شناسهٔ خبر: 23093769 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه اطلاعات | لینک خبر

صرفه جویی ۲۲ میلیارد مترمکعبی آب کشاورزی در برنامه ششم

صاحب‌خبر -
لازمه کنترل بحران آب تداوم روند ۱ر۶ درصد افزایش بهره وری در برنامه ششم در بخش کشاورزی است و در این صورت تا پایان برنامه به صرفه جویی ۲۲ میلیارد مترمکعب آب خواهیم رسید که این رقم دو برابر درخواست وزارت نیرو است.
مشاور وزیر جهاد کشاورزی در پاسخ به این سوال که آمارهای مننتشر شده از سوی منابع رسمی حکایت از آن دارد که میزان مصرف آب در بخش کشاورزی نسبت به متوسط جهانی آن بالا است و این امر می تواند برای منابع آبی یک آسیب جدی به شمار آید، به ایرنا گفت: اینکه فکر کنیم کشاورزی به تنهایی از بین برنده منابع آبی است، تصور درستی نیست؛ زیرا مصرف آب در بخش کشاورزی یک رویه معمول است.
محمد حسین شریعتمدار افزود: حال این سوال پیش می آید با شرایط کنونی کم آبی در کشور چه برنامه ای باید ارائه کنیم تا این بحران کنترل شود. برای پاسخ به این پرسش لازم است که مصرف بهینه آب در بخش کشاورزی مورد توجه قرار گیرد و این مصرف باید با افزایش بهره وری آب همراه باشد.
وی افزود: در فرمول بهره وری آب میزان تولید بر میزان آب مصرفی تقسیم می شود. براین اساس در شرایط کنونی بهره وری آب در دنیا ۷ر۱ است که به ازای هر متر مکعب آب ۷ر۱ کیلوگرم محصول برداشت می شود. اینکه ادعا کنیم برنامه ای برای افزایش میزان بهره وری آب نداشتیم، حرف درستی نیست زیرا در چهار سال گذشته وزارت جهاد کشاورزی و دستگاه های مسئول توانستند با برنامه های متعدد، میزان بهره وری آب در بخش کشاورزی از کمتر یک به ۲۵ر۱ برسانند.
مشاور وزیر جهاد کشاورزی گفت: در این دوران میزان تولید محصول کشور به ازای هر لیتر آب از کمتر از یک کیلوگرم به یک کیلو و ۲۵۰ گرم رسیده است. بنابراین لازمه جلوگیری از بحران آب، بالا بردن میزان بهره وری است که موجب می شود مصرف آب کاهش یابد.
به گفته وی، اگر این روند افزایش بهره وری ادامه پیدا کند، نگرانی در زمینه اقتصاد کشاورزی، محیط زیست و راندمان آب برطرف خواهد شد. اما اگر نتوانیم چنین روندی را ادامه دهیم مشکلات حوزه آب در پایان این برنامه بیش از الان خواهد شد.
شریعتمدار درباره اینکه با صرفه جویی ۲۲ میلیارد متر مکعب آب در طول پنج سال آیا می توان بر بحران کم آبی در کشور غلبه کرد؟ گفت: اینکه به طور کامل از بحران پیشگیری شود بستگی به متغیرهای فراوانی دارد، اما آنچه که وزارت نیرو از بخش کشاورزی درخواست کرده صرفه جویی ۱۱ میلیارد مترمکعب آب در پایان برنامه ششم توسعه است. با این شرایط و در صورت ادامه بهروری آب با نرخ ۱ر۶ درصدی می توانیم
دو برابر تقاضای وزارت نیرو صرفه جویی داشته باشیم. البته این شرایط امکان پذیر است و می توانیم در مسیر این صرفه جویی گام برداریم.