لیر ترکیه در معاملههای روز جمعه ۱۹ مرداد در بازار ارز شاهد کاهش ۱۴ درصدی ارزش مقابل دلار بود و هر دلار آمریکا با ۶ لیر ترکیه معامله شد.
دور جدید کاهش ارزش لیر مقابل دلار از روز دوشنبه آغاز شد، همزمان با آن که دولت آمریکا اعلام کرد معافیتهای گمرکی ترکیه را بررسی میکند. مسالهای که میتواند بر حدود یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار از صادرات ترکیه تاثیر داشته باشد.
I have just authorized a doubling of Tariffs on Steel and Aluminum with respect to Turkey as their currency, the Turkish Lira, slides rapidly downward against our very strong Dollar! Aluminum will now be 20% and Steel 50%. Our relations with Turkey are not good at this time!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 10, 2018
همزمان دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، در توییتر خود نوشت که تعرفه واردات فولاد و آلومینیوم از ترکیه را دو برابر بیشتر میکند. او با اشاره به سقوط واحد پول ترکیه، نوشت: «واحد پول آنها، لیر ترکیه، به سرعت در برابر دلار بسیار قوی ما در حال افت است.»
در فاصلهای کوتاه از این توییت، رجب طیب اردوغان، رییسجمهور ترکیه در یک تماس تلفنی با ولادیمیر پوتین، خواستار روابط گستردهتر اقتصادی دو کشور شد.
به دنبال این نوسانات، هیاتی از ترکیه برای بررسی موضوع به آمریکا رفت و روند کاهش ارزش لیر متوقف شد، اما پس از نامشخص ماندن نتیجه گفتوگوها این روند کاهشی ادامه پیدا کرد. رجب طیب اردوغان، رییسجمهوری ترکیه، گفته است که «اگر آنها دلار دارند، ما هم خدا و مردم خودمان را داریم». او کاهش ارزش لیر را نتیجه «توطئه دشمنان» ترکیه دانست.
ارزش لیر ترکیه از ابتدای سال جاری میلادی سیر نزولی داشت، اما پس از افزایش تنش سیاسی با آمریکا با شیب بیشتری ارزش خود را از دست داد. از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون لیر ترکیه بیش از ۳۰ درصد ارزش خود را در مقابل دلار آمریکا از دست داده است.
روزنامه فایننشیال تایمز در گزارشی نوشت که بانک مرکزی اروپا در خلال هفته گذشته وامدهندگان حوزه یورو به ترکیه را زیر نظر گرفته است. انتشار این گزارش به نگرانی بازارهای مالی اروپا نسبت به اوضاع ترکیه تعبیر شده است.
پیش از این پارلمان ترکیه در سال ۲۰۰۳ قانونی را مصوب کرد که براساس آن شش صفر از اسکناسهای این کشور حذف میشد. قانونی که از سال ۲۰۰۵ اجرایی شد.
ترکیه و آمریکا بر سر مسائلی چون سوریه و سرنوشت یک کشیش آمریکایی زندانی در ترکیه اختلافنظر دارند. ترکیه همچنین اعلام کرده است که از دور جدید تحریمهای آمریکا علیه ایران تبعیت نمیکند.
علاوه بر روابط تجاری و اقتصادی، ترکیه یکی از مقصدهای توریستی ایرانیان است. پیش از این سازمان امورمهاجرت ترکیه گزارش کرده بود که در شش ماهه نحست سال ۲۰۱۸ بیش از یک میلیون و ۱۵۹ هزار گردشگر ایرانی به ترکیه سفر کردهاند و به طور متوسط هر یک از آنها بیش از هزار دلار در این کشور خرج میکنند. در سال ۲۰۱۷ نیز گردشگران ایرانی پس از گردشگران روسی و آلمانی، با حدود ۲/۵میلیون نفر پرشمارترین گردشگران خارجی ترکیه بودند.
دولت ایران اخیرا و به دنبال بحران ارزی و بالا رفتن قیمت دلار، ارز مسافرتی را حذف و قیمت بلیت پروازهای خارجی را افزایش داده است. پیش از این نیز دولت عوارض خروج از کشور را افزایش داده بود.