روزنامه واشنگتن پست به نشانه همبستگی با روزنامه نگار ناپدید شده عربستانی که با بخش دیدگاه این روزنامه همکاری داشت یک ستون خالی در نسخه روز جمعه خود گنجاند.
جمال خاشقجی، روزنامه نگار منتقد عربستانی که از بیم دستگیری های گسترده در پی اجرای برنامه های اصلاحی و قلع و قمع مخالفان، کشورش را ترک کرده بود روز چهارشنبه پس از ورود به کنسولگری عربستان در استانبول به یکباره ناپدید شد و هنوز هیچ خبر موثقی از وی در دست نیست.
خبر ناپدید شدن این روزنامه نگار برجسته و باسابقه عربستانی نخستین بار روز چهارشنبه توسط واشنگتن پست اعلام شده بود. این روزنامه به نقل از نامزد آقای خاشقجی که وی را پیش از ورود به کنسولگری همراهی می کرد اعلام کرد پس از ساعت ها انتظار هیچ خبری از وی بدست نیامده و نامزد آقای خاشقجی مجبور شده است پلیس ترکیه را در جریان این اتفاق قرار دهد.
بیشتر بخوانید:
سرنوشت نامعلوم روزنامهنگار منتقد سعودی؛ ترکیه سفیر عربستان را فراخواند
معمای ناپدید شدن روزنامه نگار منتقد ریاض؛ سخنان متناقض مقامات ترکیه و عربستان
آخرین خبرها در این خصوص حکایت از آن دارد که کمیته سردبیری روزنامه واشنگتن پست با وسط کشیدن پای محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی به نوعی وی را مسئول ناپدید شدن روزنامه نگار عربستانی قلمداد کرده است.
این کمیته از ولیعهد عربستان خواسته است به گونه ای عمل کند تا جمال خاشقجی «آزاد شود و بتواند به کار خود ادامه دهد»، کاری که ارائه تحلیل و نقد سیاست های حکومت پادشاهی نیز بخش از آن است.
در سرمقاله شماره روز جمعه واشنگتن پست با اشاره به رویه قلم انتقادی جمال خاشقجی آمده است: «انتقادهای او که در طول سال گذشته مطرح شد بی شک محمد بن سلمان را که تا سطح ولایت عهدی ارتقاء یافته رنجانده است. ولیعهد پس از به قدرت رسیدن ضمن تلاش برای مدرنیزه کردن کشورش کارزار گسترده ای را برای ساکت کردن ناراضیان به راه انداخت و تعداد زیادی را روانه زندان کرد که از این میان می توان به چهره های مذهبی، وبلاگ نویسان و کاربران شبکه های اجتماعی، روزنامه نگاران و نظامیان اشاره کرد.»
«جای خالی یک صدا»، عنوان ستون خالی چاپ شده در نسخه روز جمعه روزنامه واشنگتن پست است که در پایین آن امضای جمال خاشقجی نقش بسته است.
چند سازمان مدنی از جمله گزارشگران بدون مرز نسبت به ناپدید شدن روزنامه نگار منتقد عربستانی در استانبول به شدت ابراز نگرانی کرده و از مقامات دولتی در دو کشور عربستان و ترکیه خواسته اند «هر چه سریعتردر جهت روشن شدن سرنوشت و آزاد شدن وی» اقدام کنند.
گفتنی است شماری از هواداران جمال خاشقجی و مدافعان آزادی بیان روز جمعه محوطه بیرونی کنسولگری عربستان در استانبول دست به تجمع زدند.
این روزنامه نگار با تجربه که پیشتر مشاور دولت عربستان نیز بوده سال گذشته در پی طرح انتقادهایی نسبت به سیاست های محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان و نیز زیر سوال بردن مداخله نظامی کشورش در یمن از بیم دستگیری عربستان را ترک کرده و به ایالات متحده آمریکا پناه برده بود.
ناپدید شدن جمال خاشقجی میتواند باعث پیچیدهتر شدن روابط ریاض و آنکارا شود. ترکیه از جمله کشورهایی است که در جریان بحران سیاسی ایجاد شده میان قطر و عربستان سعودی، از دوحه حمایت کرد و حتی در سال گذشته میلادی بخشی از نیروهای نظامی خود را به قطر فرستاد.