خبرگزاری مهر،گروه استان ها- یکشنبه هفته جاری بود که طرح جدید جامع مشهد پس از فراز و فرودهای مختلف و اختلاف نظر بین نهادها،سرانجام توسط شهرداری مشهد رونمایی شد تا اقدامات شهر مشهد از این پس بر اساس طرح جدید انجام شود.
یکی از بحث برانگیزترین موضوعات مطرح شده در طرح جامع موضوع حریم شهر مشهد بود که حالا به گفته شهردار مشهد محدوده آن تا شهر گلبهار تعیین شده و همین موضوع نگرانی مردم و مسئولان شهرستان طرقبه شاندیز را به دنبال داشته است.
مسئولان این شهرستان معتقدند طبق قانون تقسیمات کشوری مرز بین مشهد و طرقبه شاندیز مشخص شده و نمی توان آن را با یک طرح تغییر داد و برای انجام این مهم نیازمند طی مراحل قانونی هستیم.
نکته قابل توجه اینکه تقی زاده خامسی شهردار مشهد نیز از این موضوع راضی نداشته و در مراسم رونمایی از طرح جامع مشهد گفته بود« افزایش حریم شهر مشهد تا شهر گلبهار یکی از تهدیدهای طرح جامع مشهد است که حفاظت و نظارت بر این حریم کار دشواری است».
حال باید دید موضوع مورد مناقشه ای که دو طرف ذینفع از آن ناراضی هستند چگونه می خواهد پس از فراز و نشیب های چند ساله اجرایی شود؟
طرقبه و شاندیز باید برای مردم حفظ شود
درهمین رابطه نماینده مردم طرقبه و چناران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به ییلاقی بودن طرقبه و شاندیز و لزوم حفظ اراضی این منطقه برای عموم مردم در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار می کند: ما هیچ تعارضی بین مشهد و طرقبه شاندیز نمی بینیم بلکه طرقبه شاندیز افتخارش این است که در جوار مشهد قرار گرفته و تفرجگاه و تنفسگاه مناسبی برای زائرین و مجاورین امام رئوف(ع) می باشد، لذا بنده از ابتدای اینکه در مسند نمایندگی قرار گرفتم اعلام کردم که با هرگونه ساختمان سازی و صدور مجوز های غیرکارشناسی چه توسط شهرداری ها یا دهیاری ها که توسط فرمانداری و استانداری حمایت می شوند و در جهت حفظ بافت طبیعی این منطقه نیستند مخالف هستم و معتقدم که در این منطقه نباید بارگذاری جمعیتی مضاعف ایجاد شود.
محمد دهقان با تاکید برمخالفت خود با بارگذاری های جمعیتی که از طریق برخی مسئولان استانی از گذشته تا به حال صورت گرفته می گوید: هیچگاه با توسعه مشهد به سمت طرقبه شاندیز موافق نبودیم چراکه ساختمان سازی در اراضی که لازم است عموم مردم از آن منتفع شوند و دادن آن به افراد خاصی که باعث می شود صرفا شرکت های ساختمانی و تجاری برای کسب درآمد در مدتی محدود فعال شوند و شهرداری ها هم با دادن مجوز درآمد زودگذری بدست آورند با هویت تاریخی طرقبه شاندیز و حتی مشهد سازگار نیست. اهمیت و ارزش طرقبه شاندیز به خاطر آب و هوایی است که دارد و بایستی برای نسل های آینده حفظ شود.
اراضی نباید در اختیار افراد مرفه قرار گیرد
وی با اشاره به نگاه غلط برخی از کارشناسان استانی نسبت به طرقبه شاندیز تصریح می کند: اراضی مسطحی که در مرز تقسیمات این شهرستان وجود دارد مانند سایر اراضی طبیعی و خدادادی این منطقه متعلق به عموم مردم است و نباید در اختیار افراد مرفهی که برای فرار از کلان شهر مشهد به منطقه خوش آب و هوای طرقبه شاندیز با ویلاسازی ها و ساخت و ساز های غیر معقول، غیر مجاز و غیر کارشناسی شده هجوم آورده اند قرار گیرد و البته ما بارها و بارها مخالفت خود را به طور مستمر و به طرق مختلف به مسئولان مختلف ذیربط استانی و کشوری اعلام کرده ایم.
دهقان با بیان اینکه فارغ از بحث کارشناسی ما باید حرفمان مبتنی بر قانون باشد می گوید: چه استانداری و چه سایر مسئولین بایستی بر اساس قانون نظر بدهند، قانون در سال ۱۳۸۴ در ماده ۲ آن به تصریح آمده، که مرز تقسیمات کشوری حاکم هست.یعنی حریم و محدوده هیچ شهری نمی تواند از مرز تقسیمات کشوری تجاوز کند علت آن هم روشن است؛ نمی شود در یک شهرستان که سیستم قضایی ،انتظامی، فرمانداری دارد یک شهری از شهرستان دیگر بیاید و در شهرستان مجاور ساختمان سازی کند و مردم بلاتکلیف باشند لذا همه چیز فقط در محدوده شهرستان تعریف می شود.
مرزهای کشور نمی تواند جابه جاشوند
این نماینده مجلس با اشاره به ابلاغ مرزهای تقسیمات کشوری طرقبه شاندیز و مشهد در گذشته بیان می کند: محدوده و حریم شهر مشهد نمی تواند از این مرز عبور کند، اگر هم به دنبال تغییر آن هستند لازم است پیشنهاد خودشان را در مسیر قانون برای بررسی مجدد به وزارت کشور ارائه دهند، تا مرز تقسیمات کشوری تعیین شود و بعد حریم و محدوده مشخص کنند. هرچند ما با اصل این تحرکات مخالفیم و این اقدام را نیز به جهت آن که در مسیر خواست برخی از شرکت های ساختمانی با اهداف سوء است غلط می دانیم.
عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس ادامه می دهد: انتظار ما و همه مردم از مسئولین اجرایی بخصوص استاندار، معاونین ایشان و مسئولین راه و شهرسازی رعایت قانون است، ضمن اینکه قانون کاملا شفاف و روشن است و تجاوز از مرز تقسیمات کشوری طبق ماده ۱۲ قانون «تعاریف محدوده وحریم شهر، روستا و شهرک و نحوه تعیین آنها» به عنوان تجاوز به حقوق عمومی،جرم محسوب شده و هر فردی می تواند این افراد را تحت تعقیب کیفری قرار دهد و لازم است با توجه به تحرکات خلاف قانون صورت گرفته سیستم قضایی شهرستان طرقبه شاندیز این موضوع را مورد توجه قرار دهد.
وی با اشاره به فعالیت های نامتناسبی که قبلا در خصوص شهرسازی در مشهد اتفاق افتاده است تصریح می کند: هنر مشهد در این سال های متمادی این بوده که اراضی مسطح را در اختیار شرکت های ساختمانی گذاشته و به عنوان محدوده شهری با تراکم غیرقابل قبولی به ساختمان سازی هایی مانند بخش های مختلف قاسم آباد اختصاص داده است، لذا به جز پارک ملت که قدمتی طولانی تر دارد، ایجاد دیگر فضای سبز و تنفس گاهی مناسب برای مردم شاهد نیستیم کما اینکه همین اتفاق غلط را در سایر اراضی مسطح نزدیک به طرقبه شاندیز دنبال می کنند.
دهقان به مسئولین استان پیشنهاد می کند: در وهله اول اراضی طرقبه و شاندیز و مشهد را «پهنه جی» معرفی کرده و به عنوان تنفسگاه مشهد قرار دهند و با استفاده از ظرفیت همه دستگاه ها از جمله شهرداری های مشهد ،طرقبه و شاندیز و خود استانداری محدوده ی مذکور را به فضای سبز و پارک جهت استفاده عموم مردم و زوار علی ابن موسی الرضا (ع) تبدیل کنند.
رعایت اسناد بالادستی ملاک عمل باشد
فرماندار شهرستان طرقبه شاندیز نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار می کند: اجرای قانونی طرح جامع مشهد منوط به رعایت مرزهای تقسیمات کشوری شهرستان طرقبه شاندیز و اسناد بالادستی است.
سید حسن حسینی می افزاید: در عین حال برای برون رفت از این مشکل شهرستان آمادگی دارد در صورت رعایت و توجه به اسناد بالادستی و مشروط به اینکه نصاب شهرستان به لحاظ مساحت و جمعیت تحت تأثیر قرار نگیرد براساس صورتجلسات پلاک روستایی چاهشک و شهرک صنعتی توس را که ارتباط و چسبندگی بیشتری با مشهد دارد با شرط اینکه پهنه های پیرامونی آن ها وسایر پلاک های مجاور آن ها دارای کاربری غیر انتفاعی شود را به مشهد واگذار کند ولی این قید در همه توافقات بوده است که به دلیل وجود بیش از هزار واحد صنعتی در این ناحیه و غربی، شرقی بودن بادهای غالب می بایست تمامی پهنه های تحویلی به فضای سبز و غیرانتفاعی با حداقل بارگذاری تبدیل شود که هم هویت اقلیمی و گردشگری طرقبه شاندیز حفظ شود و هم بادهای غالب هوای آلاینده های محیط زیست حاصل از فعالیت کارخانه های صنعتی را به مشهد منتقل نکند.
وی تصریح می کند: در غیر این صورت هرگونه جرح و تعدیل مرزهای تقسیماتی و الحاق روستاهایی که سال های سال جزو لاینفک شهرستان طرقبه شاندیز بوده اند به لحاظ فرهنگی ،اجتماعی ،اقتصادی ، سیاسی و به لحاظ دسترسی تمام فعالیت های اصلی خود را در این شهرستان انجام می داده اند منجر به بروز مشکلاتی در آینده خواهد شد و نارضایتی اجتماعی و ناهمگونی های اقلیمی را فراهم خواهد آورد.