شرکت برق افغانستان قرارداد کشیدن خط انتقال نیروی برق کاسا-۱۰۰۰ را برای انتقال برق آسیای میانه به پاکستان با دو شرکت خصوصی امضا کرده است.
قرارداد اجرای این طرح را امانالله غالب، رئیس اجرائی شرکت برق افغانستان و مدیران دو شرکت هندی KEC و KPTL با حضور اشرف غنی، رئیسجمهوری و عبدالله عبدالله، رئیس اجرائی حکومت وحدت ملی روز دوشنبه (۲۰ قوس/آذر) در کابل امضا کردند.
این طرح با هزینه ۲۳۵ میلیون دلار کمک بدون بازپرداخت بانک توسعه آسیایی در ظرف سه سال اجرائی خواهد شد.
خط انتقال نیروق برق کاسا-۱۰۰۰ شامل ۵۶۳ کیلومتر از ۷۶۵ کیلومتر خط انتقال برق ۵۰۰ کیلوولتی میشود.
- تظاهرات کابل در اعتراض به تغییر مسیر خط انتقال برق پایان یافت
- وزیر انرژی افغانستان: تغییر خط انتقال برق توتاپ از سالنگ ناممکن است
- گردهمایی معترضان خط انتقال برق از مسیر سالنگ در کابل برگزار شد
این خط نیروی برق صادراتی کشورهای تاجیکستان و قرقیزستان را از طریق افغانستان به پاکستان انتقال میدهد.
مشخص نیست که چه مقدار نیروی برق از این طرح نصیب افغانستان میشود، اما مسئولان شرکت برق افغانستان گفتهاند که حدود ۶۰۰ منطقه این کشور از نیروی برق این خط استفاده خواهند کرد.
مقامهای شرکت برق افغانستان گفتهاند که این خط از آسیای میانه از طریق بندر شیرخان وارد شمال افغانستان میشود و با عبور از ولایتهای قندوز، بغلان، پنجشیر، کاپیسا، کابل، لغمان و ننگرهار، از طریق گذرگاه مرزی تورخم وارد پاکستان میشود.
به گفته مسئولان این شرکت، ارزش کل این طرح یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار است که برای بهبود اقتصادی کشورهای افغانستان، پاکستان، قرقیزستان و تاجیکستان اهمیت دارد.
مقامهای دولت افغانستان امیدوارند که با اجرای این طرح اقتصادی، وضعیت امنیتی در محلات محل عبور این خط نیز بهبود یابد.
در مراسم امضای این قرارداد، قرارداد ساخت شبکه توزیع برق منطقه "ارغنده" در غرب شهر کابل نیز با یک شرکت مختلط هندی-افغانی امضا شد.
شرکت برق افغانستان گفته که با ساخت این شبکه ۳۲ میلیون دلاری، چهار خط برق ۲۲۰ کیلوولتی به ولایتهای جنوبی، جنوب شرقی و شرقی افغانستان کشیده خواهد شد و کار آن از آغاز سال آینده میلادی آغاز و تا ۳۰ ماه تکمیل خواهد شد.
افغانستان نیروی برق کافی ندارد و عمدتاً متکی به نیروی برق وارداتی است. در سالهای اخیر بر سر توزیع برق وارداتی اختلافهای زیادی پیدا شده است. جنبش روشنایی مشخصاً به منظور کشیدن خط برق ۵۰۰ کیلوولت ترکمنستان از طریق بامیان به وجود آمده است.