به نظر پيشرفتهاي چشمگير برنامه موشکي کرهشمالي در سالهاي اخير کار خودش را کرده، تا جايي که بعد از شاخوشانهکشيدنهاي ترامپ، حالا رکس تيلرسون، وزير خارجه آمريکا، از آمادگي واشنگتن براي مذاکره بدون قيدوشرط با پيونگيانگ خبر داده است. اين اظهارات رئيس دستگاه ديپلماسي آمريکا را ميتوان يک چرخش آشکار در موضع ايالات متحده در قبال پيونگيانگ تلقي کرد. ايالات متحده تا پيش از اين، هرگونه مذاکره با کرهشمالي را منوط به خلعسلاح اين کشور ميدانست. مدتي پيش پيونگيانگ از آزمايش موفقيتآميز يک موشک بالستيک قارهپيما خبر داد که ميتواند هر نقطهاي در خاک آمريکا را هدف قرار دهد. هرچند هنوز در امکان سوارکردن کلاهک هستهاي بر اين موشک ترديدهايي وجود دارد، اما پيشرفت چشمگير برنامه موشکي کرهشمالي به نظر زنگ خطر را براي کاخ سفيد به صدا درآورده است. باوجود اين لحن ملايم، تيلرسون تأکيد کرد که ايالات متحده نميتواند يک کرهشمالي هستهاي را قبول کند. ايالات متحده از مدتها پيش در تلاش بود تا با انجام حملات هکري و وضع تحريمهاي اقتصادي سنگين عليه کرهشمالي، در برنامه موشکي پيونگيانگ اختلال ايجاد کند، اما اين اقدامات به نظر تا اين لحظه نتوانسته مانع پيشرفت برنامه موشکي اين کشور شود.
رايزني در چند جبهه
اظهارات تيلرسون همچنين با استقبال چين و روسيه مواجه شد. وزير امور خارجه چين ابراز اميدواري کرده که گامهايي به سوي گفتوگو و ارتباط ميان ايالات متحده و کرهشمالي برداشته شود. سخنگوي ولادیمير پوتين، رئيسجمهوري روسيه، نيز اين اظهارات سازنده را بهمراتب تأثيرگذارتر از لحن تند پيشين آمريکا توصيف کرد. در ماههاي گذشته روابط واشنگتن و پيونگيانگ بهواسطه تنش و جنگ کلامي ميان رهبران دو کشور به وخيمترين وضعيت خود در سالهاي اخير رسيده است. البته چين و روسيه نيز همزمان با اظهارات تيلرسون، وارد عمل شده و به نظر، رايزني براي حل بحران برنامه موشکي کرهشمالي در چندين جبهه دنبال ميشود. بنا بر گزارش «الجزيره»، همزمان با سفر رئيسجمهور کرهجنوبي به چين، يک هيئت از سوي وزارت دفاع روسيه روز گذشته وارد پيونگيانگ شدند. از ديگر سو، طبق گفته جفري فلتمن، مدير سياسي سازمان ملل که اخيرا به پیونگيانگ سفر کرده، مقامات کرهشمالي نيز بر جلوگيري از وقوع جنگ اتفاقنظر دارند.
کرهشمالي، محل اختلاف ترامپ و تيلرسون
البته ساعاتي پيش از سخنراني وزير خارجه آمريکا، کيم جونگاون، رهبر کرهشمالي، بار ديگر تأکيد کرد که دولت او تسليحات اتمي پيشرفتهتري خواهد ساخت. در شرايطي که کيم جونگ اون همچنان به توسعه زرادخانه هستهاي خود اصرار دارد، ترامپ نيز حاضر نيست از مواضع تحريکآميز خود کوتاه بيايد. ساعاتي بعد از سخنان اميدبخش تيلرسون، کاخ سفيد با تأکيد بر اينکه رفتار کرهشمالي تهديدي عليه جهان محسوب ميشود، اعلام کرد که هيچ تغييري در نگرش ترامپ درخصوص کرهشمالي ايجاد نشده است. به نظر اين مسئله نشان از تداوم اختلافنظر ميان ترامپ و تيلرسون درخصوص سياست خارجي آمريکا و عليالخصوص کرهشمالي دارد. پيشتر نيز ترامپ در توييتي از تيلرسون خواسته بود تا وقت خود را براي مذاکره با کرهشمالي تلف نکند.
پيششرط تلويحي
تيلرسون همچنين تأکيد کرد که مذاکره ميان کشورها نيازمند يک دوره آرامش بدون آزمايشهاي هستهاي و موشکي است. به نظر اين را ميتوان پيششرط تلويحي آمريکا براي مذاکره دانست که صراحتا عنوان نشده است. درواقع اين به نعل و به ميخزدنهاي تيلرسون با بيان اينکه ترامپ همچنان از چين ميخواهد تا انتقال سوخت به کرهشمالي را متوقف کند، ادامه يافت. از نظر واشنگتن، حمايتهاي چين و روسيه باعث ميشود که پيونگيانگ تمايلي براي حضور در پاي ميز مذاکره نداشته باشد. به گفته تيلرسون، آخرينباري که مقامات پيونگيانگ پاي ميز مذاکره نشستند، زماني بود که پکن انتقال سوخت به کرهشمالي را متوقف کرد. وزير خارجه آمريکا در بخش ديگري از سخنان خود فاش کرد که در مورد شرايط کرهشمالي و منطقه در صورت سقوط رژيم پيونگيانگ، با چين مذاکراتي صورت گرفته است. وي گفت که در اين مذاکرات به موضوعاتي مانند رسيدگي به موج احتمالي آوارگان و حفاظت از تأسيسات و زرادخانه هستهاي کرهشمالي در وضعيت بعد از سقوط پرداخته شده است.
گوشه چشم پيونگيانگ و واشنگتن به ميز مذاکره
چانهزني با چاشني فشار
صاحبخبر -