شناسهٔ خبر: 23073868 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: بی‌بی‌سی فارسی | لینک خبر

جمعیت 'تصمیم ریاست جمهوری' در مورد والی بلخ را علیه امنیت افغانستان خواند

حزب جمعیت اسلامی افغانستان بدون اشاره یا یاد‌آوری از استعفا، "تصمیم ریاست جمهوری در مورد عطا محمد نور، والی بلخ" را اقدامی "عجولانه، غیرمسئولانه، مخالف ثبات و امنیت افغانستان و اصول موافقتنامه حکومت وحدت ملی" خوانده است.

صاحب‌خبر -
عطامحمد نور حق نشر عکس ATTA MOHAMMAD NOOR/FB

حزب جمعیت اسلامی افغانستان بدون اشاره یا یاد‌آوری از استعفا، "تصمیم ریاست جمهوری در مورد عطا محمد نور، والی بلخ" را اقدامی "عجولانه، غیرمسئولانه، مخالف ثبات و امنیت افغانستان و اصول موافقتنامه حکومت وحدت ملی" خوانده است.

این حزب با نشر اعلامیه‌ای گفته است که این تصمیم را شدیدا محکوم می‌کند.

جمعیت اسلامی افغانستان گفته پس از بازگشت صلاح الدین ربانی، رئیس این حزب که اکنون در سفر رسمی است و حضور برخی دیگر از اعضای شورای رهبری این حزب در کابل، موضع خود را به صورت مشخص در این مورد اعلام خواهد کرد.

ارگ ریاست جمهوری افغانستان صبح امروز (دوشنبه، ۲۷ قوس/آذر) اعلام کرد که محمد اشرف‌ غنی، رئیس جمهوری افغانستان، "استعفای عطامحمد نور، والی بلخ" را تایید کرده است.

در خبرنامه ارگ که به رسانه‌ها فرستاده شد، آمده که این استعفا چندی قبل صورت گرفته بود.

ارگ ریاست جمهوری گفته محمد داوود به حیث والی جدید بلخ تعیین شده است.

یک منبع به بی‌بی‌سی گفت که این استعفا مربوط به یک سال پیش زمان آغاز گفت‌وگوها میان آقای غنی و آقای نور است که "برای اعتمادسازی این روند صورت گرفته بود" و مشروط به نتایج به گفت‌وگوها میان دو طرف بوده.

این گفت‌وگوها پس از تیرگی روابط آقای نور با عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی افغانستان آغاز شد و گفته شد که آقای نور به نمایندگی از حزب جمعیت برای به دست آوردن آنچه که آقای عبدالله به نمایندگی آنها در حکومت نتوانسته بود به دست بیاورد، آغاز شده. این گفت‌وگوها بدون نتیجه خاص پایان یافت.

ضیا شهریار - بی‌بی‌سی

واکنش حزب جمعیت به "تایید استعفای" عطا محمد نور، والی بلخ و رئیس اجرایی این حزب از سوی اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان نشان می دهد که این حزب تا کنون در مورد تصمیم نهایی‌اش در این مورد مطمین نیست.

در خبرنامه کوتاهی منتشر شده از جانب این حزب، بدون اشاره یا یادآوری استعفای آقای نور، این تصمیم رئیس جمهوری محکوم شده و تصمیم نهایی به بازگشت صلاح الدین ربانی، رئیس حزب جمعیت و وزیر خارجه افغانستان موکول شده است.

پیش از این سخنگوی این حزب گفته بود جمعیت مخالف برکناری آقای نور از بلخ است و اگر رئیس جمهوری بدون در نظرگرفتن شرایط آقای نور، او را از بلخ برکنار کند، جمعیت با دولت وحدت ملی مقاطعه سیاسی خواهد کرد.

جمعیت یکی از طرف‌های اصلی تشکیل‌دهنده دولت وحدت ملی است.

عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی افغانستان که از اعضای ارشد حزب جمعیت است، تا حال در این مورد ابراز نظری نکرده است.

بلخ از ولایت‌های کلیدی در شمال افغانستان است و در ۱۵ سال گذشته از امنیت نسبی برخوردار بوده و شاهد پیشرفت‌های اقتصادی بوده است.

شماری نگران هستند که کنار رفتن آقای نور از این ولایت موجب گسترش ناامنی و نفوذ مخالفان مسلح دولت در این ولایت و دیگر ولایات شمالی افغانستان شود.

آقای نور در انتخابات ریاست جمهوری گذشته مهمترین حامی و متحد آقای عبدالله و یکی از جدی‌ترین مخالفان رئیس جمهور اشرف غنی به شمار می‌رفت.

حق نشر عکس Arg
Image caption آقای نور به نمایندگی از حزب جمعیت یک سال پیش گفت‌وگوهایی را با حکومت آغاز کرده بود

خبر تایید شدن استفعای آقای نور در حالی منتشر می‌شود که در چند روز گذشته، بحث برکناری یا کناره‌گیری او داغ شده بود.

گزارش‌ها حاکی از آن بود که رهبران دولت وحدت ملی، اشرف غنی و عبدالله عبدالله هردو خواهان کناره‌گیری آقای نور از ولایت بلخ هستند.

آقای نور حدود پانزده سال می‌شود که به عنوان والی بلخ کار می‌کند. ولایت بلخ در شمال افغانستان به دلایل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی اهمیت دارد و پایگاه اجتماعی آقای نور است.

حق نشر عکس Idlg
Image caption آقای داوود از سوی حکومت به عنوان والی جدید بلخ تعیین شده است

او رئیس اجرایی حزب جمعیت اسلامی نیز است. این حزب در ساختار قدرت دولتی سهم برجسته‌ای دارد. آقای عبدالله هم از اعضای این حزب است. غیر از وزیر خارجه، شماری دیگر از مقام‌های ارشد دولتی هم از اعضای جمعیت اسلامی هستند.

حزب جمعیت دو روز پیش گفته بود که در صورت برکناری آقای نور با دولت وحدت ملی "مقاطعه سیاسی" (قطع رابطه سیاسی) خواهد کرد.

آقای نور هم قبلا گفته بود که او برای کنار رفتن از ولایت بلخ شرایطی دارد و اگر شرایطش پذیرفته نشود، از ولایت بلخ کنار نخواهد رفت.

محمد داوود، والی جدید بلخ

در خبرنامه اداره ارگان‌های محل آمده است که آقای داوود آموزش متوسطه خود را در بلخ به پایان رسانده و تحصیلات عالی‌اش را در رشته مهندسی تحقیقات نفت و گاز در انگلستان ادامه داده است.

او پیش از این در بخش تحقیقات نفت و گاز در وزارت معادن افغانستان و ریاست امنیت فرماندهی پلیس بلخ کار کرده است.

گفته می‌شود که او نیز از اعضای حزب جمعیت اسلامی افغانستان است.