جیمز متیس، وزیر دفاع ایالات متحده آمریکا گفت که مقابله با ایران را نه از راه نظامی بلکه از طریق «تلاشهای دیپلماتیک» پیگیری خواهد کرد.
این سخنان آقای متیس دور روز پس از آن ایراد شد که نیکی هیلی، سفیر ایالات متحده آمریکا در سازمان ملل متحد پنجشنبه ۲۳ آذر (۱۵ دسامبر) ادعا کرد که آمریکا به «شواهد غیرقابل انکاری» در زمینه فراهم سازی موشک و دیگر تسلیحات جنگی به شورشیان حوثی دست یافته است. ایران این اتهام را به شدت رد کرده است.
بیشتر بخوانید: ابهامات دربارۀ ادعای آمریکا در قبال موشکهای حوثیها
آقای متیس روز جمعه ۲۴ آذر (۱۵ دسامبر) به خبرنگاران حاضر در پنتاگون گفت این مدارک سبب واکنش نظامی علیه ایران نخواهد شد.
وی در این باره گفت: «در حال حاضر اقدام نظامی صورت نخواهد گرفت. به همین دلیل خانم هیلی آنجا [پایگاه نظامی آمریکایی] حضور داشت و نه یکی از ژنرالهای ما.»
وی همچنین افزود: «ارائه مدارک توسط خانم هیلی بخشی از تلاشهای دیپلماتیک ما برای حل مشکلات ما با ایران بود.»
جیمز متیس با تاکید بر این مساله که ردپای ایران در آشفتگیهای منطقه وجود دارد، این کشور را را به دلیل حمایت از بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه و حزب الله لبنان محکوم کرد.
به گفته مقامات واشنگتن و ریاض موشکی که شورشیان حوثی در ۴ نوامبر با آن به فرودگاه بینالمللی ریاض حمله کردهاند، از موشکهای بالستیک ساخت ایران بوده است.
کارشناسان سازمان ملل متحد نیز با بررسی قطعات باقی ماندۀ موشکها پس از این حملات اعلام کردند این موشکها شبیه به موشک «قیام۱» ساخت ایران است؛ با این وجود در گزارش این هیات کارشناسی آمده است که در ساخت این موشک «قطعهای ساخت آمریکا» نیز دیده میشود و بر این اساس «هیچ سند و مدرک قاطعی دربارۀ منبع تولید این موشک وجود ندارد».
این گزارش در حالی از سوی ایالات متحده ارائه شد که آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد در گزارش اخیر خود دربارۀ ایران، اعلام کرد که به هیچ نتیجه قطعی که ادعای عربستان سعودی و آمریکا را ثابت کند دست نیافته است.