بریتانیا برای دور دوم مذاکرات خروج از اتحادیه اروپا با ۲۷ کشور عضو این اتحادیه هفته سرنوشتسازی را در پیش رو دارد.
ترزا می، نخست وزیر بریتانیا امروز دوشنبه در بروکسل، پایتخت بلژیک با ژان کلود یونکر، رئیس کمیسیون اروپا و میشل بارنیه، مسئول مذاکرات برکسیت دیدار میکند. قرار است طرفین در جریان ناهار کاری در مورد مشکل مرز ایرلند، هزینههای برکسیت و وضعیت اتباع اتحادیه مقیم بریتانیا گفتگو کنند.
تاریخ گفتگو از ماهها پیش از سوی اتحادیه اروپا تعیین و اعلام شده بود، اما ده روز پیش به درخواست بریتانیا به تعویق افتاد و به امروز ۱۳ آذر (۴ دسامبر) موکول شد. با این حال طرفین برای آمادهسازی گفتگوها در این تاریخ حتی در تعطیلات آخر هفته هم کار کردند.
اگر پیشرفت کافی در این مذاکرات حاصل شود، آن گاه کشورهای عضو اتحادیه خواهند توانست در جلسه نشست شورای اروپا در تاریخ ۱۴ و ۱۵ دسامبر (۲۳ و ۲۴ آذر) تصمیم بگیرند که مذاکرات برای آینده روابط بریتانیا و اتحادیه را آغاز کنند. دولت بریتانیا به شدت خواهان حفظ این روابط و پیوندهای خود با اتحادیه اروپاست.
به نظر میرسد خانم می بعد از روزها مذاکره فشرده با ۲۷ کشور اروپایی و نیز با رهبران حزب خود شرایط کلی اروپا را که از همان آغاز مطرح شده بود، پذیرفته باشد. اما گفتگوهای او با مقامهای اروپا در عین حال با موانع سختی هم روبروست. هزینه ۵۰ میلیارد یورویی برکسیت که اتحادیه اروپا از بریتانیا طلب میکند، نخستین مانع جدی این گفتگوهاست، اما در مورد مرز بین ایرلند شمالی و جنوبی نیز هنوز مشکلات جدی وجود دارد. دولت ایرلند جنوبی که عضو اتحادیه اروپاست میگوید نیاز به تضمینهایی برای ساخته نشدن مجدد مرز با همسایه شمالی خود دارد.
در مورد مانع جدی دیگر یعنی اقامت اتباع اروپایی در بریتانیا باید گفت که هنوز هیچ نشانهای از تفاهم برای برطرف شدن این مشکل دیده نشده است. پیشنهاد اتحادیه اروپا آن است که وضعیت سه میلیون تبعه اروپایی که هم اکنون در بریتانیا اقامت دارند، تحت اختیار دیوان عدالت اروپا قرار بگیرد. اما برخی مسئولان بریتانیایی که در گفتگوهای برکسیت موضع سختتری دارند، میگویند که تصمیمات دیوان عدالت اروپا از سال ۲۰۱۹ به بعد دیگر در بریتانیا معتبر نخواهد بود و بنابراین ترزا می تا زمان مشخص شدن این وضعیت نباید هزینه برکسیت را به اروپا بپردازد.