روز سهشنبه، ٧ آذر (٢٨ نوامبر)، پاپ فرانسیس، رهبر کلیسای کاتولیک که به میانمار (برمه) سفر کرده است، با آنگسان سوچی، رهبر دولت این کشور ملاقات کرد. . همزمان، شورای شهر آکسفورد در بریتانیا عنوان شهروندی افتخاری را از رهبر دولت برمه پس گرفته است.
با توجه به شرایط کنونی میانمار، ملاقات با آنگسان سوچی بخشی مهم از سفر پاپ به میانمار محسوب میشود و به گفته منابع نزدیک به پاپ، او در گفتگو با آنگسان سوچی بدون اشاره مستقیم به وضعیت مسلمانان روهینگیا، از دولت و مردم میانمار خواست تا "حقوق، آزادی و هویت تمامی اقلیتهای ساکن کشورشان را ترویج کنند." رهبر دولت برمه نیز ضمن تایید وجود بحران و تنش در ایالت راخین، محل اصلی سکونت اقلیت مسلمانان روهینگیا، وعده داد که حقوق و امنیت آنان را حفظ کند.
این ملاقات در شهر نایپیاداو، پایتخت میانمار و در حالی صورت گرفت که آنگسان سوچی، که در گذشته به خاطر مبارزه سیاسی علیه حکومت استبدادی در کشورش جایزه صلح نوبل را دریافت کرده و از حمایت جهانی برخوردار بود، به دلیل عدم قاطعیت در پایان دادن به خشونت علیه مسلمانان و حفاظت از حقوق آنان مورد انتقاد شدید مدافعان حقوق بشر قرار گرفته است.
درمقابل مدافعان رهبر دولت میانمار گفتهاند که با توجه به اینکه نظامیان همچنان قدرتی مهم در صحنه سیاست میانمار هستند، وی قدرت جلوگیری از اقدامات ارتش را ندارد و ممکن است انتقاد مستقیم از نظامیان روند بازگشت دموکراسی به این کشور را به مخاطره اندازد.
در پایان این ملاقات، پاپ در جمع دیپلماتهای خارجی و با حضور آنگسان سوچی سخنرانی کرد و بر اصل آزادی و تساوی حقوق همه افراد بدون توجه به مذهب، نژاد و ملیت آنان و تقویت اصل مداراگری در تمامی جوامع تاکید نهاد. وی سرکوب مردم به خاطر اعتقادات یا قومیت آنان را مذموم دانست.
+ معاون رئیس جمهوری میانمار: نگران ادامه فرار اقلیت روهینگیا هستیم
+ نطق سوچی در مورد بحران روهینگیا با انتقاد روبرو شد
+ آنگسان سوچی: قانون شکنان و ناقضان حقوق بشر مجازات خواهند شد
حق نشر عکس Ar Image caption پاپ در سخنران در جمع دیپلماتها بر لزوم مداراگری در تمامی کشورهای جهان تاکید نهاد و برای صلح و دوستی ملتها دعا کردروز گذشته، ژنرال مینانوگ هلینگ، فرمانده کل ارتش میانمار برای ملاقاتی تشریفاتی به دیدار پاپ رفت. سازمان ملل، ایالات متحده و نهادهای مدافع حقوق بشر ارتش برمه را مسئول اصلی بدرفتاری و سرکوب مسلمانان روهینگیا دانسته و نطامیان را به شدت محکوم کردهاند. ایالات متحده که در پی تحولات سیاسی در میانمار و برگزاری انتخابات پارلمانی آزاد به تحریم اقتصادی این کشور پایان داده بود، در واکنش به اقدامات ارتش علیه مسلمانان روهینگیا، ارتباط و کمک خود را به آن قطع کرده است.
با وجود آوارگی بیش از ششصد هزار تن از مسلمانان در نتیجه عملیات نظامی در روهینگیا، فرمانده ارتش میانمار مسئولیت نظامیان در این زمینه را تکذیب کرده و گفته است که عملیات نیروهای نظامی تنها علیه شورشیان مسلح به اجرا گذاشته شده است. ژنرال هلینگ در ملاقات با پاپ به او گفت که در میانمار "هیچ نوع تبعیضی وجود ندارد" و افزود که هدف ارتش "حفظ صلح و ثبات کشور است."
حق نشر عکس Getty Images Image caption وضعیت اقلیت مسلمانان روهینگیا و آوارگی آنها از جمله موضوعاتی است که در ملاقات پاپ و رهبر دولت برمه مطرح خواهد شداز زمان آغاز بحران کنونی، پاپ بارها در مورد وضعیت مسلمانان روهینگیا ابراز نگرانی کرده و از "برادران و خواهران روهینگیایی" خود حمایت به عمل آورده است. با اینهمه، برای پاپ به عنوان میهمان میانمار، مطرح کردن این موضوع در داخل آن کشور، که اکثر جمعیت آن را بودائیان تشکیل میدهند، چندان آسان نخواهد بود.
براساس قوانینی که در زمان حکومت نظامیان تدوین شد، مسلمانان روهینگیا از جمله اقوام تشکیل دهنده ملت میانمار محسوب نمیشوند و از بسیاری از خدمات دولتی و منافع شهروندی محروم هستند. سازمان ملل این اقلیت را "بزرگترین جمعیت بدون شهروندی" در جهان توصیف کرده است.
بودائیان تندرو در میانمار با ادعای اینکه مسلمانان روهینگیا از خارج به این کشور مهاجرت کرده و از ساکنان قدیمی این سرزمین نیستند، همواره خواستار اخراج و بازگرداندن آنها به "کشورشان" بودهاند. به همین علت نیز عملیات ارتش و آوارگی چند صدهزار مسلمان روهینگیایی در بنگلادش بدون برخورداری از حمایت عمومی به خصوص از سوی بودائیان تندرو نبوده است.
حق نشر عکس EPA Image caption پاپ در سفر به کشور عمدتا بودایی میانمار از استقبال گسترده مردم برخوردار شده استاوایل صبح سهشنبه، پاپ در مراسم مذهبی با حضور ادیان مختلف - مسیحیان، بودائیان، مسلمانان و یهودیان - در شهر یانگون شرکت کرد و سپس برای دیدار با خانم آنگسان سوچی در بعد از ظهر با هواپیما عازم پایتخت شد.
به گزارش منابع خبری، تا کنون برنامه دیدار پاپ از میانمار به خوبی انجام شده و رهبر کلیسای کاتولیک با استقبال گرم مردم این کشور بودایی مذهب مواجه بوده است. هدف رسمی پاپ از این سفر دیدار با کاتولیکهای میانمار است که کمتر از یک درصد از جمعیت ٥١ میلیونی این کشور را تشکیل میدهند. قرار است روز چهارشنبه، پاپ در مراسم دعا در فضای باز در یانگون شرکت کند.
چند روز قبل از سفر پاپ، دولتهای میانمار و بنگلادش توافقی را برای آغاز بازگشت آوارگان روهینگیا به میانمار امضا کردند اما جزئیات این توافق، از جمله وضعیت آوارگان پس از بازگشت از لحاظ امنیت و امکان فعالیت اقتصادی مشخص منتشر نشده است. قرار است پاپ روز پنجشنبه از میانمار به بنگلادش سفر کند.
حق نشر عکس Getty Images Image caption رویکرد آنگسان سوچی نسبت به وضعیت مسلمانان روهینگیا باعث انتقاد جهانی از او شده استسلب عنوان شهروندی افتخاری
درخبری دیگر در همین زمینه، شورای شهر آکسفورد در بریتانیا رسما به سلب عنوان شهروندی افتخاری از آنگسان سوچی رای داده است. این عنوان در سال ١٩٧٧ به خاطر مبارزه پیگیر با استبداد به وی داده شده بود اما در ماه اکتیر، شورای این شهر به دلیل عدم قاطعیت رئیس دولت میانمار در جلوگیری از سرکوب مسلمانان روهینگیا به سلب این عنوان رای داد.
آنگ سانسوچی فارغ التحصیل رشته فلسفه، اقتصاد و علوم سیاسی از دانشگاه آکسفورد است.
میانمار که تا سال ۱۹۸۹ برمه نام داشت، زمانی مستعمره بریتانیا بود و در سال ۱۹۴۸ استقلال خود را به دست آورد. در سال ارتش برمه با کودتایی در سال ١٩٦٢ قدرت را در در دست گرفت و در دهههای بعد، به طور مستقیم یا غیرمستقیم اداره امور این کشور را در دست داشت. سرانجام در سال ٢٠١١ میلادی، در حالی که این کشور با فشار و تحریم خارجی مواجه بود، اصلاحاتی را به اجرا گذاشت که سرانجام به برگزاری انتخابات پارلمانی آزاد سال ٢٠١٥ و پیروزی حزب اتحاد ملی برای دموکراسی به رهبری آنگ سان سوچی و تشکیل دولت غیرنظامی به رهبری او منجر شد.
از زمان قدرت گرفتن نظامیان در برمه در سال ١٩٦٢، جمعیت روهینگیا تحت فشار قرار گرفت و سرانجام در سال ١٩٨٢، دولت نظامی با تصویب قانون جدید تابعیت، این قوم را غیربرمهای اعلام و شهروندی آنان را سلب کرد. در نتیجه، مردم روهینگیا در میانمار، که سازمان ملل آنان را بزرگترین جمعیت بدون ملیت در جهان دانسته، از دسترسی به بسیاری از خدمات اجتماعی در این کشور محروم هستند.
ایالت راخین با شورش مسلحانه گروههای تندرو راهینگا و همچنین درگیری قومی بین مسلمانان راهینگیا و بوداییها مواجه بوده که گاه به گاه خشونت و خونریزی به همراه داشته است.
پاپ خواستار ترویج اصل رعایت حقوق اقلیتها شد و سوچی وعده داد از حقوق همه مردم میانمار به یکسان حمایت کند