شناسهٔ خبر: 23549514 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه سپید | لینک خبر

آغاز فرآیند اخذ DNA از خانواده‌های مفقودین نفت‌کش ایرانی

سرنوشت پرسنل نفت‌کش در هاله‌ای از ابهام

صاحب‌خبر -

سپید: کشتی نفت‌کش سانچی شنبه‌شب شانزدهم دی‌ماه، ساعت‌ ٨:١٠ به‌وقت محلی چین با یک کشتی باربری چینی در ١۵٠‌مایلی (٢٨٢ کیلومتر) شانگهای در دریای چین تصادف کرد. در این حادثه طبق اعلام سخنگوی شرکت ملی نفت‌کش ۳۲ پرسنل نفت‌کش ایرانی مفقود شدند و امروز باوجوداینکه بیش از یک هفته از این حادثه می‌گذرد اما اطلاع دقیقی از سرنوشت سی پرسنل نفت‌کش ایرانی در دست نیست. به گفته هادی حق‌شناس معاون دریایی سازمان بنادر اداره امداد و نجات دریایی چین ۲۰ دقیقه بعد از سانحه تصادف در ۱۶۰ مایلی بندر شانگهای، این حادثه را به نمایندگی شرکت ملی نفت‌کش ایران در چین اطلاع‌رسانی کرد. همچنین کشور چین نیروهای امداد و نجات خود را برای کمک به خدمه نفت‌کش ایرانی که در ۱۶۰ مایلی بندر شانگهای اعزام کردند. در طول این زمان خانواده‌های این پرسنل با مراجعه به ساختمان ملی نفت‌کش جویای حال عزیزان خود شدند اما به‌جز دو جسدی که تاکنون از دو پرسنل کشف‌شده، اطلاع دقیقی از سرنوشت دیگر پرسنل در دست نیست.
به گفته معاون دریایی شرکت ملی نفت‌کش این کشتی ۲۳ آذرماه وارد بندر عسلویه شده و ۵ دی‌ماه از این بندر به مقصد کره جنوبی خارج شد. سال تولید آن نیز ۲۰۰۸ است و از استانداردهای ایمنی جهانی برخوردار بود که نشان می‌دهد این نفت‌کش هیچ مشکلی ازنظر ایمنی و فنی نداشته است.
این کشتی گویا از سوی شرکت ملی نفت‌کش به یک شرکت کره‌ای اجاره داده‌شده بود.در اثر این سانحه علاوه بر وارد آمدن خسارت برای ۱۳۶ هزار تن میعانات گازی (نفت تغلیظ شده) که فوق‌العاده اشتعال‌پذیر است، به خود کشتی نیز خسارت وارد آمده و کاملاً از بین رفته است؛ اما تاکنون برآوردی از میزان خسارات اعلام‌نشده است. اکبر جبل‌عاملی، مدیر فنی و عملیات ناوگان شرکت ملی نفت‌کش ایران در خصوص این حادثه گفت:« ضربه‌ای که به کشتی خورده، بسیار شدید بوده و منجر به آتش‌سوزی شده است. به خاطر اینکه محموله کشتی، میعانات گازی است، آتش‌سوزی باعث انفجارهای پی‌درپی در کشتی شده است.»
او همچنین خبر از جست‌و‌جو برای نفرات احتمالی که روی آب هستند، به‌وسیله شناورها به همراه دو فروند کشتی ناوگان ایران و یک فروند کشتی باربری کشتی‌رانی جمهوری اسلامی داد.
نوزدهم دی‌ماه اولین جسد از این کشتی پیدا شد اما به دلیل وخامت و سوختگی جسد مشخص نبود که از سی پرسنل ایرانی و یا دو پرسنل بنگلادشی این نفت‌کش هستند به همین منظور جهت شناسایی آزمایش دی ان ای بروی آن انجام شد.
در ادامه محسن بهرامی خبر از آغاز فرآیند اخذ DNA از خانواده‌های مفقودین نفت‌کش خبر داد و گفت: «از خانواده‌ها دعوت‌شده برای اخذ نمونه DNA بیایند و هنگامی‌که این کار به‌صورت رسمی آغاز شود، فرآیند به‌صورت رسمی انجام شود.» جسد دوم پرسنل این نفت‌کش ایرانی دیروز پیدا شد. این جسد نیز برای شناسایی آزمایش دی ان ای شد.
مسئول کمیته ویژه رسیدگی به حادثه نفت‌کش ایرانی از انتقال این دو جسد خبر داد و برخلاف اظهاراتی که تاکنون انجام شد، از عدم قطعیت سلامت پرسنل نفت‌کش سخن گفت.
علی ربیعی وزیر کار که به‌عنوان مسئول کمیته ویژه رسیدگی به حادثه نفت‌کش ایرانی به چین سفرکرده، گفت: «جنازه ۲ نفر از افراد ایرانی که در این نفت‌کش پیدا شد، به شانگهای منتقل‌شده تا از طریق آزمایش DNA شناسایی شوند.»
او در مورد احتمال زنده ماندن سایر افراد، گفت: «با کارشناسان متعددی در این رابطه صحبت کرده‌ام و در حال حاضر هیچ پیش‌بینی قطعی نمی‌توان ارائه کرد.ما نمی‌دانیم که با چه وضعیتی روبه‌رو خواهیم شد و در مورد افرادی که در موتورخانه بوده‌اند نمی‌توان با قطعیت صحبت کرد.»
او هم‌چین تاکید کرد:« امروز80 درصد مسائل روشن می‌شود چراکه به عمق کشتی و موتورخانه وارد خواهیم شد و به‌طور کامل وضعیت را خواهیم فهمید و در مورد احتمال زنده ماندن و شرح وضعیت این افراد آن موقع باید صحبت کرد.»
در پی وقوع این حادثه برخی از هنرمندان و چهره‌های سیاسی و اجتماعی ایران و جهان برای همدردی با خانواده‌های این پرسنل و انجام عملیات امداد و نجات پرسنل واکنش دادند. سخنگوی وزارت خارجه چین: «شرایط جوی نامساعد دسترسی گروه‌های امدادونجات به نفت‌کش را دشوار کرده، اما گازهای سمی ناشی از سوختن نفت نیز به یک ریسک بزرگ تبدیل‌شده است.»
معاون سازمان بنادر: «جسد پیداشده در آب‌های چین، متعلق به خدمه ایرانی است.»
‌نیروی دریایی آمریکا برای جست‌وجوی ۳۲ مفقود نفت‌کش ایرانی، بالگرد اعزام کرد.
چین چهار کشتی نجات و سه قایق پاک‌سازی را به محل حادثه اعزام کرد، درحالی‌که کره‌جنوبی نیز یک کشتی و یک بالگرد اعزام کرده است.
‌کره‌جنوبی خواستار یک محموله دیگر میعانات گازی از ایران شد.
وزارت کشتی‌رانی چین: «زمانی که میعانات گازی با آب تماس برقرار کند به‌سرعت بخار می‌شود و می‌تواند منجر به انفجاری در مقیاس بالا شود چراکه در برخورد با هوا واکنش می‌دهد و به گاز قابل اشتعال تبدیل می‌شود.»
‌چین و کره‌جنوبی برای اطفای حریق همکاری می‌کنند. ‌سخنگوی شرکت کره‌ای خریدار محموله نفت‌کش آتش‌گرفته ایرانی: «شرکت هانوا برای محموله نفت‌کش سوخته درخواست غرامت می‌کند.» ‌تقاضای امدادرسانی از کشتی‌ها و بنادر نزدیک به نفت‌کش‌ حادثه‌دیده.
‌مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی: «عملیات اطفای حریق و امدادونجات به‌سختی انجام می‌شود، زیرابه علت وجود حریق و مواد نفتی در سطح آب، امکان مهار آتش وجود ندارد و تا شعاع هزارمتری آتش شعله‌ور است.»
‌معاون وزیر راه: «هنوز نمی‌توان درباره احتمال جان‌باختن سرنشینان این نفت‌کش آمار قطعی داد.» ‌مدیرعامل شرکت نفت‌کش: «با شرایطی که جسد پیداشده در سه مایلی نفت‌کش داشته، احتمال می‌دهیم خدمه فرصت کافی داشته‌اند تا لباس‌های ایمنی را پوشیده و از نفت‌کش خارج‌شده باشند.» ‌تجهیزات ایمنی خدمه نفت‌کش مجهز به GPS است، اما هنوز سیگنالی از موقعیت آن‌ها دریافت نشده است. ‌چینی‌ها مسئولیت عملیات اطفای حریق نفت‌کش را بر عهده‌دارند.
‌وزارت نفت: «ایران پول محموله میعانات گازی نفت‌کش حادثه‌دیده را دریافت می‌کند.»
‌کشتی چینی فله‌بر که حامل گندم بوده و با نفت‌کش ایرانی تصادف کرده بود، در همان ساعات اولیه تمامی خدمه خود را نجات داده است. ‌معاون وزیر راه: «معمولاً تصادم در دریا در مسیرهای پرتردد بعضاً به دلیل اشتباه در محاسبه مسیرها اتفاق می‌افتد.»
دستور رئیس‌جمهور جهت رسیدگی به وضعیت کارکنان نفت‌کش ایرانی و خانواده آنان
حسن روحانی در این جلسه روز سه‌شنبه با حضور وزیران امور خارجه، نفت و راه و شهرسازی و سایر مسئولان ذی‌ربط برگزار شد، پس از استماع گزارش‌ها، تاکید کرد که مهم‌ترین موضوع در مرحله کنونی تعیین سرنوشت و رسیدگی به وضعیت کارکنان این نفت‌کش و خانواده‌های عزیز آنان است و هم‌زمان نیز باید پیگیری‌های لازم حقوقی برای جبران خسارات وارده، انجام گیرد.
رئیس‌جمهور در این جلسه پس از گزارش مهندس زنگنه وزیر نفت و آخوندی وزیر راه و شهرسازی، از آن‌ها خواست که ضمن ارائه گزارش نهایی و فنی از دلایل حادثه، پیگیری‌های لازم برای رسیدگی به ابعاد مختلف حادثه و به‌ویژه سرنوشت کارکنان کشتی و خانواده‌های این عزیزان را انجام دهند. روحانی همچنین ضمن اخذ گزارش ظریف از پیگیری‌های وزارت امور خارجه، دستور داد تا تمام امکانات دستگاه دیپلماسی برای پشتیبانی سیاسی و حقوقی، تسریع عملیات اطفای حریق، رسیدگی به وضعیت کارکنان و مذاکرات لازم با کشورهای هم‌جوار ساحلی فعال شود.
برخی هنرمندان نیز در فضای رسانه و فضای مجازی با حادثه دیدگاه این نفت‌کش و خانواده‌های آن‌ها ابراز همدردی کردند. رخشان بنی‌اعتماد با اشاره به حادثه‌ای که برای کشتی و خدمه ایرانی آن رخ‌داده است، نوشت: «چشم‌به‌راهتان هستیم. برای ۳۰ سرنشین نفت‌کش سانچی دعا کنیم. ۳۰ قهرمانی که در اتاقکی درون نفت‌کشی سوزان روی دریا حبس شدند. کاش کسی کاری کند. به روایتی فقط ۴۸ ساعت فرصت برای نجاتشان است. کاری که فقط شاید از دولت چین ساخته باشد. به خاطر دسترسی به منطقه و از دولت چین درخواست رسیدگی فوری به مسئله راداریم.»
اوایل هفته گذشته، نفت‌کش سانچی که تحت مدیریت شرکت ملی نفت‌کش ایران بوده با یک‌کشتی باری چینی که حامل غله از آمریکا به چین بود در حدود ۱۶۰ مایلی(۳۰۰ کیلومتری) سواحل نزدیک شانگهای برخورد کرد و دچار آتش‌سوزی شد. این نفت‌کش که در پاناما به ثبت رسیده، از ایران به مقصد کره جنوبی درحرکت بود و حامل ۱۳۶ هزار تن میعانات بوده است.
در این حادثه ۳۲ خدمه این نفت‌کش مفقود شدند که با پیدا شدن یکی از اجساد در روز گذشته، سرنوشت ۳۱ نفر دیگر مشخص نیست.»
سمیرامیس محمدی