شناسهٔ خبر: 27517419 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه کیهان | لینک خبر

نایب‌رئیس‌اتحادیه مشاوران املاک استان تهران:

طرح دولت درباره اجاره مسکن فایده‌ای برای مردم ندارد

اگرچه وزارت راه و شهرسازی اعلام کرده طرح‌هایی برای کنترل رشد اجاره‌بها در دستور کار دارد، اما فعالان بازار، این تصمیم‌ها را بی‌فایده می‌دانند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری مهر، در ابتدای تیرماه امسال وزارت راه و شهرسازی پیشنهاداتی حول 9 محور برای بازگرداندن تعادل به قیمت مسکن ارائه کرد.
بخشی از این بسته ۹ ماده‌ای به موضوع اجاره بها اختصاص داشت، با دو راهکار اصلی شامل افزایش مدت زمان اجاره‌ها به بیش از ۲ سال و نیز تعیین سقف حداکثر ۱۰ درصد برای تمدید قراردادهای اجاره در سال‌های دوم به بعد. قرار شد این راه‌حل‌های احتمالا مقطعی و گذرا به شکل لایحه‌ای دو فوریتی برای مجلس ارسال و تصویب شود که به نظر می‌رسد این لایحه با نزدیک شدن به ایام ثبت‌نام مدارس و کاهش جابه جایی‌ها، به فصل نقل و انتقالات مسکن در سال جاری نرسد.
علیرغم برگزاری «نمایش» تلاش وزارت راه و شهرسازی برای کنترل بازار اجاره بها، اما آنچه در عمل اتفاق می‌افتد، افزایش روزافزون نرخ اجاره مسکن با وجود تثبیت قیمت مسکن در بخش خرید و فروش است.
در همین رابطه حسام عقبایی نایب ‌رئیس ‌اتحادیه مشاوران املاک استان تهران درباره افزایش اجاره‌ها طی روزهای اخیر اظهار کرد: با توجه به اینکه قیمت مسکن اصلی‌ترین شاخص تعیین اجاره بهاست و قیمت مسکن هم نزدیک به ۵۵ درصد رشد نسبت به سال گذشته داشته است، بنابراین موجران هم توقع دارند اجاره بهای واحدهای مسکونی‌شان متناسب با قیمت مسکن رشد پیدا کند.
وی ادامه داد: اما از طرف دیگر بازار اجاره بها به نحوی است که درآمدهای مستأجران متناسب با رشد قیمت در بازار رهن و اجاره نیست. به این معنا که نمی‌توانند درآمدهای خود را با میزان رشد اجاره بها تطبیق بدهند. حداکثر رشد درآمد کارمندان و کارگران ۱۰ تا ۲۰ درصد بوده است که همین سبب شده قدرت اجاره آنها کافی نباشد.
نایب‌رئیس‌اتحادیه مشاوران املاک استان تهران افزود: گزارشاتی به دست ما رسیده که اجاره بها بیشتر از آنچه گفته می‌شود، رشد یافته که به نظر می‌رسد علت آن قرار گرفتن در فصل جابه جایی و نقل و انتقال خانوارهاست که از اواخر خرداد آغاز شده و تا نیمه‌های شهریور ادامه می‌یابد و این روند رشد اجاره‌ها تا پایان فصل نقل و انتقالات ادامه می‌یابد.
عقبایی تأکید کرد: پیش‌بینی می‌شود همزمان با آغاز مهر ماه و فرارسیدن ماه محرم، تا ۱۵ درصد از نرخ اجاره بها نسبت به تابستان کاسته شود.
وی درباره طرح دولت در بخش اجاره بها گفت: طرح‌هایی که ریشه تکلیفی و تعزیراتی داشته باشد به نظر من جوابگو نیست ما در کشورمان سالانه یک میلیون ازدواج داریم ولی عرضه مسکن متناسب با تقاضای آن نیست.
به گفته این فعال صنفی مشاوره املاک، طرح‌هایی همچون دو یا چند ساله کردن قراردادهای اجاره، فایده‌ای برای مردم ندارد. همچنین نمی‌توان مردم را مجبور کرد که با ارقام و سقف قیمتی خاصی قراردادهای اجاره خود را تمدید کنند. بازار اجاره بها و به طور کلی بازار مسکن باید قیمت‌ها را در عرضه و تقاضا کشف کند لذا این طرح‌ها هیچ اثری در تعدیل قیمت مسکن ندارد.
عقبایی خاطرنشان کرد: دولت باید با همکاری بخش خصوصی به تولید مسکن استیجاری بپردازد. مسکن مهر بدون متقاضی می‌تواند در این حوزه کمک مردم و دولت باشد تا توازن در اجاره بها برقرار شود. همچنین دولت باید با کمک انبوه سازان به ساخت واحدهای مسکونی استیجاری مشابه با اقدامی که دولت‌های اروپایی برای کنترل اجاره بها انجام می‌دهند، اقدام کند. چنین روش‌هایی می‌تواند در کاهش اجاره بها مؤثر باشد نه اینکه مدت زمان قرارداد اجاره را به بیش از یک سال افزایش
دهند.

برچسب‌ها:

نظر شما