شناسهٔ خبر: 2452257 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه شرق | لینک خبر

اعلام وضعیت پرونده احمدی‌نژاد

صاحب‌خبر -
ایسنا: حجت‌الاسلام‌محسنی‌اژه‌ای ضمن گرامیداشت سالروز شهادت شهید‌مدرس و روز مجلس، با اشاره به اسیدپاشی اخیر در تهران و در پاسخ به این سوال که آیا می‌توان مانند زورگیری‌های سال91 که منجر ‌به اعدام شد، حکم محارب را برای اسیدپاشی‌ها در نظر گرفت، گفت: «آنچه آیت‌الله‌آملی‌لاریجانی گفته بود این بود که اگر کسی با سلاح سرد یا گرم اقدامی کند که منجر به ترس‌ و وحشت در بین مردم شود و حکم محارب را داشته باشد، به‌عنوان محارب اعدام می‌شود، البته در مورد اسیدپاشی نقطه‌نظرات متفاوتی وجود دارد.»  وی روز گذشته در هفتادوسومین نشست خبری یادآور شد: «اولین اسیدپاشی که در ایران صورت گرفت در سال1334 بود و اولین قانون در این زمینه در سال1337 بود. در آن زمان در قانون آمده بود که اگر کسی اقدام به اسیدپاشی کرد و منجر به مرگ دیگری شد، فرد اسیدپاش اعدام می‌شود و اگر منجر به صدمه بدنی وی شد مجازات حبس پیش‌بینی شد، البته در آن زمان ما قانون قصاص را نداشتیم. غیراز این موضوع، دو‌نظریه وجود دارد: یکی اینکه اسیدی که پاشیده می‌شود موجب ترس و وحشت مردم شود که حکم محارب را می‌گیرد و مرتکب اعدام می‌شود ولی فتوای همه علما و نظر حقوقدانان به این صورت نیست. نظریه دیگر این است که عده‌ای می‌گویند اگر فردی اقدام به اسیدپاشی کند که موجب فساد در جامعه شود به‌عنوان مفسد‌فی‌الارض اعدام می‌شود، البته در این زمینه، قانون شفاف نیست که فرد اسیدپاش به‌عنوان محارب یا مفسدفی‌الارض اعدام شود یا خیر. از سوی دیگر بعضی از آقایان از ماده628 قانون مجازات اسلامی استفاده می‌کنند و می‌گویند این قانون شامل موضوع اسیدپاشی هم می‌شود و می‌توان حکم اعدام داد، البته در این موضوع که آیا اسید جزو سلاح است یا خیر، اختلاف نظراتی وجود دارد و عده‌ای می‌گویند که اسید، سلاح نیست.»  حجت‌الاسلام‌‌اژه‌ای همچنین در پاسخ به این سوال که آیا دستگیری عامل اصلی اسیدپاشی در تهران با اسیدپاشی‌های اصفهان ارتباط دارد یا خیر، پاسخ داد: «خیر. این موضوع هیچ ارتباطی به هم ندارد و اسیدپاشی تهران مساله‌ای شخصی بوده است. گویا عمو و برادر‌زاده با هم اختلافات شخصی داشته‌اند.»
خبرنگار دیگری در مورد عدم‌اجرای‌ حکم داوود روشنایی، یکی از قربانیان اسیدپاشی در سال‌های اخیر از محسنی‌اژه‌ای پرسید که وی پاسخ داد: «دو‌موردی را که بنده در جریان اجرای حکم آنان هستم مربوط به قصاص عضو است که تایید شده و دستور اجرا هم صادر شده، البته مشکلی در زمینه اجرا وجود دارد که مربوط به مشکلات پزشکی است.»
حکم )م. ر( در دیوان عالی است
در ادامه نشست خبری سخنگوی قوه‌قضاییه، خبرنگاری پرسید آیا دستگیری یکی از مدیران شهرداری تهران به اتهام جاسوسی که گفته می‌شود آی‌پی‌های دوربین‌های مداربسته را به سازمان منافقین داده، صحیح است یا خیر؟ و این پرونده در قوه‌قضاییه است یا وزارت اطلاعات؟ محسنی‌اژه‌ای گفت: «من بارها گفته‌ام از بیان جزییات پرونده‌ای که در مرحله تحقیقات است معذورم. اجمالا اینکه فردی بازداشت شده، درست است و اتهام او نیز امنیتی است ولی از بیان جزییات آن معذورم.»
 محسنی‌اژه‌ای در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا محکومیت «م. ر» به 15سال حبس و 9میلیارد‌تومان جزای نقدی صحیح است یا خیر؟ گفت: «قبلا گفته‌ام که اصل محکومیت درست است ولی چون هنوز حکم قطعی نشده و در دیوان عالی کشور مطرح است، از بیان جزییات آن معذور هستم.»
کیفرخواست دوم غنچه قوامی صادر نشده
محسنی‌اژه‌ای در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا آزادی غنچه قوامی که به جاسوسی متهم است، با وثیقه صدمیلیون‌تومانی کار درستی است یا خیر؟ گفت: «من در رابطه با این پرونده قبلا توضیح دادم که ایشان دو اتهام داشت: یکی تبلیغ علیه‌نظام و دومی اتهام امنیتی. در رابطه با اتهام امنیتی دوم در دادسرا قرار منع تعقیب صادر شد ولی در مورد اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام کیفرخواست صادر شد. دادستان به قرار منع تعقیبی که صادر شده بود، اعتراض کرد و دادگاه اعتراض را پذیرفت و به همین دلیل، پرونده مجددا به دادسرا ارجاع شد که رسیدگی به این اتهام ادامه دارد و کیفرخواست هنوز صادر نشده است.» وی ادامه داد: «در رابطه با موضوع بازداشت نیز الزامی ندارد که بازداشت موقت ادامه داشته باشد و این موارد را قانون پیش‌بینی کرده است.»
پرونده احمدی‌نژاد در حال رسیدگی است
خبرنگاری با اشاره به گذشت یک‌سال از احضار محمود احمدی‌نژاد به دادگاه درباره‌ رسیدگی به شکایت مجلس از رییس‌جمهور سابق ایران سوال کرد که محسنی‌اژه‌ای گفت: «این پرونده در حال رسیدگی است و مجلس هم شاکی نیست، بلکه مجلس طبق قانون، گزارش تهیه و به قوه‌قضاییه ارسال می‌کند. در این مورد هم گزارشاتی که آمده در حال رسیدگی است و هنوز به پایان نرسیده است.»
خبرنگاری درباره‌ آخرین اقدامات انجام‌شده در رابطه با برخورد با مصادیق مجرمانه شبکه‌های مجازی سوال کرد که سخنگوی قوه‌قضاییه در این رابطه گفت: «دادستان تهران دارد اقداماتی انجام می‌دهد و در حال بررسی بعضی شبکه‌های اجتماعی و سایت‌هاست. در این رابطه کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه نیز دوشنبه دو‌هفته پیش، یک‌جلسه فوق‌العاده داشت و در آنجا وزارتخانه ذی‌ربط مهلت دیگری گرفت تا اقدامات لازم درخصوص برخی شبکه‌های اجتماعی را انجام دهند که هنوز این مهلت تمام نشده است.»
بررسی پرونده بابک زنجانی در ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی
محسنی‌اژه‌ای در پاسخ به سوالی درباره سرانجام شناسایی اموال بابک زنجانی در داخل و خارج و اینکه آیا فرد جدیدی در ارتباط با پرونده بابک زنجانی دستگیر شده یا خیر؟ گفت: «متاسفانه بابک زنجانی همکاری لازم را در شناسایی اموالش در داخل و خارج با ما ندارد، البته اموالی که در داخل شناسایی شده، در مقام کارشناسی است تا قیمت‌گذاری شود و مشخص شود که مبالغشان به چه میزان است.» وی ادامه داد: «اقدام جدیدی که در ارتباط با این پرونده انجام شده، این بود که پرونده بابک زنجانی در ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی مطرح شد و تصمیمی اخذ شد مبنی بر اینکه اموالی که شناسایی شده تقویم شود و با وکالت متهم و با نظارت دادستانی این اموال در اختیار وزارت نفت قرار گیرد تا وزارت نفت اگر می‌خواهد اموال را بردارد یا آنها را بفروشد.» محسنی‌اژه‌ای با بیان اینکه فرد جدیدی در ارتباط با پرونده بابک زنجانی بازداشت نشده است، گفت: «افراد بازداشت‌شده در این پرونده همان دو، سه‌نفری که در جلسه قبل گفته بودم، هستند و تعداد بازداشتی‌ها را اکنون به یاد ندارم، البته افردی به‌عنوان مطلع و متهم مرتبط با این پرونده هستند.
یکی از افراد بازداشت‌شده در این پرونده مدیر نفتی بوده که سمت داشته و اکنون در بازداشت است. کیفرخواست این پرونده نیز هنوز صادر نشده است.» وی درمورد فردی که در منطقه جردن برجی را با قیمت غیرواقعی به بیمه مرکزی فروخته نیز گفت: «این مورد را به خاطر ندارم ولی به گمانم چنین موردی در پرونده بابک زنجانی مطرح بود.»
عفو  سهیل عربی مطرح نیست
محسنی‌اژه‌ای درباره‌ اینکه آیا احتمال عفو سهیل عربی که اتهامش سب‌النبی است، وجود دارد، گفت: «فعلا موضوع عفو مطرح نیست و اکنون حکم وی به‌عنوان مفسدفی‌الارض در دیوان عالی کشور تایید شده است، وی درخواست اعاده دادرسی کرده که درخواست اعاده دادرسی هم بستگی به این دارد که آیا دیوان آن را می‌پذیرد یا خیر؟ و اکنون بحث عفو وی مطرح نیست.» معاون اول قوه‌قضاییه همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا قوه‌قضاییه در موضوع مضر‌بودن پارازیت‌ها ورود پیدا کرده است، گفت: «اگر روزی از لحاظ کارشناسی مشخص شد که دستگاه‌های ذی‌ربط اقدامات لازم را در این زمینه انجام نمی‌دهند و جرمی اتفاق افتاد حتما قوه‌قضاییه وارد می‌شود، اما تاکنون ثابت نشده که این پارازیت‌ها تا چه اندازه مضر است.»
برای مرتضوی کیفرخواست صادر نشده است
خبرنگار دیگری سوال خود را اینگونه مطرح کرد که جلسه بازپرسی سرپرست سابق تامین اجتماعی برگزار شد و قرار کفالت دو‌میلیارد‌تومانی برای وی صادر شد. آخرین وضعیت این پرونده را توضیح دهید، که محسنی‌اژه‌ای بیان کرد: «از بیان جزییات پرونده معذورم. پرونده در حال رسیدگی است. فرد مذکور برای تحقیق در دادسرا حاضر شده ولی هنوز کیفرخواست وی صادر نشده است.»
تکذیب اعتصاب غذای  رییس «حلقه عرفان»
حجت‌الاسلام اژه‌ای در ادامه درخصوص پرونده رییس «حلقه عرفان» که گفته می‌شود اتهام وی افساد‌فی‌الارض بوده و خبر دیدار دادستان کل کشور با این فرد که تکذیب شد و همچنین اعتصاب غذای فرد مذکور، گفت: «در رابطه با اعتصاب غذا که سوال کردند در حال حاضر چنین چیزی نیست. در مورد پرونده با اتهام افساد‌فی‌الارض نیز اطلاعی ندارم.» خبرنگاری از وضعیت پرونده‌ای موسوم به «حسین کشان» سوال پرسید که سخنگوی قوه‌قضاییه در این‌باره گفت: «متاسفانه اصلا این خبر به صورت خلاف منتشر شده بود و عبارتی که شما به کار بردید وجود نداشت. البته تخلفی صورت گرفته بود منتها اصلا چنین قصدی که شما بیان کردید وجود نداشت. اقدامی که صورت گرفته بود اقدام خوبی نبوده است اما ما چرا به دست خودمان خبری درست می‌کنیم و بعد هم به آن پروبال می‌دهیم.» در پایان این نشست خبری هم خبرنگاری در رابطه با صحبت‌های آیت‌الله‌علم‌الهدی مبنی بر اینکه ییلاق و قشلاق میرحسین موسوی و مهدی کروبی به راه است و این افراد تحت نظارت به شمال هم می‌روند، توضیح خواست که محسنی‌اژه‌ای گفت: «چرا در این رابطه از من سوال می‌کنید؟ این بحث قضایی نیست.»