبول منتقل کرده، به صورت کامل بازرسی و کنترل شده است.
همچنین پلیس ترکیه آخرین تصاویر مربوط به ورود خاشقچی را سه روز پیش منتشر کرده و با تثبیت ورود او به ساختمان کنسولگری و نیز خارج نشدنش از آنجا و همچنین ناپدید شدن چند روزه این روزنامه نگار، بر ابهام ماجرا افزوده است.
روز گذشته دستگاه قضایی ترکیه با تعیین یک دادستان و یک بازپرس، پیگیری قضایی پرونده ناپدید شدن خاشقجی روزنامه نگار عربستانی پس از ورود به کنسولگری عربستان در استانبول را آغاز کرد.
دادستانی کل استانبول اعلام کرد که دادستان و بازپرس تعیین شده با بررسی پرونده، درباره سرنوشت خاشقجی پس از ورود به کنسولگری عربستان در این شهر اقدامات لازم را انجام خواهند داد.
خاورم/1905/ 3404
منبع: ایرنا
مسئولیت صحت اخبار ارائه شده به عهده منبع خبر بوده و این رسانه صرفاً رسالت اطلاعرسانی خود را در این رابطه انجام میدهد.
∎