حسام فقیح، هنرپیشه عربستانی از شنیدن خبر آزادی سینما در کشورش، شوک زده و همزمان بسیار خوشحال شده است، زیرا مقامات عربستان سعودی پس از بیش از ۳۵ سال بار دیگر اجازه نمایش را در این کشور آزاد کردهاند.
در آغاز دهه ۱۹۸۰ میلادی مقامات عربستان نمایش فیلم در این کشور را ممنوع اعلام کردند. آن زمان روحانیون سنی این کشور نمایش فیلم در این کشور را توهینی به مقدسات دینی تلقی میکردند و امروز هم هنوز بسیارند روحانیونی که همین تفکر را دارند.
بیشتر بخوانید:اجازه ورود زنان عربستان سعودی به ورزشگاهها
مرد جوانی به نام عبدالله در پیامی توییتری نوشته است: «یک رویا به واقعیت تبدیل میشود.» ویدیوهای بسیاری نیز در ارتباط با خوشحالی مردم عربستان و رقص آنها به همین مناسبت در شبکههای اجتماعی دیده میشوند.
خانم حیفا المنصور، کارگردان عربستانی این خبر را بسیار پرارزش میداند و روز انتشار خبر را "روزی تاریخی" ارزیابی میکند. حیفا المنصور، در نخستین فیلم بلند خود داستان دختر ده سالهای را بازگو میکند که در آرزوی داشتن یک دوچرخه است و تنها راه تحقق این رویا برای او، شرکت در مسابقه قرائت قران.
فکیح، هنرپیشه عربستانی میگوید: «این خبر مثل این است که ما از نابودی جهان جان سالم به در بردهایم و اکنون در پی ساختن تمدنی نو هستیم.»
از ماه مارس سال آینده میلادی (۲۰۱۸) قرار است سینماها در عربستان سعودی به تدریج باز شوند. قرار است تا سال ۲۰۳۰ شمار سینماهای موجود در عربستان سعودی به ۳۰۰ عدد برسد.
نمایش فیلم البته در گذشته نیز در عربستان سعودی وجود داشت، اما این نمایشها در سالنهای خصوصی انجام میشدند.
بیشتر بخوانید:پادشاه عربستان به زنان حق رانندگی داد
فکیح، هنرپیشه عربستانی میگوید در عربستان "اگر پولدار باشی میتوانی سالن تئاتری در خانهات بسازی." او در ادامه میگوید شهروندان عربستان میتوانند برای دیدن فیلم به سفارت خانهها نیز بروند. فکیح در انتها میگوید: «در این کشور همه چیز در خفا و در مکانهای درهای بسته آزاد است.»
چشمانداز ۲۰۳۰
قوانین عربستان به شدت سختگیرانه و تبعیضآمیز هستند. در چنین شرایطی محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، اعلام کرده که قصد دارد در راستای سند چشمانداز ۲۰۳۰ این قوانین را اصلاح کند و آزادیهای بیشتری به شهروندان این کشور که سن ۷۰ درصدشان کمتر از ۳۰ سال است، ببخشد.
در ماههای میانی سال آینده میلادی (۲۰۱۸) زنان عربستانی حق رانندگی خواهند داشت. زنان عربستان همواره گله داشتند که بدون راننده نمیتوانند از خانه خارج شوند و این مسئله یکی از مهمترین موانع بر سر راه آنها در یافتن کار بود.
بیشتر بخوانید: پادشاه عربستان به زنان حق رانندگی داد
اجرای فرمان رانندگی زنان میتواند استقلال بیشتری به زنان عربستانی بدهد و حضور آنها را در جامعه برای پذیرفتن مسئولیتهای بیشتر پررنگ کند.
زنان عربستانی همچنین چندماهی است که اجازه یافتهاند همراه مردان و افراد خانوادهشان به استادیومها بروند. در ماه ژوئیه ۲۰۱۷ نیز وزارت آموزش و پرورش عربستان اجازه داد دختران دانشآموز در کلاس ورزش مدارس دولتی شرکت کنند.
سند چشمانداز ۲۰۳۰ پروژه بزرگی است که محمد بن سلمان، ولیعهد ۳۲ ساله عربستان، قصد دارد با اجرای آن کشور را متحول کند. او میخواهد تا سال ۲۰۳۰ میلادی ۸۰ طرح اقتصادی و اجتماعی را در این کشور اجرایی کند.
رشد اقتصادی با ایجاد ساختارهای جدید، کاهش وابستگی به نفت، افزایش درآمدها از راه توریسم، افزایش مبادلات تجاری، تحول در بخشهای آموزش، سلامت، زیرساخت و خدمات ... از جمله ۸۰ طرحی هستند که قرار است تا سال ۲۰۳۰ میلادی در عربستان اجرا شوند.
∎