سرویس سبک زندگی فردا: گیاه خرنوب (Carob Tree) از دسته گیاهان دارویی است. به نقل از بیتوته از مهمترین خواص خرنوب حل مشکلات ناباروری به ویژه مشکلاتی مانند کاهش تحرک اسپرم مردان است.
خرنوب نوعی گیاه مدیترانهای و از گروه گیاهان دارویی است که میوه و دانه آن از خواص درمانی بسیاری برخوردار است. مهمترین خاصیت خرنوب استفاده از آن به منظور تقویت قوای جنسی و حل مشکلات ناباروری به ویژه مشکلاتی از قبیل: کاهش تعداد و کاهش تحرک اسپرمدر مردان است. علاوه بر آن خرنوب خواص درمانی دیگری نیز دارد که از آن جمله از بین برنده تورم ریهها، خلطآور، پیشگیری کننده سرطان ریه و ... است و از گذشتههای دور اطبا یونانی خوردن این گیاه را به خوانندگان توصیه میکردهاند. برای آشنایی بیشتر با خواص خرنوب و طریقه مصرف این گیاه دارویی با ستاره همراه شوید.
خواص خرنوب (طبیعت و خواص درمانی)
بر اساس طب سنتی خرنوب طبیعت سرد و خشک دارد. برخی از مهمترین فواید خرنوب عبارتند از:
مهمترین و اصلیترین خاصیت خرنوب استفاده از آن برای رفع مشکلات نابارری مردان میباشد. مصرف دانههای این گیاه، باعث افزایش تحرک اسپرمها و کیفیت آنها میشود و از همین رو مشکل ناباروری آقایان که عموما به دلیل کمبود اسپرم و کندی سرعت آن مربوط میشود را برطرف میکند. به این منظور، خرنوب را هسته گرفته و با گیاه جنسینگ، گرد لقا و گرد گل آسیاب و به آن مقدار ۵۰۰ گرم عسل اضافه کنید. از این معجون هر روز صبح ناشتا یک قاشق مرباخوری میل کنید. مصرف این معجون باعث تقویت قوای جنسی نیز میشود.
از دیگر خواص خرنوب خاصیت خلط آور بودن است و به همین دلیل به درمان سرفه و مشکلات دستگاه تنفسی کمک میکند. همچنین مصرف این گیاه برای درمان تنگی نفس و تورم ریه مفید است.
گیاه دارویی خرنوب برای پیشگیری از خطر بیماریهای قلبی عروقی مفید است چرا که مصرف آن باعث کاهش کلسترول بد خون (LDL) و افزایش کلسترول خوب خون (HDL) میشود.
استفاده از خرنوب برای درمان اسهال نیز مفید است. به این منظور دانههای داخل خرنوب را پس از خارج کردن آسیاب کرده در زمان نیاز یک قاشق مرباخوری به همراه یک فنجان آب گرم میل نمایید.
مصرف خرنوب برای ا. فزایش اشتها نیز مفید است. به این منظور مقداری از این گیاه را آسیاب کرده یک قاشق مرباخوری قبل از صبحانه به همراه یک لیوان شیر و یک قاشق غذاخوری عسل مصرف کنید.
جوشانده خرنوب
مصرف جوشانده خرنوب برای درمان بیشتر موارد ذکر شده در بالا موثر است. برای این منظور ۷ عدد خرنوب که از قبل خرد و به قطعات کوچک تقسیم کردهاید را به یک لیتر آب در حال جوش اضافه کنید. درب ظرف را بسته و با شعله ملایم به مدت ۳ تا ۵ دقیقه بجوشانید.
اجازه دهید جوشانده کمی سرد شود. سپس آن را صاف کرده و نیمی از آن را صبح ناشتا و نیمی دیگر را قبل از خواب شبانه میل کنید. لازم است این عمل را به مدت سه هفته تا یک ماه برای دریافت نتیجه مطلوب انجام دهید.
ترکیبات شیمیایی خرنوب
گیاه خرنوب دارای انواع ویتامینها و مواد معدنی مانند املاح کلسیم سدیم، پتاسیم و ویتامینای، ویتامین ث. و انواع ویتامینهای گروه ب. به ویژه ب. ۱، اسیدگالیک و برخی انواع اسید آمینه است.
گیاه شناسی خرنوب
خرنوب میوه درختی به همین نام است. رنگ این میوه قهوهای شفاف و سطح خارجی آن مسطح و قوسی شکل میباشد. دارای طعم بسیار شیرین شبیه عسل است و در داخل آن ۱۲ تا ۱۶ دانه بسیار سخت شبیه عدس دیده میشود. همانطور که ذکر شد، خرنوب از گیاهان مدیترانهای است و از میان کشورهای حاشیة دریای مدیترانه، در ایتالیا، اسپانیا و ترکیه فراوان پرورش مییابد. در ایران نیز درختان کهن سال آن در غار شاهپور نزدیک کازرون وجود دارد.
ارزش غذایی خرنوب
از شیره خرنوب در صنایع غذایی نیز استفاده میشود. در گذشته از این گیاه به جای شکر استفاده میشده است. امروزه نیز یک جایگزین عالی برای کاکائو، شکلات و مواد قندی به ویژه برای کسانی است که در رژیم غذاییشان میبایست قند را حذف کنند. برخی از مهمترین مزایای استفاده از خرنوب در صنایع غذایی شامل موراد زیر میگردد:
خرنوب دارای مقدار زیادی فیبر است.
سرشار از آنتی اکسیدان است.
کمتر از ۱% قند و چربی دارد.
فاقد کافئین و گلوتن است.
دو برابر کاکائو کلسیم دارد.
استفاده ازآن برای درمان بسیاری از بیماریها مفید است.
مضرات خرنوب (موارد احتیاطی و منع مصرف)
استفاده از گیاه خرنوب، برای افرادی که میزان تحرک اسپرمشان صفر است، به هیچ عنوان توصیه نمیشود، زیرا هیچ تاثیری در ایجاد تحرک نخواهد داشت و تنها برای افرادی مفید است که میزان تحرک اسپرمشان کم است؛ بنابراین توصیه میشود قبل از استفاده حتما از نتایج آزمایشات خود مطلع باشید.