به گزارش ایرنا، قیمت پرتقال تامسون که از اوایل آذرماه باغداران سخت مشغول برداشت و شاهد عرضه فراوان آن در بازارهستیم درهر کیلوگرم سر درخت به صورت یکجا 700تا 800 تومان ، در بازار دست فروشها 900 تا هزار تومان و در فروشگاهها نیز هزار و 500 تا 2 هزار تومان عرضه میشود.
به گفته باغداران همین پرتقال و نارنگیهای نارنجی رنگ و خوشمزه که اینک دلالان برای بزخری حتی به آن نگاه هم نمیکنند در یک گردش چند هفته ای و دست به دست شدن مداوم در اوایل بهمن و اسفندماه به کیلویی تا 4 هزار تومان میرسد اما باغدار در فصل تولید به یک چهارم این قیمت هم راضی است.
براساس آمارهای رسمی، در مازندران افزون بر 110 هزار هکتار باغ مرکبات وجود دارد که به صورت میانگین بسته به شرایط آب و هوایی سالانه حدود 2.5 میلیون تن محصول از آنها برداشت و روانه بازار میشود.
از این میزان حدود یک میلیون و 700هزار تن پرتقال تامسون و بقیه نارنگی و دیگر مرکبات است که 70درصد مناسب برای تازه خوری است و قابلیت اب گیری ندارد.
دلالان چیدن پرتقال را نیز برعهده باغدار گذشتند
یک باغدار مازندرانی گفت : در سالهای گذشته دلالان محصول باغ را به صورت کلی میخریدند و خود نیز باآوردن کارگر ان را میچیدند ، اما امسال برخی ازاین دلالان هزینه برداشت مرکبات را به دوش باغدار گذاشتند.
اکبر جعفری افزود : دلال مرکبات درختان باغم را کیلویی 800 تومان قیمت گذاشته اما میگوید باید خود آن را برداشت کنید که با احتساب دستمزد هر کارگر به طور متوسط 60هزار تومان در روز در واقع قیمت پرتقال به کیلویی 700تومان کاهش مییابد .
وی با اشاره به اینکه محصول مرکبات امسال بسیار خوب و هوا نیز مناسب بوده است ، گفت : ما که از قیمتهای موجود راضی نیستم ولی ای کاش روشهایی تعبیه میشد تا مرکبات با همین قیمتها و سود معقولی به دست مصرف کننده برسد.
علی دژبان یکی از باغداران از روستای آقاملک بخش لاله آباد بابل که خود را صاحب نیم هکتار باغ مرکبات دانست گفت: هر ساله بازار مرکبات به دلیل وجود عرضه فراوان در فصل پاییز و با فعالیت چشم گیر واسطهها ،دستخوش تغییرات اساسی در قیمت و نحوه عرضه میشود.
وی با بیان اینکه باغداران پس از سه تا چهار سال سرمایه گذاری به مرحله تولید و فروش محصول میرسند، افزود: با توجه به ارزش زمین اگر محصولات مرکبات مورد حمایت و بازار آن ساماندهی نشود، ادامه فعالیت به صرفه نیست.
وی با بیان این نکته که متوسط درآمد امروز هر باغدار با فرض تولید حداکثری میانگین تولید 25تن در هکتار ، با قیمت سرباغ 800تومان درهر کیلو گرم 20میلیون تومان است که با احتساب هزینههای باغداری اصلا بصرفه نیست.
سلمان حبیبی یکی دیگر از باغداران منطقه بند پی شرقی بابل با بیان اینکه تغییر کشت از باغداری به زراعت از جمله برنج ، کلزا و علوفه بار دیگر مورد توجه کشاورزان این منطقه قرار گرفته است ، گفت: هر چند دغدغه کمبود آب برای کشاورزی برنجکاری جدی است ، اما در شرائط فعلی که عمده درختان مرکبات استان از رقم پرتقال تامسون است که صد درصد آن خاصیت تازه خوری دارد، مقرون به صرفه نیست.
وی افزود: اگر کارشناسان ، دست اندرکاران تصمیم گیران بخش کشاورزی ارقامهای متعددی را برای باغداری معرفی میکردند، امروز با اشباع یک رقم از مرکبات روبهرو نبودیم.
وی اضافه کرد: آمار صادرات 100 تا 200هزار تن مرکبات و خرید تضمینی و ذخیره 35تا 40 هزار تن پرتقال شب عید مرکبات در مقایسه با تولید بیش از 2 میلیون تن بسیار ناامید کننده است.
این باغدار گفت : درهمه دنیا با انجام تحقیقات و کشاورزی حرفه ای و مکانیزه در کمترین مساحت زمینهای کشاورزی در صدد بهره وری و افزایش تولید هستند ، اما در حالی که باغداران مازندران در زمینهای خرد و کوچک، کشاورزی غیر حرفه ای و سنتی برغم تلاشهای فراوان تولید میکنند اما بازار فروش ندارند.
وی افزود : کاهش قیمت مرکبات باعث شده تا برخی باغداران در یک نوسان مداوم دوباره به دنبال تبدیل باغ به برنجکاری هستند امری که در سالهای گذشته سرمایه برخی کشاورزان را به علت این تغییرات مداوم قیمتی از بین برده است . بر پایه آمار رسمی از جهاد کشاورزی مازندران سال گذشته حدود سه هزار هکتار از باغها و زمینهای بایر استان با تغییر کشت از باغ به زمین شالیزاری تبدیل شده است.
کارشناسان چه میگویند
کارشناسان کشاورزی در مازندران معتقدند کم تعداد بودن صنایع تبدیلی فراوری مرکبات ، مشخص نبودن وضعیت صادرات و فعالیت غیر حرفه ای باغداری و بی توجهی به انتخاب ارقام مناسب برای فرآوری از عمده مشکلات بخش باغداری مازندران است.به گفته آنان اگر باغداری با انجام فعالیتهای حرفه ای شامل هرس ، کودهی ، سم پاشی و مبارزه با آفات صورت بگیرد، به طور یقین با افزایش میانگین تولید مواجه و در نتیجه کاهش قیمت جبران میشود.بنابر آمار رسمی میانگین تولید در هکتار باغ مرکبات در مازندران 25تن است اما کشاورزان نمونه در استان با رعایت اصول علمی تا 90 تن در هکتار نیز محصول مرکبات برداشت کردند.
این کارشناسان میگویند مشکل دیگر در باغداری مازندران استفاده از یک محصول پرتقال تامسون است که حدود 70 درصد تولید استان را تشکیل میدهد و این محصول قابلیت آبگیری ندارد و تنها جنبه تازه خوری دارد.
کوچک و خرد بودن باغها، پیاده نشدن دانش کشاورزی در مزرعه، نداشتن الگوی کشت، باغداری سنتی ، ساماندهی نشدن بازار فروش و صادرات همگی باعث شده تا محصول تولیدی مرکبات مازندران برای کشاورز به صرفه نباشد یا در واقع به مفهوم دیگر گران تولید شود.
از سوی دیگر در سالهای دهه هفتاد بخشی از زمینهای دشت و جلگه مازندران به خاطر قیمتهای خوب مرکبات به باغهای مرکبات تبدیل شده که به گفته کارشناسان این اراضی مستعد باغداری نیستند و در نتیجه تولید به صرفه نباشد.
امید به بازار صادراتی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه به دنبال ایجاد بازار و فرصتهای جدید برای توزیع و فروش محصولات کشاورزی مازندران هستیم، گفت:بستههای تشویقی برای صادرات مرکبات تعریف شد.
دلاور حیدر پور با تاکید بر پایداری تولید و جلوگیری از ضرر و زیان تولیدکنندگان، خواستار تکمیل و توسعه زنجیرههای تولید برای کاهش فاصله تولید تا مصرف مرکبات و کیوی شد.
وی خطاب به کشاورزان توصیه کرد به هیچ عنوان باغداری در دشتها را ایجاد و یا توسعه ندهند و تاکید کارشناسی کشاورزی بر کشت محصولات زراعی در دشتها است.
وی با تاکید مجدد که امروزه باغها در دشتها بازده اقتصادی ندارند، گفت: کشاورزان میتوانند باغهای درجه سه خود را در دشتها از حالت باغ خارج کنند و به زراعت که درآمد خوبی دارد ،برگردانند.
رئیس اتاق بازرگانی مازندران نیز گفت که در این استان افزون بر 500 هزار تن تولید مازاد مرکبات وجود دارد که با صادرات میتوان بازار نابسامان مرکبات را تنظیم کرد و این برنامه نیاز به حمایت مالی تجار با پرداخت تسهیلات ارزان قیمت دارد.
عبدالله مهاجر افزود : تجار ما برای صادرات با مشکل مالی مواجهند و بازگشت سرمایه نیز به کندی انجام میشود و این روند قدرت ریسک کردن تجار ما را برای صادرات کاهش داده است.وی ادامه داد : دولت با پرداخت تسهیلات با نرخ سود پائین و بازپرداخت حداقل یک ساله ، میتواند توان مالی تجار را برای صادرات افزایش دهد و این کمک خوبی برای صادرکنندگان است تا بتوانند محصول مرکبات را صادر کنند.بر اساس آمار اتاق بازرگانی مازندران ، حدود هزار نفر در این استان کارت بازرگانی دارند و سال گذشته حدود 500 میلیون دلار کالا به خارج از کشور صادر کردند که میزان صادرات مرکبات کمتر از یک میلیون دلار بود.
بر اساس آمارهای رسمی 26 درصد از اشتغال مولد مازندران در اختیار بخش کشاورزی است و 50 درصد از این اشتغال این حوزه نیز مرتبط با باغداری بخصوص مرکبات است .
همچنین 10.5 درصد از ارزش افزوده بخش کشاورزی کشور مربوط به مازندران است و سالانه در این استان افزون بر 6 میلیون تن محصولات کشاورزی تولید میشود.
نظر شما