شناسهٔ خبر: 23194996 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه آفتاب یزد | لینک خبر

مصرف قهوه، مانع گسترش بیماری کبد چرب

صاحب‌خبر - قهوه یکی از پرمصرف‌ترین نوشیدنی‌ها در جهان است، به طوری که پیش‌بینی می‌شود روزانه 25/2 میلیارد فنجان قهوه در سراسر دنیا مصرف می‌شود.براساس نتایج مطالعات انجام شده، نوشیدن قهوه به مقدار زیاد، موجب کاهش میزان التهاب، کم شدن مقاومت آن‌سولینی و پائین آمدن احتمال بروز دیابت می‌شود. تحقیقات اخیر نشان می‌دهد احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی در افرادی که به میزان بالایی قهوه می‌نوشند کمتر است و این ارتباط در زنان بیش از مردان مشاهده می‌شود.
براساس این گزارش میزان HDL1 به‌عنوان شاخصی که ارتباط معکوس با احتمال ابتلا به سکته دارد در میان زنانی که قهوه می‌نوشند، بیش از زنانی است که قهوه مصرف نمی‌کنند. این امر در بین مردان مشاهده نشده است و همچنین میزان CRP2 که نشان‌دهنده وجود التهاب در بدن است در زنانی که قهوه مصرف می‌کنند به میزان پایین تری گزارش شده اما این نتیجه در رابطه با مرگ ناشی از سرطان‌ها و یا بیماری‌های مزمن مانند بیماری‌های گوارشی و تنفسی مشاهده نشده است.
به گزارش مرکز تحقیقات بیماری‌های غیرواگیر پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران براساس مطالعه‌ای که بر روی بیش از پانصدهزار شرکت‌کننده در ده کشور اروپایی صورت گرفت، میزان مصرف قهوه، آنزیم‌های کبدی و آزمایش‌های مربوط به بیماری‌های قلبی و متابولیک در آنان بررسی شده است که نتایج این مطالعه نشان می‌دهد، میزان آنزیم‌ها و نشانگرهای زیستی (Biomarker) مربوط به سیروز کبدی ( التهاب شدید کبدی) در افرادی که به میزان بالایی قهوه مصرف می‌کنند، کمتر تشخیص داده شد که بر این اساس، احتمالا قهوه تاثیر مثبت بر روی عملکرد کبد خواهد داشت. تحقیقات نشان داده‌اند که کافئین Caffeine)) اثرات ضد فیبروژنیک بر روی سلول‌های کبدی داشته و میزان تکثیر سلولی را کاهش و میزان مرگ سلولی را افزایش می‌دهد. قهوه با کاهش تجمع چربی‌ها و التهاب کبدی، موجب ممانعت از گسترش بیماری کبد چرب می‌شود. اثر سودمند مصرف قهوه در جلوگیری از وخیم شدن بیماری کبدی در بیماران مبتلا به هپاتیت C گزارش شده که نتایج حاصل از این مطالعه نشان‌دهنده ارتباط مستقیم بین مصرف بیشتر قهوه با احتمال کمتر خطر ابتلا و مرگ ناشی از بیماری‌های متعدد است.
_____________________
پانوشت
1- HDL یکی از ملکول‌های چربی خون از نوع لیپوپروتئین است و کار عمده آن انتقال کلسترول از بافت ‏ها و هدایت آن به سمت کبد بوده به طور کلی این نوع چربی مفید در خانم‏‌ها بیشتر از آقایان و در ورزشکاران بیشتر از افراد غیر ورزشکار است. میزان بالای HDL خطر بیماری‌های قلبی را پایین و میزان کم آن، خطر این نوع بیماری را به شدت بالا می‌برد.
2 - پروتئین‌های فاز حاد مانند پروتئین CRP در اثر عواملی چون التهاب و عفونت‌هایی مثل عفونت باکتریایی و ویروسی و بدخیمی‌ها در سرم خون افزایش می‌یابند. این پروتئین‌ها وظیفه کاهش التهاب در بافت‌ها به وسیله از بین بردن قطعات بافتی آسیب‌دیده را برعهده دارند، این پروتئین‌ها جز سیستم ایمنی ذاتی بدن هستند.