شناسهٔ خبر: 23046279 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: رادیو بین‌المللی فرانسه | لینک خبر

موج انتقادهای مردمی به افزایش بودجه حوزه علمیه و نهادهای مذهبی ایران

در حالی که بودجه پیشنهادی دولت دوازدهم برای سال ١۳۹۷ فقط با ۷‚۳ درصد افزایش با قیمت های جاری نسبت به سال ١۳۹۶ در عمل یک بودجه انقباضی است و بندهای اصلی آن که مستقیماً با معیشت مردم، فرهنگ مردم و آینده اقتصادی این کشور بستگی دارند، کاهش یافته اند، اما نهادها و مؤسسه‌های مذهبی یا مورد مناقشه، سهم بزرگ خود از بودجه عمومی را کماکان حفظ کرده و یا افزایش داده‌اند. در حالی که در بودجه پیشنهادی دولت برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که وظیفه مهم توسعه و اعتلای فرهنگ را در سطح کل جامعه ایران به عهده دارد، فقط ۸۰۰ میلیارد تومان بودجه پیشنهاد شده است، بودجه مرکز حوزه علمیه قم از مرز ۸۹۶ میلیارد تومان گذر می کند. این تناقض ها که همواره در کشور وجود داشته اند، این روزها پرسش های زیادی را نزد افکار عمومی در ایران به وجود آورده است.

صاحب‌خبر -

در چنین شرایطی، روزنامه جمهوری اسلامی سرمقاله انتقادی امروز خود را به این موضوع اختصاص داده است و خواستار قطع بودجه حوزه علمیه و دیگر نهادهای مشابه در کشور شده است.

روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله امروز خود می نویسد:" ... از سال‌ها قبل همواره می‌پرسيدند و می‌پرسيديم که چرا روحانيت را با وصل کردن به بودجه دولتی وابسته می‌کنيد؟ ولی پاسخي نمی‌شنيديم و يا پاسخ‌ها قانع‌کننده نبودند. حالا که ماجرا از طريق رسانه‌ها به افکار عمومی کشيده شده، بايد فکری اساسی برای اين موضوع کرد و نمی‌توان بي‌تفاوت از کنار آن گذشت.

در سرمقاله امروز این روزنامه، آمده است که عدم وابستگی روحانیون به بودجه دولتی به معنای استقلال روحانیت در کشور و در نتیجه انتقادهای سازنده از دولت برای اصلاح أمور است. روزنامه جمهوری اسلامی می نویسد: در در حوزه علميه قم، مراجع تقليدی بودند که معتقد به استقلال روحانيت بودند و گرفتن بودجه از دولت را بشدت نهی مي‌کردند. هم‌اکنون نيز بعضی از مراجع تقليد بر اين نکته تأکيد می‌کنند که حوزه علميه و روحانيت نبايد از بودجه‌های دولتی استفاده کنند. مبنای آنان همواره اين بود و اکنون نيز همين است که روحانيت از آغاز موجوديت خود، متکی به وجوه شرعيه‌ای بود که مردم می‌دادند و همين ارتباط اعتقادی مردم با روحانيت بود که موجب شد اين نهاد، مستقل، کارآمد و سالم بماند و در مقاطع حساس بتواند در برابر انحرافات حکومتي بايستد و به رسالت دينی و مردمی خود به درستی عمل کند.

روزنامه جمهوری اسلامی می نویسد: که اين مبنا امروز هم بايد محور و اساس و معيار تأمين هزينه‌های حوزه‌های علميه و روحانيت باشد تا آنان بتواند مستقل و قدرتمند باقی بمانند...اگر مي‌خواهيم انقلاب اسلامی استمرار داشته باشد و نظام جمهوری اسلامی پايدار بماند، بايد روحانيت را با همان ويژگی‌ها حفظ کنيم. روحانيت بايد مستقل باشد و برای حفظ استقلال خود نبايد به بودجه دولتی وابسته باشد.

این روزنامه در ادامه سرمقاله خود به وجود نهادهایی اشاره می کند که از بودجه عمومی کشور ارتزاق می کنند و وجود آنها نه تنها لازم نیست، بلکه برای جامعه حتی مضر نیز هستند: "...در قم و تهران و بعضی شهرهای ديگر مراکزی به بهانه کارهای فرهنگی بودجه‌هائی از دولت می‌گيرند که به هيچ وجه استحقاق آن را ندارند. اين مراکز اگر نباشند و هيچ کاري انجام ندهند، هيچ اتفاقی نخواهد افتاد. حتی مي‌توانيم قاطعانه بگوئيم وجود بعضی از اين مراکز، مشکلاتی ايجاد می‌کند و نبود آنها بهتر است. اين بودجه‌های کلان ده‌ها و صدها ميليارد تومانی به جای اين مراکز اگر صرف فقرائی شود که شب‌ها با شکم گرسنه می‌خوابند، فرهنگ اين کشور اصلاح خواهد شد."

یادآور می شویم که وجود چنین بودجه هایی در شرایطی است که دولت در لایحه بودجه ۹۷ "عملا پیشنهاد حذف یارانه بیش از ۳۰ میلیون نفر را داده است". بودجه فرهنگ و آموزش و پروورش در کشور روندی کند و بطئی دارد. بودجه ورزش که سلامت جان و جسم جوانان ما مستقیماً ارتباط دارد، در کشور کاهش می یابد. بودجه های عمرانی که باید زمینه های تحقق اشتغال را در کشور ایجاد کنند، به شدت کاهش یافته است و سفره مردم به نسبت سال های گذشته کوچک تر شده است. در چنین شرایطی پرداخت چنین هزینه هایی هیچگونه توجیه مذهبی ملی و مردمی ندارد.

در زیر بودجه پیش‌بینی‌شده برای برخی از نهادهای مذهبی کشور برای سال ١۳۹۷ به شرح زیر است:

مرکز حوزه علمیه قم ۸۹۶ میلیارد تومان،

دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم ۱۳۴ میلیارد تومان،

موسسه مذهبی "جامعه المصطفی العلمیه" (نهادی برای اشاعه اسلام شیعه در سایر کشورها) ۳۰۵ میلیارد تومان،

"مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی" وابسته به محمدتقی مصباح یزدی ۶ / ۲۸ میلیارد تومان،

"دایره‌المعارف فقه اسلامی" ۰۳۸ / ۵ میلیارد تومان،

"مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی" زیر نظر حسن خمینی ۷ / ۵ میلیارد تومان

بودجه سازمان اوقاف و امور خیریه ۴۰۰ میلیارد تومان،

بودجه نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه‌ها با افزایشی بیش از ۱۸ میلیارد تومان، از ۱۲۴ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان در سال ۹۶ به ۱۴۲ میلیارد و ۷۲۰ هزار تومان در سال ۹۷ رسانده است.