یک روز پس از وقوع خشونتهای مرگبار در مناطق مرزی نوار غزه که به کشته شدن ۵۸ فلسطینی و زخمی شدن ۲۷۰۰ نفر انجامید، شورای امنیت سازمان ملل تشکیل جلسه خواهد داد.
نشست روز سهشنبۀ این شورا در ساعت ۱۴ به وقت گرینویچ بنا بر درخواست دولت کویت تشکیل میشود؛ آنهم در حالی که یک روز پیش از این آمریکا از صدور بیانیهای در این باره در شورای امنیت جلوگیری کرده است. در این بیانیه ضمن تاکید بر «حق فلسطینیها برای اعتراض مسالمتآمیز» از مرگ غیرنظامیان ابراز «خشم و تاسف» شده بود.
روز دوشنبه همچنین دو سوم از اعضای شورای امنیت ضمن ابراز «نگرانی عمیق» از آنچه در غزه در حال روی دادن است، خواستار اجرای قطعنامه سال ۲۰۱۶ میلادی این شورا شدند.
قطعنامه سال ۲۰۱۶ که تنها یک ماه قبل از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید تصویب شد، با ۱۴ رای موافق و رای ممتنع نمایندۀ دولت باراک اوباما بار دیگر خطوط مرزی ۴ ژوئن سال ۱۹۶۷ را از جمله در بیتالمقدس به رسمیت شناخت و از اسرائیل خواست تا به شهرکسازیها در سرزمینهای فلسطینی پایان دهد. دونالد ترامپ این قطعنامه را محکوم کرد و خواستار استفاده از حق وتوی آمریکا در قبال آن شد.
در نامهای که روز دوشنبه از سوی ۱۰ تن از ۱۵ عضو شورای امنیت خطاب به آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل نوشته شد، امضا کنندگان با اشاره به خونینترین روز تاریخ درگیریهای فلسطینیها اعلام کردند: «شورای امنیت باید بر اجرای قطعنامههایش اصرار داشته باشد و این اطمینان را بوجود بیاورد که قطعنامههایش معنادار هستند. در غیر اینصورت اعتبار این سیستم بینالمللی به خطر خواهد افتاد.»
امضا کنندگان این نامه که عبارت بودند از کشورهای بولیوی، چین، ساحل عاج، گینه استوایی، فرانسه، قزاقستان، کویت، هلند، پرو و سوئد همچنین از آقای گوترش خواستند تا گزارشهای سه ماهه دربارۀ اجرای این قطعنامه را به جای ارائه شفاهی، بصورت کتبی در اختیار اعضا بگذارد.
سرکوب شدید فلسطینیها توسط سربازان اسرائیلی، دوشنبه ۱۴ مه را به مرگبارترین روز درگیریها در نوار غزه از تابستان ۲۰۱۴ میلادی به این سو تبدیل کرد و شمار کشته شدگان فلسطینی «راهپیمایی برای بازگشت» را که از ۳۰ مارس آغاز شده به بیش از ۱۱۰ نفر رساند.
از آنجا که روز سهشنبه ۱۵ مه مصادف با «روز نکبت» (سالروز تاسیس کشور اسرائیل در سال ۱۹۴۸ میلادی و اخراج صدها هزار فلسطینی از خاکشان) آخرین روز برنامهریزی شده برای «راهپیمایی برای بازگشت» است، احتمال میرود بار دیگر بر شمار قربانیان سرکوب اسرائیل افزوده شود.
در حالی که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل استفاده از نیروی زور و سرکوب را در چهارچوب حق اسرائیل در دفاع از مرزهای خود در قبال فعالیتهای «تروریستی» جنبش حماس توجیه کرده، تشکیلات خودگردان فلسطین آنچه را که روز دوشنبه روی داد یک «قتل عام» خوانده است.
این حوادث واکنش گستردۀ جامعه بینالملل را نیز در پی داشت. از جمله ترکیه و آفریقای جنوبی سفرای خود را از اسرائیل فرا خواندند. منتقدان دولت اسرائیل و سازمانهای مدافع حقوق بشر نیز استفاده تلآویو از نیروی زور و سرکوب را محکوم کردند.
عفو بینالملل آنچه را که دوشنبه روی داد «جنایات جنگی» توصیف کرد، اتحادیه اروپا و بریتانیا خواستار خویشتنداری نیروهای اسرائیلی شدند، فرانسه خشونت به کار رفته در این روز را محکوم کرد و ایران نیز این روز را «روزی بسیار شرمآور» برای آمریکا و اسرائیل توصیف کرد.
فلسطینیها به بازگشایی سفارت آمریکا در بیتالمقدس معترض بودند و از نظر جامعه بینالملل نیز شرق بیتالمقدس یک منطقه اشغالی است و به همین دلیل تا زمان تعیینِ وضعیتِ حقوقی آن از مسیر مذاکره، سفارتخانهها نباید به این شهر منتقل شوند.
بیشتر بخوانید: