شناسهٔ خبر: 23021062 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه اطلاعات | لینک خبر

نوبخت: اقتصاد کشور فقط با جراحی قابل درمان است

صاحب‌خبر -
رئیس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه رئیس جمهوری از افزایش نرخ ارز بسیار مکدر است، گفت:مسافران ایرانی سالانه ۹میلیارد دلار ارز از کشور خارج می کنند که فشار زیادی به بازار ارز وارد می سازد.
به گزارش مهر، محمد باقر نوبخت گفت: این روزها درباره بودجه حرف های زیادی می شنویم ولی باید به منتقدین بگویم اگر امروز بودجه کاملا شفاف نبود، آیا می توانستید اجزای آن را تحلیل کنید؟
وی افزود: البته قبول دارم بیماری مزمن اقتصادی در کشور وجود دارد که نمی توان آن را با دارو درمان کرد بلکه باید دست به جراحی بزرگی زد، ولی راه حل دیگری هم وجود دارد که می توانیم دست بر روی دست بگذاریم و دو سه سال آینده را هم بگذرانیم و همین بیماری مزمن را با رعایت امانت به دولت بعد بسپاریم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه با تاکید بر اینکه حق نداریم جامعه را متشنج کنیم و باید با آرامش کار خود را پیش ببریم، گفت: از همه می خواهیم انتقاد کنند و هیچ کس در زمینه بودجه مسئول نیست بلکه خودم به عنوان محمد باقر نوبخت شخصا مسئول بودجه هستم و اگر اشتباه می کنم بگویید که برگردم.
وی یکی از ویژگی های بودجه سال آینده را توجه به اشتغال دانست و اظهار داشت: در بودجه سال آینده پیش بینی ۹۸۰ هزار فرصت جدید شغلی را کرده ایم زیرا در هر خانه ای که می روید حداقل سه بیکار تحصیل کرده وجود دارد.
نامبرده با بیان اینکه یکهزار و ۱۹۴ هزار میلیارد تومان در کشور هزینه خواهد شد که ما فقط می توانیم ۳۶۸ هزار میلیارد تومان از خزانه دولت برداشت کنیم، گفت: در جدول بودجه سال های گذشته ۵۹ ردیف و موسسه وجود داشت که از دولت کمک می گرفتند و حتی بسیاری از این موسسات را ما نمی شناختیم که در سال جاری این ردیف ها حذف شد؛ البته ۱۹۴ هزار میلیارد تومان هم از حقوق گمرکی و مالیات درآمد کسب خواهیم کرد که در عین حال ۵۰۰ هزار میلیارد تومان هم طرح و پروژه نیمه تمام در کشور داریم.
وی ادامه داد: پس باید چیزی بفروشیم تا بتوانیم این میزان را تامین کنیم که اولا ساختمان های دولتی است که پیش بینی کردیم یکهزارو ۵۰۰ میلیارد تومان و فروش سهام شرکت های دولتی که آن هم حدود ۱۰۶ هزار میلیارد تومان خواهد بود و برای تامین بقیه آن مجبور شدیم اوراق قرضه بفروشیم که آن هم حدود ۴۷ میلیارد تومان است.
نوبخت افزود: هزار میلیارد تومان باید به بازنشستگان برای همسان سازی پرداخت کنیم که با این کسری بودجه مجبور شدیم ۲۰ هزار میلیارد تومان از صندوق توسعه ملی برای اتمام پروژه های نیمه تمام استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه برجام توانست برای دولت گشایش ایجاد کند، گفت: برخی می گویند برجام هیچ دستاوردی نداشته ولی من به عنوان رئیس سازمان مدیریت می گویم حداقل گشایشی که داشته این بود که فروش نفت ما از حدود یک میلیون بشکه به ۲ میلیون و ۴۱۰ هزار بشکه رسید که توانستیم با پول آن هزینه های جاری دولت و حقوق کارمندان را پرداخت کنیم. البته ترامپ از اقدام و مذاکرات ما و به ثمر رسیدن برجام بسیار می سوزد و می داند که اگر برجام به ثمر نمی رسید مشکلات زیادی در کشور وجود داشت.
رئیس سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: برای طرح های عمرانی پول کافی نداریم و برای این کار مجبور شدیم پارسال ۱۷ هزار میلیارد تومان از بانک ها پول بگیریم تا بتوانیم واحدهای متوقف و نیمه تعطیل را دوباره فعال کرده و فرصت شغلی ایجاد کنیم.
وی خاطر نشان کرد: تصمیم گرفتیم اگر اصلاح قیمتی روی حامل های انرژی رخ دهد و مجلس مجوز آن را دهد ۱۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان درآمد داشته باشیم تا بتوان ۸۳ هزار واحد صنفی نیمه کاره ای که باید کامل شود را تکمیل کنیم.
این مقام مسئول توضیح داد: در قانون هدفمندی یارانه ها قرار بود با اصلاح حامل های انرژی و منابع حاصل از آن نصف آن به مردم برای پرداخت نقدی یارانه ها و از نصف دیگر ۳۰ درصد به واحدهای تولیدی و ۲۰ درصد هم در جیب دولت قرار گیرد، ولی امروز نه فقط آن ۳۰ درصد به واحدهای تولید داده نشد و ۲۰ درصد هم به جیب دولت نرفت بلکه ۱۲ هزار میلیارد تومان هم به مبلغ قبلی افزوده و به عنوان پرداخت نقدی یارانه به مردم دادیم.
وی با بیان اینکه عده ای به این پول نیازمند هستند و نمی توانیم تحت هیچ شرایطی آن را قطع کنیم، گفت: بنده قسم می خورم ماهی حدود ۸ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان حقوق می گیرم و هیچ پول دیگری از هیچ جای دیگر دریافت نمی کنم و دریافت این ۴۵ هزار تومان هیچ تاثیری در زندگی من ندارد، اما می توان با جمع این ۴۵ هزار تومان مشکلات زیادی را حل کرد البته امسال یارانه تحت پوشش افراد کمیته امداد و بهزیستی ۴ر۳ برابر شده است و سعی داریم هر کسی که زیر خط فقر باشد پول دیگری به نام بیمه سلامت به آنها بدهیم و سال آینده بطور قطع سه دهک افراد بی نیاز از یارانه را قطع خواهیم کرد.
نوبخت با اشاره به اینکه برای ایجاد حدود یک میلیون فرصت شغلی نیاز به اصلاح قیمت حامل های انرژی در سال آینده است، ادامه داد: قیمت فوب خلیج فارس که مبنای قیمت گذاری حامل های انرژی در کشور است، حدود ۲۲۰۰ تومان است که با قیمت کنونی، بنزین ۱۲۰۰ ارزان تر است و حتی قیمت بنزین و گازوییل در ایران بسیار ارزان تر از افغانستان است.
وی با بیان اینکه رئیس جمهوری در جلسه خود با وی تاکید کرده که درباره افزایش نرخ ارز بسیار نگران است، ادامه داد: آقای روحانی اصلا و به هیچ عنوان افزایش نرخ ارز را بر نمی تابد و از افزایش آن بسیار مکدر است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه با تاکید بر اینکه باید قیمت ارز کنترل شود و برای این کار دولت باید در بازار مداخله کند، افزود: برای اینکه بتوانیم تقاضای بازار را متعادل کنیم باید ارز تزریق کنیم ولی متاسفانه بانک مرکزی اگر ارز بیشتری داشت، قطعا ورود می کرد. در بازار ما دلار زیاد است ولی برای کنترل نرخ آن باید بانک مرکزی ورود کند که متاسفانه برای تهیه ارز مشکل دارد.
وی به میزان سفرهای خارجی از کشور اشاره کرد و گفت: سالانه ۹ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر به مسافرت خارجی می روند که اگر هر کدام هزار دلار با خود ببرند، می شود ۹ میلیارد دلار؛ که همین میزان برای دولتی که تامین ۲۰۰ میلیون دلار برایش سخت است، بسیار زیاد است و بار بسیار زیادی را به بازار وارد می کند.
نوبخت افزود: خروج ارز از کشور به بازار فشار وارد می کند و یکی از عوامل جلوگیری خروج ارز از کشور می تواند افزایش عوارض خروج مسافران باشد.
از سوی دیگر مشاور رئیس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه بدنبال درآمد ۱۲ هزار میلیارد تومانی از محدودیت صادرات سوخت یارانه‌ای برای اهداف اشتغال زایی هستیم، گفت: تحقق این موضوع به نظر مجلس بستگی داشته و دولت تابع نظر نمایندگان است.
ایرج ندیمی در گفتگو با تسنیم با بیان اینکه یکی از راه های افزایش اشتغال تزریق منابع بیشتر از محل افزایش درآمدهای حاصل از افزایش قیمت کالاهای یارانه‌ای است، تاکید کرد: در صورت تصویب مجلس بدنبال درآمد ۱۲ هزار میلیارد تومانی از محدودیت صادرات سوخت یارانه‌ای هستیم.
به گفته وی، ۵۰ هزار میلیارد تومان در بودجه ۹۷ برای تولید و اشتغال در نظر گرفته شده است، اما باید این نکته را در نظر داشت که یگانه راه ایجاد اشتغال بودجه مستقل نیست و منابع شرکت های دولتی و بخش خصوصی هم در ایجاد اشتغال موثر است باید به این نکته توجه داشت که افزایش قیمت سوخت می‌تواند منابع جدیدی برای دولت ایجاد کند که این منابع می تواند صرف ایجاد اشتغال در جامعه شود.
مشاور رئیس سازمان برنامه و بودجه افزود: دولت تاکید دارد در صورت تصویب مجلس تمامی منابع حاصل از اعمال محدودیت برای کالاهای یارانه ای فقط برای ردیف های مربوط به اشتغال زایی مصرف شود.
وی با بیان اینکه راه های دیگری مانند کاهش هزینه های دولت، برای افزایش درآمدها وجود دارد گفت: دولت در چهار مسیر، کاهش هزینه ها را در دستور کار قرار داده است. مسیر اول تاکید بر بودجه عملیاتی است که تصمیم گرفتیم هزینه های جاری دستگاه ها بر اساس گزارش های عملیاتی آنها تخصیص پیدا کند و سقف مشخص ۱۰ درصد در نظر گرفته نشود؛ نکته مهم اینکه هزینه های دستگاه ها صرفا هزینه حقوق و دستمزد کارکنان نیست و دایره وسیعی از هزینه ها را شامل می‌شود. مسیر بعدی کاهش ردیف های بودجه است که اثرات زیادی روی کاهش هزینه‌های جاری دولت خواهد گذاشت.
ندیمی با بیان اینکه دولت در بودجه سال جاری به دنبال کاهش متولی‌ها در انجام پروژه ها بوده، تاکید کرد: این مسیر هم به کاهش هزینه‌های دولت کمک خواهد کرد.
وی با اشاره به مسیر چهارم دولت برای کاهش هزینه‌ها گفت: صرفه جویی در هزینه های دستگاه های استانی و تخصیص اضافه اعتبار ایجاد شده برای طرح های مختص استان از دیگر راه های مد نظر دولت برای تشویق کاهش هزینه در دستگاه های اجرایی است.

برچسب‌ها: