خبرگزاری فارس: «صندوق ذخیره فرهنگیان» یکی از بزرگترین هلدینگهای اقتصادی کشور است که بخشی از سرمایه آن، حاصل کسر 5 درصدی از حقوق ماهانه فرهنگیان کشور است و ماهانه و به طور مرتب، 19 میلیارد تومان وارد این صندوق میشود تا در دوران بازنشستگی عصای دست و پشتوانهای برای فرهنگیان باشد.
سالانه 221 میلیارد تومان از حقوق فرهنگیان در صندوق ذخیره
البته اگر به این میزان دریافتی نجومی ماهانه از فرهنگیان که خود در سال برابر با 221 میلیارد تومان میشود، اعتبار 5 درصدی که دولت باید هر ساله از بودجه خود به این صندوق واریز کند را اضافه کنیم، ثروتی بسیار قابل توجه است.
در کنار این میزان ثروت و سرمایهای که به صورت مرتب از طریق فرهنگیان و از فیش حقوقی آنها کسر و به خزانه این صندوق واریز میشود، باید درآمدهای حاصل از فعالیت 27 شرکت و بنگاههای بزرگ اقتصادی را نیز اضافه کرد و گردش مالی و اعتباری بانک سرمایه را که از زیر مجموعههای بزرگ این صندوق است را نیز در نظر گرفت.
صندوق ذخیره فرهنگیان با هدف ارائه خدمات معیشتی و رفاهی به جامعه فرهنگیان کشور در سال 74 رسماً ایجاد شد و در آن زمان فرهنگیان را به تأمین نیازهای مادی در دوران 30 ساله کاری و به خصوص دوران بازنشستگی امیدوار ساخت تا مأمن و مأوایی اقتصادی مطمئن برای دوران پرفراز و نشیب زندگیشان باشد، اما داستان تراژدیک و غمانگیز این صندوق که سالها با غوغاسالاری و در عین حال فضایی غبارآلود، توسط برخی مدیران متخلف آن به نگارش درآمد، بالاخره در مهرماه سال جاری به انتها رسید و مؤلفان و ویراستاران متون پایانی آن که مدیریت این صندوق را در اواخر دوره فعالیت دولت یازدهم برعهده داشتند، با عملکرد نامطلوب و پرحرف و حدیث خود، خوانندگان پرشمار خود را با خاطرهای بد رهسپار کردند.
پرونده تخلفات صندوق ذخیره فرهنگیان ابتدا با عدد 3 هزار میلیارد تومانی شروع شد و کم کم این عدد رشد صعودی به خود گرفت و به 8 هزار میلیارد تومان رسید.
در این اثنا، «شهابالدین غندالی» مدیر عامل وقت آن که سابقه سرپرستی بانک سرمایه از بنگاههای اقتصادی منتسب به صندوق ذخیره را برعهده داشت، به دلیل بروز این تخلفات در دوره مدیریتی خود، در 28 مهرماه سال 95 بازداشت شد و رسیدگی به تخلفات این صندوق وارد مرحله جدیدی شد.
آغازپرده برداری از تخلفات در صندوق ذخیره فرهنگیان
خبر وقوع تخلف و فساد در صندوق ذخیره فرهنگیان، اواخر شهریور 95 توسط حسین مقصودی سخنگوی فراکسیون مبارزه با مفاسد اقتصادی مجلس اعلام شد.
اعلامی که بازتاب زیادی در جامعه به ویژه در بین فرهنگیان داشت و انتقادات تند و تیزی را به دنبال داشت.
در چنین شرایطی اولین ترکش این تخلفات، به علی اصغر فانی وزیر آموزش و پرورش خورد و در همان زمانها بود که وی مجبور به استعفا شد.
در لابلای اظهارات مختلف مسئولان قضائیه و فرهنگی در خصوص تخلفات صندوق ذخیره فرهنگیان، جامعه فرهنگیان کشور هر روز شاهد ابعاد جدیدتری از میزان تخلفات و تعداد بازداشتیهای مرتبط با این پرونده بودند.
در مقابل نیز، مسئولان ارشد صندوق ذخیره فرهنگیان سعی کردند میزان تخلف صورت گرفته را تعدیل کرده و بیشتر حجم تخلفات را به دوره مدیریتی قبل نسبت دهند و جماعت معلمان ما نیز هر روز شوک جدیدی از جانب این تخلفات احساس میکردند.
کمیته تحقیق و تفحص مجلس نیز با کمک گروهی از کارشناسان و حسابرسان به تحقیق خود ادامه داد و البته هر روز رقم تخلفات صورت گرفته، عدد جدیدی به خود میدید.
در آذرماه سال گذشته، مجلس شورای اسلامی پروژه تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان را با ایجاد کمیته تحقیق و تفحص آغاز کرد و ابتدا قرار بود ظرف مدت 6 ماه نتایج کار مشخص و اعلام شود، سپس اردیبهشت و یا اوایل خرداد سال جاری زمان اعلام گزارش نهایی تعیین شد.
خانی: اختلاسی صورت نگرفته است
- خانی، مدیرعامل وقت بانک سرمایه در 19 آبان 95 اعلام کرد: اختلاسی صورت نگرفته و مجموع معوقات این بانک 4 هزار و 805 میلیارد تومان است.
عمده تخلفات مربوط به سالهای 94 و 95 است
- حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای سخنگوی قوه قضائیه در 23 آبان سال 95 در نشست خبری اظهار داشت: فساد مالی متوجه دستاندرکاران صندوق ذخیره و بانک سرمایه است و بانک سرمایه در طول این مدت، بیش از 12 هزار میلیارد تومان تسهیلات داده است؛ گرچه عمده تخلفات مربوط به سالهای 94 و 95 است، اما از قبل نیز مواردی بوده است.
- وی در 19 دی 95 در یکصد و هفتمین نشست خبری خود، اظهار داشت: هر چقدر انسان در این پرونده جلو میرود، شاهد تخلفات بسیاری میشود، زیرا پرونده صندوق ذخیره فرهنگیان و بانک سرمایه با هم هستند.
وی با اشاره به جزئیات تخلفات در صندوق ذخیره گفت: هنوز هیچ پروژهای به اندازه تخلفات صندوق ذخیره فرهنگیان و بانک سرمایه ندیدهام.
اعطای وامهای 300 میلیارد تومانی به 30 نفر
- سید حسین نقوی حسینی رئیس وقت فراکسیون فرهنگیان در آبانماه سال گذشته از اعطای 8 هزار میلیارد تومان وام به 30 نفر و به طور میانگین هر کدام 300 میلیارد تومان بدون وثایق معتبر، خبر داد.
- محسنی اژهای سخنگوی قوه قضائیه در یکصد و دهمین نشست خبری خود در اواخر فروردین سال جاری از تخلف 8 هزار و 300 میلیارد تومانی متعلق به 31 نفر در بانک سرمایه خبر داد.
-جبار کوچکی نژاد رئیس کمیته تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان اواسط شهریورماه سال جاری با بیان اینکه رقم تخلفات در صندوق ذخیره به 13 هزار میلیارد تومان رسیده است، از قرائت گزارش نهایی این پرونده در مهرماه خبر داد.
اعطای وام چند صد میلیاردی به یک کارتن خواب
- زاهدی رئیس کمیسیون آموزش مجلس در 25 شهریور سال جاری گفت: 13 هزار میلیارد تومان وام در بانک سرمایه داده شده است؛ در حالی که بانک ظرفیت آن را نداشته و بیش از 70 درصد تسهیلات معادل 9 هزار میلیارد تومان وام مشکوکالوصول بوده و تضمین لازم گرفته نشده است؛ به عنوان مثال با تبانی صورت گرفته شده به یک فرد کارتن خواب در تهران چندصد میلیارد تومان وام اعطا شده است.
وی در 18 مهر امسال از مردم درخواست کرد تخلفات را گزارش کنند.
تهیه گزارش 4 هزار صفحهای از تخلفات 15 هزار میلیارد تومانی در صندوق و بانک سرمایه
- جبار کوچکینژاد رئیس کمیته تحقیق و تفحص در 18 مهر سال جاری با اشاره به پایان یافتن قرائت گزارش تخلفات صندوق و بانک سرمایه در کمیسیون آموزش مجلس بیان داشت این گزارش در حدود 4 هزار صفحه تنظیم و ارائه شده و به زودی در صحن مجلس قرائت میشود.
وی ادامه داد: 13 هزار و 250 میلیارد تومان تخلف بانک سرمایه نهایی شده و تخلفات صندوق و شرکتهای وابسته حدود 1500 میلیارد تومان و در مجموع حدود 15 هزار میلیارد تومان است.
کوچکینژاد تأکید کرد: تخلفات صندوق و بانک سرمایه از هم جدا نیستند
-حجتالاسلام والمسلمین علیرضا سلیمی دبیر کمیسیون آموزش مجلس در 2 آبانماه امسال از جمعآوری 3806 برگ سند خبر داد.
و سرانجام، یکشنبه هفته جاری کمیسیون آموزش مجلس گزارش نهایی خود درباره تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان را منتشر کرد و در این گزارش، به مواردی مانند؛ وجود 10 سند هزینه تحت عنوان پاداش به اعضای هیأت امنای صندوق شامل سکه بهار آزادی، کارت هدیه، بن لباس و... بدون هیچ دستور یا مجوزی از طرف رئیس هیأت امنا، تضییع حقوق 391 میلیارد تومانی مربوط به شرکت ساختمانی «معلم» از زیرمجموعه صندوق ذخیره، تهاتر با زمین معارضدار در پروژههای سنگین نیمهتمام در تعدادی قراردادها، مشکوکالوصول بودن 9 هزار میلیارد تومان مطالبات بانک سرمایه، تبانی برخی مسئولان بانک مرکزی در نظارت بر بانک سرمایه و نیاز نزدیک به بازه زمانی 3 ساله برای رسیدگی بیشتر به تخلفات صندوق اشاره داشته است.
این گزارش 4 هزار صفحهای خلاصه شد و در نهایت در قالب چندین صفحه به هیأت رئیسه مجلس ارائه شد.
به گزارش فارس، حالا پرونده مطّول تخلفات صندوق ذخیره فرهنگیان به ایستگاه پایانی رسیده است و همگان، به ویژه جامعه بزرگ فرهنگیان منتظر هستند تا مشاهده کنند دستگاه قضایی کشور چگونه با متخلفان برخورد میکند و سرانجام این داستان پُرکش و قوس به کجا میرسد؟!
اما نکته مهم در کنار ضرورت رسیدگی قاطع دستگاه قضا به تخلفات صورت گرفته در این پرونده، این موضوع است که آیا با همه فراز و نشیبهای موجود در روند و سیر این پرونده، فرهنگیان به حقوق خود دست پیدا میکنند و میتوانند امیدوار باشند که با ثروتهای به یغما برده شده خود و دستدرازی کردن سودجویان فاسد برخورد قاطع میشود و آیا دیگر شاهد این چنین تخلفات و سوءمدیریتی نخواهند بود؟!