هر چند روند کاهش شدید لیر ترکیه در روزهای اخیر ادامه داشته است، ولی توئیت امروز دونالد ترامپ به روند سقوط لیر شتاب داد. دونالد ترامپ امروز در توییتر خود نوشت: "همین حالا مجوز دو برابر کردن تعرفه فولاد و آلومینیوم از ترکیه را دادم، همزمان با اینکه واحد پول آنها، لیر ترکیه، به سرعت در برابر دلار بسیار قوی ما در حال افت است."
دونالد ترامپ امروز همچنین گفت که با دستور او تعرفه واردات آلومینیوم از ترکیه به ۲۰ درصد و تعرفه فولاد به ۵۰ درصد افزایش مییابد.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، امروز تحریمهای آمریکا را "جنگ اقتصادی" توصیف کرد.
روابط میان ترکیه و آمریکا در ماههای اخیر تیره شده است. آمریکا وزرای دادگستری و کشور ترکیه را بر سر زندانی کردن یک کشیش آمریکایی تحریم کرده است و ترکیه هم در مقابله به مثل، داراییهای دو وزیر آمریکایی را در ترکیه مسدود کرده است.
دیدار و گفتگوی روز چهارشنبه هیات عالی رتبه ترکیه با مقامات آمریکا نتوانست تنش ها را میان دوکشور در باره ادامه بازداشت کشیش آمریکایی در آنکارا کاهش دهد. ناظران در انتظار افزایش فشارها و اعمال تحریم های جدید از سوی واشنگتن بر آنکارا به منظور آزاد کردن کشیش آمریکایی هستند.
خبرگزاری فرانسه به نقل از دیوید شیتهام، تحلیلگر شرکت فرانسوی مشاوره بازارهای مالی " ایکس تی بی" گزارش میدهد که افزون بر تنش دیپلماتیک میان ترکیه و آمریکا، بازارهای مالی از نحوه سیاست اقتصادی رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری این کشور نگران هستند. به رغم افزایش چشم گیر نرخ تورم در ترکیه ( در حدود ۱۶ درصد در ماه ژوئیه) بانک مرکزی ترکیه تمایلی به افزایش نرخ بهره پایه خود نشان نمی دهد.
دیوید شیتهام می گوید: سقوط روز جمعه لیر ترکیه نشان داد که سرمایه گذاران بیش از پیش در باره بروز یک بحران گسترده پولی مالی در این کشور نگران هستند.
روند کاهش ارزش پول ترکیه از اول سال جاری و در واکنش به اقدامات دولت برای قبولاندن سیاست پولی خود به بانک مرکزی این کشور آغاز شد. رویکرد مداخله جویانه دولت در حالی است که بانک مرکزی در ترکیه، مانند بسیاری دیگر از کشورهای جهان باید در زمینه های سیاست های پولی و بانکی دارای استقلال باشد. بانک مرکزی در تمامی کشورهای پیشرفته جهان مسئول اتخاذ اقداماتی برای حفظ ارزش داخلی پول ودر نتیجه ثبات قیمت هاست و انتظار می رود ارزش خارجی پول ملی، یا نرخ برابری آن در برابر ارزهای خارجی به واسطه فعل و انفعالات بازار آزاد ارز تعیین شود.
با این وجود، گفته می شود که از اواخر سال گذشته دولت رجب طیب اردوغان، بانک مرکزی این کشور را برای اتخاذ اجرای سیاستهای پولی دولت، به خصوص کاهش نرخ بهره در جهت ایجاد رونق اقتصادی تحت فشار قرار داده است.