شناسهٔ خبر: 23000261 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: بی‌بی‌سی فارسی | لینک خبر

افزایش قیمت ارز و سکه در ایران

روند افزایش قیمت ارز خارجی در بازار ایران ادامه یافته و هر دلار آمریکا تا مبلغ بی‌سابقه ۴۲۱۵ تومان معامله شده است. قیمت سکه طلا هم به بیش از یک میلیون و ۴۳۰ هزار تومان رسیده است.

صاحب‌خبر -
ارز خارجی حق نشر عکس Getty Images

روند افزایش قیمت ارز خارجی در بازار ایران ادامه یافته و هر دلار آمریکا تا مبلغ بی‌سابقه ۴۲۱۵ تومان معامله شده است. قیمت سکه طلا هم به بیش از یک میلیون و ۴۳۰ هزار تومان رسیده است.

گزارش‌ها از ایران حاکی است که امروز سه شنبه ۱۴ آذر هر یورو در بازار تهران تا حدود ۵۱۲۰ تومان و هر پوند بریتانیا تا نزدیک ۵۹۰۰ تومان معامله شده است.

کارشناسان اقتصادی می‌گویند که عامل اصلی افزایش قیمت ارز و سکه، کاهش نرخ سود بانکی در ایران بوده است که در هفته‌های اخیر باعث شده سرمایه‌های نقدی به سمت بازار ارز و سکه بروند.

به این ترتیب، افزایش تقاضا در بازار، به افزایش قیمت منجر شده است.

+ تلاش بانک مرکزی ایران برای تک نرخی کردن ارز

+ بیت کوین در آستانه ده هزار دلار؛ حباب یا سرمایه‌گذاری قابل اعتماد؟

عامل دیگری که گفته می‌شود بخصوص در افزایش قیمت سکه و طلا تأثیر داشته، نزدیک شدن به سالروز تولد پیامبر اسلام و افزایش تعداد ازدواج‌ها به این مناسبت است.

رسم اهدای سکه و طلا در جشن‌های ازدواج در ایران باعث افزایش تقاضا برای طلا در عیدهای مذهبی می‌شود که تعداد این جشن‌ها در آن افزایش می‌یابد.

تحلیل - امیرپایور، بی‌بی‌سی

همزمانی افزایش نرخ ارز با ماه‌های پایان سال باز این ابهام را ایجاد کرده که آیا دولت قصد دارد با این کار کسری بودجه‌اش را جبران کند یا دلیل دیگری در کار است. بعضی معامله‌گران از بازار تهران می‌گویند امروز خود بانک مرکزی ارزی را که به بازار تزریق می‌کند گرانتر فروخته و همین باعث افزایش قیمت ارز شده است.

اما حسن روحانی رئیس جمهوری ایران در آخرین مصاحبه تلویزیونی‌اش هفته گذشته این اتهام را رد کرد و گفت که برنامه دولتش این نیست که از طریق افزایش نرخ ارز بخواهد درآمد کسب کند. آقای روحانی گفت که مردم نباید نگران نوسان شدید نرخ ارز طی امسال یا سال آینده باشند.

واقعیت اینست که بعضی فعالان اقتصادی و اقتصاددان‌ها معتقدند که نرخ کنونی ارز واقعی نیست وطی سالهای اخیر با آهنگ تورم بالا نرفته است. دولت باید نرخ ارز را از یک مسئله حیثیتی خارج کند و اجازه دهد قیمت واقعی را بازار تعیین کند. ولی به خاطر حساسیت نسبت به افزایش قیمت ارز و اثر تورمی آن، معمولا دولت‌ها دخالت در تعیین قیمت را ترجیح می دهند.

دولت و بانک مرکزی ایران می‌گویند که برای کنترل قیمت ارز و طلا تدابیری را اتخاذ کرده‌اند که از جمله آنها تزریق ارز خارجی به بازار و ارائه گسترده سکه بوده است.

از طرف دیگر منتقدان دولت می‌گویند که مقامات دولتی می‌خواهند زمینه را برای افزایش رسمی قیمت ارز فراهم کنند.

روزنامه کیهان امروز در یادداشتی نوشته: "قرین شدن این دو اتفاق (ارائه بودجه و افزایش قیمت ارز) به این گمانه دامن می‌زده که دولت برای رفع کسری بودجه خود تلاش می‌کند قیمت ارز افزایش یابد تا زمینه برای افزایش رسمی نرخ ارز برای بودجه سال آینده (که باعث افزایش درآمدهایش می‌شود) مهیا گردد؛ هرچند این موضوع با تبعات منفی اقتصادی مانند تورم همراه خواهد بود."

بسیاری از کارشناسان اقتصادی عقیده دارند که قیمت واقعی ارز در ایران بالاتر از قیمت فعلی است و دولت بهای ارز را بطور مصنوعی پایین نگه می‌دارد.

حق نشر عکس Getty Images