شرق: رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی دیروز در حال توییتکردن درباره هزینه مؤسسات مرتبط به خود بود که به علت غلط املائی ناگزیر از حذف یکی از توییتهایش شد. غلامعلی حدادعادل در توییت جایگزینی نوشت: «در توییت قبلی غلط املایی وجود داشت که پس از تذکر شما دوستان، آن را اصلاح کردم. باید «شکرگزار» این دقت نظر و اهتمام شما به زبان فارسی بود». حدادعادل کلمه «شکرگزار» را به صورت «شکرگذار» نوشته بود.
اختصاص بودجه به برخی نهادهای خاص در این یکی، دو سال اخیر اماواگرهای زیادی را موجب شده است. بسیاری از این مؤسسات زیر نظر دولت نیستند و نحوه هزینهکرد و نظارت بر بودجه مالی آنها مشخص نیست. بنیاد سعدی و فرهنگستان زبان و ادب فارسی ازجمله آنهاست که زیر نظر غلامعلی حدادعادل اداره میشوند. حدادعادل چند روز پیش در واکنش به بودجه برخی مؤسسات فرهنگی، آموزشی که زیر نظر دولت نیستند و نحوه نظارت بر آنها توضیح داده بود. دیروز هم درباره هزینه بنیاد سعدی و فرهنگستان زبان و ادب فارسی نوشت: «مجبورم چند نکته پیرامون مؤسساتی که بنده در آنها هستم؛ اما پیش از آن باید بابت نعمت جریان گردش آزاد اطلاعات در کشور شکرگزار بود هرچند هنوز بسیار جای کار دارد. بر اساس برنامه کلان فرهنگستان سالانه پنج هزار واژه را در ۷۰ گروه داخلی و ۳۰ گروه خارجی معادلیابی میکنیم اما امروزه بدلیل کملطفیها فقط دو هزارو ۵۰۰ واژه در حدود ۳۰ گروه داخلی معادلیابی میشود. تعجب میکنم این ۲۷۶ عدد از کجا و به چه منظور در بودجه 97 خلق شده است. سازمان برنامهوبودجه 13 سرفصل کاری فرهنگستان زبان و ادب فارسی را به چهار سرفصل تقلیل داده است و بودجه بخش مهمی از آن را در سرفصل واژهگزینی منظور کرده است. بودجه بنیاد سعدی که وظیفه گسترش زبان فارسی در جهان را دارد به تومان نیست و نوسانات دلار و بازار ارز باعث میشود این بنیاد هم شناور در این نوسانات باشد».
سال گذشته گفته شده بود که فرهنگستان در سال، ۲۶۱ واژه تصویب کرده و برای تصویب هر واژه ۱۱میلیون و ۴۰۰هزار تومان هزینه کرده است. امسال گفته شد که برای تصویب هر واژه 12میلیون تومان هزینه شده است. غلامعلی حدادعادل هفته پیش به این اعتراضات واکنش نشان داده و گفته بود: «مؤسساتی که بنده در آنها هستم جایگاههای قانونی دارند و بودجههای آنها هم بعد از بررسیهای کارشناسی از سوی دولت و سازمان برنامهوبودجه تقدیم مجلس شده است؛ مثلا مبلغی که برای گسترش زبان فارسی در جهان اختصاص یافته در سالهای گذشته نیز در بودجه دولت وجود داشته است، اما حالا تحت عنوان بنیاد سعدی هزینه میشود. در فرهنگستان 5.3 میلیارد برای واژهگزینی اختصاص دادهاند و واژههای مصوب ۲۷۶ واژه ذکر شده، درحالیکه تعداد واژههای بررسیشده چندینهزار واژه است که سه هزار واژه به تصویب نهایی میرسد و این آمار غلطی است که برای هر واژه ۱۲میلیون تومان ذکر میشود».
سال گذشته رقمی حدود هفتمیلیاردتومان از ردیف بودجه جاری کشور به بنیاد سعدی تعلق گرفت. حدادعادل همان زمان به «شرق» گفت: «هفتمیلیارد که هیچ، ٧٠ میلیارد هم اگر ما برای آموزش زبان فارسی در جهان بگذاریم، کم است». او در پاسخ به نحوه هزینهکرد و نظارت بر هزینههای بنیاد سعدی گفته بود: «من به شما جواب میدهم. هر سؤالی که شما داشته باشید من عهدهدار پاسخگویی هستم و تا دینار آخر پولی را که داده شده است به شما میگویم و حساب پس میدهم».
غلامعلی حدادعادل:
بودجه بنیاد سعدی به دلار است
صاحبخبر -