شناسهٔ خبر: 27797261 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه اطلاعات | لینک خبر

ظریف: شرکای برجامی ایران، از انتشار بیانیه‌های بی‌ثمر دست بردارند

صاحب‌خبر -
 

وزیر خارجه در توییتر نوشته که اگر شرکای برجامی‌ایران، خواهان حفظ این توافق هستند، باید دست از انتشار بیانیه‌های بی‌ثمر دست بردارند و به اقدام عملی و حمایت از منافع اقتصادی ایران روی بیاورند‌.

«محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی‌در واکنش به گزارش جدید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌و تأیید مجدد پایبندی ایران به تعهدات برجامی، از شرکای برجامی‌خواست این تأیید مکتوب را به اقدام عملی و حفاظت از منافع اقتصادی ایران ترجمه کنند.

«یوکیو آمانو» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌دیروز در دوازدهمین گزارش فصلی خود از پایبندی ایران به تعهدات برجامی، تأیید کرد که ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران در دوره سه ماهه گزارش‌گیری، از سقف ۳۰۰کیلوگرمی‌مجاز در برجام تجاوز نکرده است و میزان ذخایر آب سنگین ایران هم کمتر از سقف تعیین‌شده در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) است.

ظریف در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی توییتر، با انتشار تصویری از تیتر یکی از اخبار مربوط به گزارش آمانو از متعهد ماندن ایران به برجام، پایبند ماندن دیگر طرف‌های برجام به قول خود برای عادی‌سازی روابط با ایران را خواستار شده است.قرار بود که با اجرای تعهدات برجامی‌بعضاً بازگشت‌ناپذیر ایران، تحریم‌های اقتصادی مرتبط با برنامه هسته‌ای رفع شود؛ از همان ابتدا اما، آمریکا که تأثیر قابل‌توجهی در نظام مالی بین‌الملل دارد، از اجرای این تعهدات سر باز زد و در برقراری روابط بانکی ایران و جهان اختلال جدی ایجاد کرد.

ظریف در واکنش به همه این ماجراها نوشته است: «اگر هدف، حفظ برجام است، دیگر گریزی از پروراندن شهامت در دل‌ها برای پیروی از تعهدات و عادی‌سازی روابط اقتصادی با ایران به جای طرح درخواست‌های نامربوط نیست؛ ادامه احترام عملی به توافق(هسته‌ای) و پرهیز از سخن گفتن صرف در باره این تعهدات، تنها گزینه پیش‌روی ایران نیست.»وزیر امور خارجه همچنین به اظهارات دونالد ترامپ، رئیس دولت آمریکا در گفتگو با بلومبرگ واکنش نشان داد.

ظریف در واکنش به گزافه‌گویی‌های اخیر رئیس‌جمهوری آمریکا تصریح کرد که ایران همواره یک بازیگر منطقه‌ای باثبات، قدرتمند و مسئول بوده و خواهد بود.وی در صفحه خود در توییتر نوشت: «سیاه‌نمایی دوقطبی از ایران به‌عنوان کشوری که “در حال تسلط بر خاورمیانه است” یا “در تقلا برای بقا ست” نشانگر بی‌نظمی‌شناختی آمریکا و عوامفریبی آشکار برآمده از متلاشی شدن حیطه اخلاقی در این کشور است.»

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌هم در گزارش فصلی تازه خود تائید کرد که ایران به برنامه جامع اقدام مشترک پایبند بوده و همچنان در حال اجرای تعهداتش ذیل این توافق است.

بر اساس گزارش فصلی تازه آژانس ، میزان ذخایر اورانیوم با غنای کمتر از ۶ر۳ درصد ایران ۴ر۱۳۹کیلوگرم است. آژانس تائید کرده که ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران در دوره سه ماهه گزارش‌گیری، از سقف ۳۰۰کیلوگرمی‌مجاز در برجام تجاوز نکرده است. میزان ذخایر آب سنگین ایران هم کمتر از سقف تعیین‌شده در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) است. ضمنا ایران دسترسی‌های مورد درخواست آژانس را فراهم کرده است.

لو‌دریان: برای حفظ برجام تلاش می‌کنیم

دراین‌حال‌، وزیر خارجه فرانسه در جمع سفرای این کشور گفت: حفظ برجام مساله‌ای مربوط به استقلال اروپا ست، با این حال ایران هم باید خواست‌های مطرح شده از سوی اروپا، از جمله گفتگو درباره مساله موشکی و منطقه‌ای، را بشنود.‌«ژان ایو لو دریان» ‌بار دیگر گفت که ایران باید درباره مساله موشکی و منطقه‌ای و همچنین وضع برنامه هسته‌ای ایران پس از سال ۲۰۲۵، با غرب گفتگو کند.

وی گفت: «در ارتباط با ایران، از تلاش‌هایمان برای حفظ برجام مطلع هستید. با اراده به این تلاش‌ها ادامه می‌دهیم، چراکه بحث ثبات بین‌المللی و استقلال اروپا مهم است. هنوز چند مساله فنی باقی مانده که باید حل شوند، اما اراده لازم وجود دارد.اما ایران هم باید وقتی ما درخواستی مطرح می‌کنیم، این خواسته‌ها را بشنود. من این را در جریان سفری که بهار امسال به تهران داشتم هم مطرح کردم. من آنجا گفتم که اگر سوریه از خط قرمزهای ما عبور کند، با تبعاتی مواجه می‌شود. این تبعات هم اتفاق افتاد.»

وزیر خارجه فرانسه در ادامه صحبت‌هایش درباره ایران، گفت: «من گفتم که اقدامات ایران نهایتا ریسک تقابل و درگیری را افزایش می‌دهد… ما در چارچوب منافع همه، همچنان از ایجاد یک چارچوب گفتگوی جامع که به مساله هسته‌ای پس از سال ۲۰۲۵، موشک‌های بالستیک و فعالیت‌های ثبات‌زدای رژیم ایران در آن منطقه بپردازد، حمایت خواهیم کرد.» او گفت: «ایران از مذاکره درباره سه موضوع مهم مایه نگرانی ما، راه گریزی ندارد… لازم است که گفتگو صورت گیرد، لازم است که ایرانی‌ها از این مساله مطلع باشند.»

واکنش ایران

سخنگوی وزارت امور خارجه، در واکنش به اظهارات وزیر امور خارجه فرانسه گفت: ایران بارها مواضع روشن و شفاف خود را در باره نگرانی‌های بی‌مورد و ناشی از برداشت‌های نادرست و از سر نا آگاهی برخی کشورها اعلام داشته است.

به گزارش ایسنا، بهرام قاسمی‌تصریح کرد: مذاکرات برجام که به توافقی مستحکم و بین المللی انجامید نشانی از حسن نیت ایران و پایبندی به اصل گفتگو و تلاش در بهره گیری از روش‌های منطقی و مسالمت آمیز بود که می‌توانست مبنایی اصولی و خردمندانه برای سنجش میزان حسن نیت و پایبندی کشورهای غربی به تعهدات خود باشد که با خروج یکجانبه یکی از مدعیان غوغاسالار، زیاده جو و

زیاده‌گو و کاستی و کاهلی دیگران کارنامه غیر قابل قبولی از خود به جای گذاشته اند.

قاسمی‌ادامه داد: ایران همواره نشان داده که از گفتگو و مذاکره هراس و واهمه ای نداشته و ندارد و به آن معتقد است، اما در شرایطی که نتایج آن همه تلاش و کوشش همه جانبه ایران و دیگر قدرت‌های جهانی با قلدری و از سر زیاده خواهی توسط برخی شرکای وزیر امور خارجه فرانسه و به سادگی در برابر عدم توانایی آنان نقض می‌شود و دولتمردان اروپایی هم بیشتر تاکنون به اعلام مواضع سیاسی و تکرار آنها بسنده کرده و نتوانسته اند در جهت ارائه تضمین‌های لازم و کافی مورد انتظار اقدام چشمگیری برای حفظ یک توافق بین المللی – که به عنوان مهمترین دستاورد دیپلماسی عصر حاضر به شمار می‌رود – به عمل آورند، ضرورت، اعتبار و اعتمادی برای مذاکره آن هم برای موضوعات غیرقابل مذاکره باقی نمی‌ماند. وزیر امور خارجه فرانسه می‌داند که در این شرایط و بر اساس تفاهمات انجام شده قبلی آنان را گزیر و گریزی از انجام تعهداتشان نیست و ایران و ایرانی را هم تا عدم انجام تمامی‌تعهدات آنان هیچ گزیری و گریزی از بی اعتمادی به آنان نیست.این دیپلمات ارشد کشورمان در پایان تاکید کرد: جهانیان و دولتمردان فرانسه نیز بخوبی می‌دانند سیاست منطقه ای ایران در چارچوب صلح و امنیت منطقه ای و بین المللی و مبارزه با تروریسم و افراط گرایی است و اگر چنین مبارزه ای خوشایند برخی کشورها که اساسا تنش زا و بحران سازند، نیست می‌توانند سیاست‌های خود را اصلاح کنند. در زمینه برنامه موشکی کشور هم مجددا تاکید می‌کنیم این برنامه دفاعی، بومی‌و مشروع است و برای حفظ و حراست از کیان کشور و مردم ایران حیاتی است و به هیچ وجه قابل مذاکره نیست.

برچسب‌ها: