شناسهٔ خبر: 28550492 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: رجا | لینک خبر

ضربه سياسي و امنيتي عربستان به ترکيه

صاحب‌خبر -

 

عمليات ربايش يک منتقد سعودي از استانبول و انتقال وي به عربستان پيامدهاي سياسي وامنيتي براي ترکيه داشته و مي تواند تنش ديپلماتيک در روابط دو طرف را افزايش دهد.
 
پس از چند روز از ناپديد شدن جمال خاشقچي روزنامه نگار منتقد آل سعود در استانبول، اکنون گزارش ها حاکيست که او به عربستان منتقل شده است و به اتهام هاي اقتصادي  در زندان بسر مي برد.
 
 
خاشقچي يکي از روزنامه نگاران سعودي است که به دليل انتقاد از عملکرد  سلمان و فرزندش محمد پادشاه و وليعهد عربستان، در خارج از اين کشور بسر مي برد وبارها در مصاحبه با رسانه ها از عملکرد محمدبن سلمان انتقاد کرده بود.
 
خاشقچي هم عملکرد بن سلمان را در يمن زير سوال برده بود هم اينکه در ماجراي بازداشت سعد حريري نخست وزير لبنان در رياض، وليعهد عربستان را عامل اين ماجرا مي دانست.
 
خاشقجی پس از آنکه روز سه شنبه گذشته وارد کنسولگری عربستان در استانبول  شد، دیگر بازنگشت و اين در حالي بود که همسر خاشقچي که از اتباع ترکيه است در بيرون از ساختمان کنسولگري ساعت ها منتظر او مانده بود.
 
با ادامه ناپديد شدن خاشقچي، مقامات ترکيه تحقيقات خود را آغاز کردند و پس از بازبيني دوربين ها به اين نتيجه رسيدند که او پس از ورود به کنسولگري از آنجا خارج نشده است. ابراهيم کالین سخنگوی  رئیس جمهوری ترکيه نيز با دروغ دانستن ادعاي اختفاي اختياري خاشقچي در کنسولگري يا خروج او از آن مکان اعلام کرد که او برای تایید  اسناد شخصی وارد کنسولگري عربستان شده بود و از آنجا خار ج نشده و اگر خارج شده از کجا خارج شده است؟
 
اکنون پس از گذشت يک هفته از اين ماجرا، گزارش ها حاکيست که اين منتقد سعودي طي يک عمليات پيچيده از کنسولگري عربستان در استانبول به فرودگاه و سپس به رياض يا جده در عربستان منتقل شده است.
 
اگر اين گزارش ها درست باشد اقدام به ربودن و انتقال  خاشقچي به عربستان، تبعات سياسي و امنيتي را براي آنکارا به دنبال خواهد داشت که از جمله آن مي توان به نقض حاکميت ترکيه و ناتواني دستگاههاي امنيتي اين کشور از جلوگيري ربودن و انتقال غير قانوني خاشقچي اشاره کرد که البته اين مسئله مي تواند به صنعت توريسم ترکيه نيز ضربه وارد نمايد.
 
از سويي به نظر مي رسد عمليات ربودن و انتقال خاشقچي به عربستان نمي تواند بدون همکاري دستگاههاي اطلاعاتي ممکن باشد و در اين خصوص اين ظن وجود دارد که سرويس اطلاعاتي رژيم صهيونيستي موساد دخالت داشته است.
 
به نظر مي رسد موضوع ربودن خاشقچي از استانبول  و انتقال او به جده مي تواند زمينه ديگري در افزايش تنش در روابط ترکيه با عربستان به وجود آورد. پيش از اين روابط دو کشور بر سرموضوع حمايت ترکيه از قطر تحت تاثير قرار گرفته بود.