کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان اعلام کرده که به صورت مشروط آماده برگزاری انتخابات پارلمانی در تابستان سال آینده است.
گلاجان عبدالبدیع صیاد، سخنگوی این کمیسیون روز سهشنبه (۲۱ قوس/آذر) به خبرنگاران شرایط کمیسیون برای تحقق برنامههای انتخابات پارلمانی را توضیح داد.
آقای صیاد گفت که انتخابات به موقع آن مطابق جدول زمانی تعیین شده، برگزار میشود مگر این که امنیت تامین، بودجه انتخابات فراهم و شناسنامههای فعلی به تمام شهروندان از جانب اداره ثبت احوال توزیع شود.
مطابق برنامه، قرار است انتخابات شوراهای ولسوالیها (شهرستانها) هم همزمان با انتخابات پارلمانی در ۱۶ سرطان/تیر ۱۳۹۷ برگزار شود.
سخنگوی کمیسیون انتخابات گفت که اگر بودجه انتخابات به موقع آن در اختیار کمیسیون قرار نگیرد، انتخابات در موقع تعیین شده برگزار نخواهد شد.
او افزود که پیش از این اگر چه درباره توزیع شناسنامهها به رأیدهندگان و تامین امنیت انتخابات با نهادهای مسئول توافق شده، ولی در این نشست خبری در این دو مورد اظهار اطمینان نکرد.
- رهبر جهادی افغان: انتخابات پارلمانی برگزار نشود، بحران پیش میآید
- رئیس کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان برکنار شد
- بودجه انتخابات پارلمانی افغانستان هنوز تامین نشده است
- کمیسیون انتخابات افغانستان زمان برگزاری انتخابات پارلمانی را تعیین کرد
آقای صیاد همچنین گفت که تا حال هیئت رئیسه کمیسیون هم مشخص نیست، چرا که پس از برکناری نجیبالله احمدزی، رئیس پیشین این کمیسیون، فرد دیگری به عوض او معرفی نشده و پستهای رئیس، دو معاون، دبیر و سخنگوی کمیسیون نامشخص است.
به گفته او، مطابق قانون، جایگزین آقای احمدزی باید در ظرف یک هفته معرفی میشد، ولی حالا که یک ماه از برکناری او میگذرد، هیچ اقدامی در این مورد صورت نگرفته است.
آقای صیاد افزود که سرنوشت رئیس دبیرخانه کمیسیون، که مسئولیت اجرائی کمیسیون را بر عهده دارد، همچنان نامشخص است، موردی که رئیس جمهوری باید درباره آن تصمیم بگیرد.
پیش از این برخی از سیاستمداران و نهادهای فعال در عرصه نظارت از انتخابات گفته بودند که علیرغم اعلام تاریخ برگزاری انتخابات پارلمانی در سال آینده، مقدمات این کار فراهم نشده است.
در همین حال، فضل احمد معنوی، رئیس پیشین کمیسیون انتخابات به بیبیسی گفته که حکومت وحدت ملی ارادهای برای برگزاری انتخابات ندارد، چرا که به گفته او، حکومت برگزاری انتخابات پارلمانی را به سود خود نمیداند.
آقای معنوی هشدار داد که اگر برگزاری انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالی ها به تاخیر بیفتد، این به معنای آن است که چهار انتخابات ـ پارلمانی، شوراهای ولسوالی ها، ریاست جمهوری و شوراهای ولایتی ـ همزمان در سال ۱۳۹۸ برگزار شود.
او هشدار داد که اگر این چهار انتخابات همزمان برگزار شود، این "بدترین گزینه" خواهد بود و مدیریت آن از کنترل کمیسیون و دولت خارج و در نتیجه کشور دچار "بحران شدید سیاسی" خواهد شد..
مطابق قانون قرار بود انتخابات پارلمانی در بهار ۱۳۹۴ برگزار شود، ولی براساس اعلامیهای، که به عنوان مجوزی برای تمدید کار پارلمان تلقی شد، پارلمان کنونی به کارش ادامه داد و برگزاری انتخابات به تعویق افتاد.