شناسهٔ خبر: 23021703 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: یورونیوز فارسی | لینک خبر

تلاش تازه کنگره برای اعمال نظارت و محدودیت بر فروش هواپیما به ایران

نمایندگان کنگره آمریکا با تصویب طرحی مقدمات نظارت و به تبع آن اعمال محدودیت بیشتر بر روند فروش هواپیمای مسافربری به ایران را فراهم کردند.

صاحب‌خبر -

نمایندگان کنگره آمریکا با تصویب طرحی مقدمات نظارت و به تبع آن اعمال محدودیت بیشتر بر روند فروش هواپیمای مسافربری به ایران را فراهم کردند.

این طرح که رای مثبت بیست و سه نماینده دمکرات را نیز به همراه داشته، وزارت خزانه داری آمریکا را موظف می کند تا کلیه اطلاعات مربوط به مفاد هر گونه قرارداد فروش هواپیما، منبع تامین مالی و پیشینه فعالیت های شرکت خریدار ایرانی را در قالب گزارشی در اختیار مجلس نمایندگان آمریکا قرار دهد.

نمایندگان جمهوری خواه کنگره با این توجیح که مصوبه یاد شده ممنوعیتی برای فروش هواپیما به ایران ایجاد نمی کند، هدف اصلی این طرح را تاکید بر شفاف سازی در خصوص نحوه فروش، حصول اطمینان از تامین مالی و نیز عدم مغایرت فعالیت های شرکت خریدار با مجوز های قانونی در آمریکا اعلام کرده اند.

این در حالیست که مخالفان تصویب این طرح آنرا گامی در جهت نادیده گرفتن تعهدات آمریکا نسبت به مفاد توافق هسته ای با ایران می دانند.

دونالد ترامپ در جریان نطق سیزده اکتبر خود با اعلام عدم پایبندی ایران به روح توافق هسته ای زمینه خروج آمریکا از این توافق و بازگشت تحریم ها بر ضد ایران را فراهم کرد. پس از آن کنگره شصت روز فرصت داشت تا در باره اعمال تحریم های جدید بر ضد ایران تصمیم گیری کند که با پایان رسیدن این مهلت ابهام در این مورد همچنان به قوت خود باقی است.

بیشتر بخوانید: پایان فرصت کنگرۀ آمریکا بدون تصمیم‌گیری دربارۀ توافق هسته‌ای؛ حال چه خواهد شد؟

مجلس نمایندگان آمریکا تا کنون چند بار تلاش کرده تا در طرح فروش هواپیما به ایران که در دولت اوباما به تصویب رسید، مانع تراشی کند.

آخرین تلاش کنگره در این راه به ماه سپتامبر سال جاری باز می گردد که به تصویب دو متمم مربوط به منع فروش هواپیماهای مسافربری به ایران انجامید. در سال گذشته هم متمم‌های مشابهی از سوی جمهوریخواهان به لایحه بودجه اضافه شد اما هیچگاه تبدیل به قانون و لازم‌الاجرا نشد.

بیشتر بخوانید: مجلس نمایندگان آمریکا بار دیگر به ممنوعیت فروش هواپیما به ایران رای داد

نمایندگان جمهوری خواه در مقدمه طرح تازه خود که ماه اکتبر به کنگره ارائه شده بود به پیشینه تحریم های اعمال شده بر ضد شرکت ایران ایر به دلیل آنچه حمل سلاح به سوریه عنوان شده است، اشاره کرده بودند.

حامیان این طرح معتقدند شرکت هواپیمایی ایران ایر برای این منظور پروازهایی هفتگی به دمشق برقرار کرده بود بدون اینکه این پروازها در سایت اصلی شرکت قابل دسترسی باشد.

طرح مصوب کنگره برای شفاف سازی قراردادهای فروش هواپیما به ایران که با تایید ۲۵۲ نماینده همراه بود باید برای قانونی و اجرایی شدن به تصویب سنا و امضای رئیس جمهوری آمریکا برسد.

ایران پیش از این قراردادهایی چند صد میلیارد دلاری با دو غول بزرگ هواپیماسازی در آمریکا و اروپا یعنی بوئینگ و ایرباس به امضا رسانده است. تحویل هواپیماهای شرکت بوئینگ قرار است از سه ماهه دوم سال آینده میلادی آغاز شود. این درحالیست که ایرباس پیشتر به سه مورد از تعهدات خود عمل کرده است.

این در حالیست که شرکت ایرباس روز جمعه در بیانیه ای از کنار رفتن فابریس برژیه، مدیرعامل این شرکت خبر داد. آقای برژیه ابتدای سال جاری همزمان با تحویل نخستین هواپیمای تحت تعهد شرکت خود برای فروش به ایران وارد تهران شد و ضمن ابراز خرسندی از توافق جدید با ایران نسبت به ادامه این همکاری ابراز امیدواری کرده بود.

هیئت مدیره ایرباس که از نحوه اداره این شرکت غول آسای هواپیماسازی رضایت ندارند تصمیم به برکناری دو مدیر ارشد این مجوعه گرفته اند. بر اساس گزاش های رسیده در نشست اخیر هیئت مدیره بنابر این شد که فابریس برژیه فوریه سال آینده این شرکت را ترک کند و تام اندرز، مدیر اجرایی ایرباس نیز آوریل ۲۰۱۹، در پایان قرارداد خود فرصت تمدید نخواهد داشت.