شناسهٔ خبر: 23187412 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: ایکنا | لینک خبر

حجت‌الاسلام محمدی:

ضرورت جدی آسیب‌شناسی وقف/ مراکز اقتصادی کشور توجهی به وقف ندارند

گروه جامعه: رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه گفت: لازم است آسیب‌شناسی وقف به طور جدی صورت بگیرد تا ببینیم چرا این سنت نورانی در وضعیت کنونی به سر می‌برد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، به نقل از روابط عمومی سازمان اوقاف وامور خیریه، حجت‌الاسلام والمسلمین علی محمدی، رئیس این سازمان در نشست سالیانه هم‌اندیشی مرکز پژوهشی وقف که با حضور اساتید و محققان سازمان اوقاف در مرکز اعزام مبلغ این سازمان برگزار شد، اظهار کرد: اقدامات خوبی توسط مرکز پژوهشی وقف انجام شده که برخی از آنها همچون مجموعه کتاب‌های پژوهشی به سرانجام رسیده است.

وی با تأکید بر اینکه آسیب‌شناسی وقف در ابعاد مختلف مسئله‌ای است که باید مورد توجه قرار بگیرد؛ افزود: وقف، حکمی الهی و سنتی نبوی است و لازم است آسیب‌شناسی جدی صورت بگیرد تا ببینیم چرا این سنت نورانی در وضعیت کنونی به سر می‌برد.

محمدی با اشاره به آثار وقف در جامعه ادامه داد: زمانی بخش عمده‌ای از امور مسلمانان توسط وقف اداره می‌شد به طوری که جابر می‌گوید در زمان پیامبر اکرم(ص)، هر یک از صحابه، یک موقوفه داشتند. زمانی موقوفات موجود در هند، حوزه علمیه نجف را پشتیبانی می‌کردند که هنوز تعدادی از آنها باقی هستند. از نظر حقوق بین‌المللی دچار مشکلاتی هستیم از جمله اینکه برخی ایرانیان در کشورهای دیگر موقوفاتی داشته‌اند که اکنون نمی‌توانیم حقوق آنها را استیفا کنیم.

وی با بیان اینکه هنوز نگاه خوبی در جامعه نسبت به وقف وجود ندارد، گفت: بسیاری از مردم به دنبال انجام کار نیک هستند که نمونه آن را در زلزله اخیر کرمانشاه دیدیم ولی همین نگاه نسبت به وقف وجود ندارد.

محمدی با تأکید بر آسیب‌شناسی وقف در حوزه‌های علمیه، دانشگاه‌ها و مراجع و محاکم قضایی تصریح کرد: در زیر مجموعه‌های قوای قضائیه و مجریه از جمله اسناد و املاک، سازمان جنگل‌ها و مراتع، شهرداری‌ها و مانند آنها نیز مشکلاتی راجع به وقف دیده می‌شود. حتی لازم است در مجموعه سازمان اوقاف هم آسیب‌شناسی لازم صورت بگیرد که از آن جمله می‌توان به مدیریت موقوفات و وقف اشاره کرد و سپس راهکارهای کاربردی و علمی برای رفع مشکلات ارائه داد.

حجت‌الاسلام محمدی تأکید کرد: اگر آسیب‌های مربوط به مسئله وقف در حوزه و دانشگاه که جایگاه نخبگان جامعه هستند حل شود، آنگاه طعم شیرین وقف به کام جامعه هم گوارا می‌آید.

رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به لزوم استقلال حوزه‌های علمیه از حکومت گفت: جایگزین بودجه‌های دولتی، وقف برای حوزه‌ها است که با تغییر دولت‌ها و نگرش‌ها، مشکلی برای حوزه‌ها به وجود نیاید. بیشتر مراکز علمی و حوزوی جهان اسلام موقوفه هستند و به برکت همین مراکز، علما و پژوهشگران بسیاری تربیت شده‌اند، همچنین تعداد زیادی کتاب از محل درآمد موقوفات چاپ می‌شود که موجب نشر دین و معارف اسلامی شده است. وقف می‌تواند موجب تقویت قشر ضعیف جامعه نیز بشود و به این ترتیب فاصله طبقاتی را کم کند که عدالت اجتماعی و امنیت، ثمره آن هستند.

حجت‌الاسلام محمدی با بیان اینکه اگر بخواهیم تمدن و فرهنگ اسلامی را به نسل امروز معرفی کنیم جز با اشاره کردن به این نمادها یعنی علم، فرهنگ و مساجد امکان‌پذیر نخواهد بود، تصریح کرد: همه این مراکز و فعالیت‌ها نیز به برکت وقف ایجاد شده‌اند.

رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه افزود: با این وجود و همه برکات و مزایایی که وقف برای دنیای اسلام داشته، هنوز نگاه خوبی به این مسئله وجود ندارد و مراجع و علما و بسیاری از بزرگان و دلسوزان وقف، نسبت به وضعیت کنونی آن در جامعه ابراز نگرانی می‌کنند.

وی با اشاره به هزار و 400 مرکز درمانی موقوفه در سراسر کشور و صدها مرکز ورزشی وقفی، عنوان کرد: با این وجود بسیاری از کسانی که از مراکز مزبور استفاده می‌کنند، نمی‌دانند که آنها موقوفه هستند.

حجت‌الاسلام محمدی با تأکید بر لزوم توجه به وقف از باب تمدن‌سازی اسلامی، گفت: در این زمینه نیازمند ارائه راهکارهای عملی و کاربردی و نه صرفا پژوهشی و علمی هستیم.

رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه در بخش دیگری از سخنان خود به لزوم تغییر دیدگاه مردم نسبت به وقف پرداخت و عنوان کرد: سازمان اوقاف هیچ وقت به دنبال تصرف املاک مردم نبوده و نخواهد بود، بلکه مدیریت وقف را دقیقا منطبق بر نیت واقف بر عهده می‌گیرد یا نظارت در این زمینه خواهد داشت. اولویت سازمان اوقاف بر این است که واقفان، خودشان متولی موقوفات شوند یا اینکه خودشان شخصی را معرفی کنند. لازم است مرکز پژوهشی وقف، اولویت کار خود را بر روی تبلیغ و پژوهش بر روی سنت وقف، قرآن و بقاع متبرکه قرار دهد.

رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه با بیان اینکه متولیان موقوفات، رابطه خوبی با این سازمان دارند گفت: در عین حال برخی متولیان نیز تخلفاتی دارند که باید نسبت به این مسئله توجه کنیم.

وی به آسیب‌های حوزه وقف در سیاست‌های کلان کشور اشاره کرد و افزود: در این زمینه هم می‌توان کار پژوهشی به منظور ارائه راهکارهای عملی انجام داد.

حجت‌الاسلام محمدی با بیان اینکه اقتضائات امروز جامعه نسبت به دوره‌های گذشته متفاوت است گفت: تولید علم و فناوری یکی از نیازهای امروز کشور است که باید در حوزه وقف به آن توجه داشت ولی این یک سیاست کلی است که باید به صورت جزئی به همه زوایای آن پرداخت. مرکز پژوهشی وقف با ارائه آثار فاخر و دقیق می‌تواند خود را به دیگر مراکز پژوهشی کشور معرفی کند.

رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه با بیان اینکه مراکز اقتصادی کشور هیچ توجهی به مسئله وقف ندارند گفت: این در حالی است که وقف، یکی از مولفه‌های اقتصاد مقاومتی است چرا که امری کاملا مردمی است.

برچسب‌ها: