در حالی که انتقادها به پیشنهاد دولت برای افزایش عوارض خروج در سال آینده ادامه دارد، یکی از اعضای اتاق بازرگانی تهران گفته است تعداد کمی از مسافران با هدف تفریح از ایران خارج میشوند.
به گزارش خبرگزاری کار ایران (ایلنا) محمد نجفی عرب، نایب رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی تهران امروز چهارشنبه (۲۲ آذر/۱۳ دسامبر) گفت: "سالیانه بین یک و نیم تا دو میلیون نفر از فرودگاه امام خارج میشوند که بخش کمی از آنها مسافران تفریحی هستند و بیشتر آنها تاجران و بازرگانان هستند."
او همچنین گفته: "موافقان این طرح میگویند آنهایی که آنتالیا میروند، آنجا خرج میکنند این عوارض را نیز بپردازند مگر چند درصد مسافران ما آنتالیایی هستند؟"
قاسم میرزایی نیکو، نماینده مجلس ایران هم گفته است: "رقم پیشنهادی دولت برای عوارض خروج از کشور حتما تغییر میکند"
انتقاد گسترده به پیشنهاد دولت ایران برای افزایش عوارض خروج
- عوارض خروج از کشور در ۳۰۰ کلمه
- با گذرنامه ایرانی به کدام کشورها میتوان بدون ویزا سفر کرد؟
- لایحه بودجه ۱۳۹۷؛ نگاهی به سهم نهادهای مهم مذهبی
عوارض خروج بر اساس لایحه بودجه سال ۱۳۹۷ | هزینه برای هر نفر |
---|---|
سفر اول | ۲۲۰ هزار تومان |
سفر دوم | ۳۳۰ هزار تومان |
سفر سوم و بیشتر | ۴۴۰ هزار تومان |
بر اساس لایحه بودجه سال آینده عوارض خروجی از ۷۵ هزار تومان به ۲۲۰ هزار تومان به ازای هر نفر در بار اول سفر افزایش خواهد یافت.
این در حالی است که بر اساس پیشنهاد دولت، در سال آینده عوارض خروج از ایران در سفر دوم با ۵۰ درصد افزایش به ۳۳۰ هزار تومان و در سفر سوم و بیشتر با صد درصد افزایش به ۴۴۰ هزار تومان برای هر نفر خواهد رسید.
محمد باقر نوبخت، سخنگوی دولت البته با دفاع از این تصمیم گفته است: "هر کسی که سفر خارجی میکند در حقیقت فرصتی دارد تا در توسعه گردشگری ایران سهیم باشد و این عوارض میتواند حافظ گردشگری باشد."
پیشنهاد اخیر دولت واکنشهای گستردهای را در میان شهروندان ایرانی به همراه داشته است.
بعضی حتی این تصمیم را "جریمه سفر خارجی" خواندهاند.
حق نشر عکس iSna Image caption ایران قصد دارد طی سال آینده حدود ۳۸۰ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان از محل اخذ عوارض خروج از مرزهای این کشور درآمد کسب کندآقای نوبخت گفته است: "همه کشورها عوارض خروج از کشور دارند و این یک مسئله معقول است در ایران (سالانه) حدود ۹ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر سفر خارجی میکنند که به دسته سفرهای سیاحتی و زیارتی تقسیم میشود."
او همچنین گفته برای سفرهای زیارتی ۵۰ درصد تخفیف لحاظ شده است.
بر اساس پیشنهاد دولت ایران قصد دارد طی سال آینده حدود ۳۸۰ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان از محل اخذ عوارض خروج از مرزهای این کشور درآمد کسب کند.
طبق پیشنهاد دولت در لایحه بودجه سال آینده حدود ۴۰ هزار تومان از عوارض اخذ شده از هر نفر "برای توسعه زیرساختها و تاسیسات گردشگری و حمایت از میراث فرهنگی و صنایع دستی" اختصاص داده میشود.
پیش از این، مبلغ پرداختی به سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به ازای هر نفر ۱۰ هزار تومان بود.
حق نشر عکس iSNA Image caption سخنگوی دولت تعداد شهروندان ایرانی که به خارج سفر میکنند را سالانه حدود ۹ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر اعلام کرده استقانون دریافت عوارض خروج از کشور در سال ۱۳۶۴ تصویب شد و دولت مکلف شد از هر مسافری که با گذرنامه ایرانی سفر میکند، عوارض بگیرد.
این قانون کودکان زیر هفت سال و شاغلان برخی مشاغل یا موارد خاص را مستثنی میکرد و برای زائران هم پنجاه درصد تخفیف قائل شده بود.
در آن زمان عوارض خروج برای بار اول در هر سال پنج هزار تومان و برای بار دوم به بعد ده هزار تومان بود.
این قانون در حالی با اکثریت آرا تصویب شد که ایران در شرایط جنگ با عراق بود و دولت برای جبران بعضی هزینهها، عوارض خروج را به قوانین کشور اضافه کرد.
بعضی منتقدان میگویند با توجه به اینکه ایران هماکنون در شرایط جنگی نیست کلا اخذ مبلغی تحت عنوان عوارض خروجی ضرورتی ندارد.
در بسیاری از کشورها اساسا چنین عوارضی وجود ندارد و در بعضی کشورها هم مسافران فقط "عوارض پرواز" میپردازند که عمدتا در قیمت بلیت هواپیما گنجانده میشود.
ترکیه از جمله کشورهایی است که مانند ایران از شهروندان خود عوارض خروجی میگیرد که هزینه آن ۱۵ لیر ترکیه معادل ۴ دلار آمریکاست.