یک نهاد حامی قربانیان مین در افغانستان از افزایش ۲۵ درصدی قربانیان در سال جاری میلادی در مقایسه با سال گذشته میلادی خبر داده است.
سازمان "افغانهای متاثر از مین" روز پنجشنبه (۲۳ قوس/آذر) با انتشار گزارشی به خبرنگاران گفت که امسال ۱۹۴۳ نفر قربانی مین زمینی شدهاند که در مقایسه با ۱۳۱۰ نفر در سال گذشته، ۶۳۳ نفر بیشتر قربانی شدهاند.
اسلام محمدی، از مسئولان این سازمان گفته که ۷۸ درصد این قربانیان را غیرنظامیان و ۴۲ درصد آنها را کودکان تشکیل میدهند. به گفته او، حدود ۸۰ درصد قربانیان کشته شدهاند.
او به بیبیسی گفت که بیش از ۸۰ درصد مینهایی که در افغانستان کار گذاشته میشوند، مینهای کنارجادهای هستند که گروههای شورشی مسئول آن هستند.
آقای محمدی افزود بیشتر مینهایی که در افغانستان قربانی میگیرند، مینهای "دستساز" هستند که به گفته او، هر روز در مناطق مختلف، بهویژه در جنوب افغانستان کار گذاشته میشود.
- کشتزارهای مین در افغانستان 'ماهانه ۱۴۲ نفر قربانی میگیرد'
- کمبود بودجه مانع عملی شدن برنامه مین روبی در افغانستان میشود
- مردان مسلح شش مین روب را در غرب افغانستان کشتند
افغانستان از سال ۲۰۰۳ به پیمان اوتاوا، که براساس آن کشورهای عضو، متعهد به محو مین ضدنفر هستند، پیوسته و از مین علیه مخالفان استفاده نمیکند، اما گروههای مسلح شورشی به صورت گسترده از مین استفاده میکنند.
افغانستان با داشتن ۶۰۰ کیلومتر زمین آلوده به مین، در صدر کشورهای دارای زمین آلوده به مین قرار دارد. سایر کشورهایی که بیش از ۱۰۰ کیلومتر مربع کشتزار مین دارند عبارتند از آنگولا، چاد، کامبوج، تایلند، آذربایجان، بوسنیوهرزگوین، کرواسی، ترکیه و عراق.
براساس اطلاعات وبسایت کمپین بینالمللی برای منع مین زمینی (ICBL)، بیش از ۶۰ کشور جهان کشتزار مین دارند.
اسلام محمدی میگوید که در پنج سال گذشته افغانستان به صورت پیهم در صدر کشورهایی قرار داشته که آمار قربانیان مین زمینی در آن بالا است، اما در سال جاری با بالا رفتن آمار قربانیان مین در یمن، افغانستان در جایگاه دوم قرار گرفته است.
افغانستان در زمینه محو مین ضدنفر از سالها پیش متکی به کمکهای بینالمللی بوده است، اما آقای محمدی میگوید که در حال حاضر این کمکها به نصف کاهش یافته و باعث "نگرانی" است.
این کشور براساس پیمان اوتاوا متعهد شده که تا سال ۲۰۲۳ کشتزارهای مین را کاملا پاک کند، اما آقای محمدی میگوید که اگر کمکها افزایش نیابد و شورشیان دست از کارگذاشتن مین برندارند، این تعهد به موقعش اجرایی نخواهد شد.
حق نشر عکس BBC WORLD SERVICE Image caption مینروبهای در افغانستان پیوسته در معرض آسیبهای گوناگون بوده و در مواردی ربوده و گاهی کشته شدهاندافغانستان در سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۶ بیش از ۳۱۰ میلیون دلار کمک بینالمللی برای پاک کردن کشتزارهای مین دریافت کرده و در کنار کشورهای عراق، لائوس و کامبوج، ۴۰ درصد کل کمکهای بینالمللی در این مورد را دریافت میکند.
براساس اطلاعات وبسایت کمپین بینالمللی برای منع مین زمینی، افغانستان در سال ۲۰۱۶ بیش از ۵۷ میلیون دلار کمک بینالمللی دریافت کرد که بعد از عراق (۸۰ میلیون دلار) دومین دریافتکننده کمک جهانی در این مورد بود.
افغانستان سال آینده میلادی ریاست پیمان اوتاوا را بر عهده میگیرد و کشورهای عضو این پیمان که شمار آنها به ۱۶۲ میرسد، جلسات خود را در مرکز این پیمان در ژنو زیر نظر افغانستان برگزار خواهند کرد.
سازمان افغانهای متاثر از مین از دولت افغانستان خواسته که در زمان ریاست خود بر این پیمان، کشورهای منطقه را که بیشتر آنها به این پیمان نپیوسته ـ از جمله پاکستان، هند وایران ـ، تشویق کند تا به این پیمان بپیوندند.