عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه و مذاکرهکننده ارشد ایران، از اولین نشست کمیسیون مشترک برجام بعد از خروج آمریکا از توافق هستهای، ابراز رضایت کرده است.
آقای عراقچی امروز جمعه ۲۵ مه (۴ خرداد) بعد از این نشست سه ساعته در وین به خبرنگاران گفت که "در مجموع جلسه خوبی بود از این جهت که تمامی اعضاء باقیمانده در برجام موضع کاملا متحد خودشان را در خصوص ادامه تعهداتشان در برجام اعلام کردند."
به گفته معاون وزیر امور خارجه ایران طرفهای توافق "تلاش دارند در زمینههای مختلفی از جمله نفتی و بانکی، بحثهای مربوط به سرمایهگذاری و تجارت، بیمه، مالی و بانکی بتوانند به راهکارهای عملی برای تامین خواستههای ایران برسند."
آقای عراقچی گفته استکه طی چند هفته آینده مذاکرات در سطوح مختلف ادامه پیدا خواهد کرد و "بعد از طی این مراحل جمهوری اسلامی ایران تصمیم خواهد گرفت که آیا در برجام باقی خواهد ماند یا خیر."
اولین نشست کمیسیون برجام بعد از خروج آمریکا از توافق هستهای ایران، با حضور نمایندگان کشورهای امضاکننده این توافق و یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین برگزار شده است.
در این نشست پیامدهای خروج آمریکا از برجام و راه حلهای ادامه آن با حضور نمایندگان کشورهای روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه، آلمان و نماینده اتحادیه اروپا بررسی شد.
خبرگزاری دولتی ایرنا از یک منبع آگاه ایرانی نقل کرد که دعوت کمیسیون مشترک از یوکیا آمانو برای "حضور نمادین" در جلسه افتتاحیه این نشست "با هدف ارسال این پیام بوده است که آژانس تنها مرجع اظهارنظر در خصوص پایبندی ایران به تعهدات هسته ای وفق برجام بوده است".
این جلسه یک روز بعد از آن برگزار میشود که آژانس بینالمللی انرژی اتمی بار دیگر پایبندی ایران به تعهدات خود در توافق هستهای را تایید کرده است.
- آیتالله خامنهای برای ادامه برجام شروطی تعیین کرد
- آیا اروپا از پس حفظ برجام برمیآید؟
- مجلس نمایندگان آمریکا: اقدام نظامی علیه ایران مجوز ندارد
- ظریف: حمایت سیاسی اروپا از برجام کافی نیست
ضربالاجل به اروپاییها
همزمان یک مقام ایرانی حاضر در وین به خبرگزاری رویترز گفته است که تهران از قدرتهای اروپایی خواسته است که "بسته اقتصادی" خود برای مقابله با خروج آمریکا از برجام را تا آخر ماه مه (دهم خرداد) ارائه دهد.
این مقام با ابراز تاسف از این که هنوز ایران طرح جایگزین اروپاییها را ندیده است گفته که اروپاییها باید تضمین کنند که تغییری در صادرات نفت ایران رخ نمیدهد و این کشور به سیستم بینالمللی بانکی سوئیفت دسترسی خواهد داشت.
از زمان اعلام خروج آمریکا، ایران جلسات متعددی با نمایندگان کشورهای امضاکننده برجام به ویژه طرفهای اروپایی برای پیدا کردن راهکارهای ادامه این توافق بدون حضور آمریکا برگزار کرده است.
آیتالله خامنهای که درباره چشمانداز همکاری با قدرتهای اروپایی بعد از خروج آمریکا از برجام ابراز بدبینی کرده، در سخنان اخیر خود شرایطی را برای ادامه برجام تعیین کرد.
او به صراحت گفت که اروپا نباید برنامه موشکی ایران و سیاست منطقهای جمهوری اسلامی را در مذاکرات خود با ایران مطرح کند.
آقای خامنهای هشدار داد در صورتی که ایران برجام را بیفایده ارزیابی کند، فعالیتهای تعطیلشده هستهای خود را از سر خواهد گرفت.
با اجرای برجام تحریمهای هستهای ایران به ازای توقف یا تعلیق بخشی از فعالیتهای حساس هستهای این کشور، رفع شد. اما خروج آمریکا از این توافق و وعده دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، برای بازگرداندن تحریمهای ایران، ادامه اجرای برجام را با مشکل جدی روبرو کرده است.